Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Po trailech přes hory

Stezka je oficiálně Kraken. Se Seattlem podepsal roční smlouvu

Roční dvoucestnou smlouvu podepsal brankář Aleš Stezka se seattleskými Krakeny. Šestadvacetiletý člen širšího reprezentačního kádru, který má za sebou dvě povedené sezony v dresu extraligových Vítkovic, si díky ní může vydělat 950 tisíc dolarů.

Je nám líto, video expirovalo.
Stezka podepsal dvoucestnou smlouvu se Seattlem

"Každý hokejista se chce v kariéře dostat co nejdál. Kontrakt neberu jako záruku toho, že budu chytat NHL. Beru to spíš jako začátek snu, který se stane skutečností až v momentě odehraného zápasu. Nechci ale vůbec předbíhat. Teď jsem šťastný, že jsem dostal šanci se prosadit. Udělám maximum, abych si vybojoval v organizaci co nejlepší pozici. Nebude to vůbec jednoduché a je přede mnou spoustu práce," uvedl Stezka.

"U Aleše jsme registrovali zájem několika týmů, nakonec jsme celý proces stáhli na dvě varianty. Byl nadšený z rozhovoru s trenérem brankařů Seattlu (Stevem Brierem), který bude klíčový pro jeho adaptaci na zámořský hokej. Také naší analýzou brankářů celé organizace, délky jejich smluv a souvisejícího možného vývoje v brankovišti pro nás Kraken vycházeli jako ideální alternativa," uvedl šéf hokejové sekce Sport Investu Robert Spálenka, který Stezku zastupuje.

Stezka byl do NHL draftován Minnesotou už v roce 2015 ze 111. místa celkového pořadí, ale v nejlepší lize světa dosud šanci nedostal. V zámoří však odchytal dvě sezony v juniorské USHL za týmy Sioux Falls Stampede (2015/16) a Chicago Steel (2016/17).

"Aleš má dobrou postavu a jde správným směrem. Jsme rádi, že ho můžeme přivítat v Kraken," prohlásil generální manažer klubu a bývalý vynikající útočník Ron Francis.

Stezka prožil na klubové úrovni výborný ročník. Ostravanům pomohl ke druhému místu po základní části a následně do semifinále play-off, v němž o postupu Hradce Králové rozhodl až poslední, sedmý zápas.

V dlouhodobé fázi nastoupil Stezka do 39 duelů a odchytal je s průměrem 2,14 inkasovaného gólu na utkání s úspěšností zákroků 92,44 procenta. Pětkrát dochytal zápas s nulou a zaznamenal i dvě nahrávky.

Ve vyřazovacích bojích kraloval brankářským statistikám v celé extralize. Odchovanec Meteoru Třemošná měl nejnižší průměr 1,24 obdržené branky na zápas a nejvyšší úspěšnost zákroků 95,96 procenta. Vedle toho uhájil z 12 utkání, do nichž zasáhl, dvakrát čisté konto a připsal si jednu asistenci.

V národním týmu Stezka odchytal čtyři zápasy s průměrem 1,36 a s úspěšností 93,06 procenta. Spolu se Stezkou mají s Kraken kontrakt na příští sezonu jen gólmani Philipp Grubauer a Chris Driedger.

"Pro Aleše je tento přestup odměnou za tvrdou práci. Velmi se zklidnil, dříve to býval trošku janek. Klíčové bylo jeho nastavení, které si odnesl z konce v Liberci. Nezatrpknul, celou situaci vzal jako výzvu a motivaci do další práce. Ohromně se posunul gólmansky a lidsky, nyní je připraven na velký sen v podobě NHL," konstatoval Spálenka.

"Je správně nastaven v hlavě, stále kouká dopředu, a přitom zůstává nohama na zemi. Typologicky je to gólman splňující aktuální požadavky v top soutěžích: urostlý, a přitom velmi pohyblivý brankář, který je navíc již prověřen na klubové i reprezentační úrovni," dodal Spálenka.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články