Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Euro Hockey Tour mužů 2023/2024

Padesátka s příchutí ujetého puku. Nejsem Kučerov, co to dělá schválně, smál se Pastrňák

Na tenhle večer jen tak nezapomene, jelikož překonání magické hranice 50 gólů v jedné sezoně NHL se nepoštěstí zas tak často. Davidu Pastrňákovi se to i kvůli covidu povedlo vůbec poprvé v kariéře, a navíc při triumfu Bostonu na ledě Caroliny to nebyl jediný výrazný milník, který diváci mohli vidět. Paradoxní je, že česká hvězda k slavnému gólu přišla poněkud šťastně. "Ale to k hokeji patří," komentoval s úsměvem.

Slavící David Pastrňák
zdroj: James Guillory-USA TODAY Sports

Tři roky zpátky byl hodně blízko. Dvanáct duelů před koncem základní části se dostal na úroveň 48 gólů a k magické hranici chyběly pouhopouhé dva zásahy. Pro hráče jeho kvalit a s jeho formou to neměl být problém. A asi by ani nebyl, jenže Davida Pastrňáka tehdy zastavilo něco nečekaného.

Covid. Virus, který utnul nejenom naděje českého hráče na vytoužený zápis, ale zastavil i celou zámořskou soutěž. A nejenom ji.

Rodák z Havířova si tak musel počkat. Další dva ročníky mu nevyšly podle představ, ale letos to je jiná písnička. Žádný koronavirus, žádné zranění. Naopak – forma jako hrom podpořená skvěle fungujícím týmem Bostonu. A po 73. střetu základní části to přišlo.

David Pastrňák se stal na ledě Caroliny teprve třetím Čechem, který dal 50 a více gólů v jedné sezoně NHL. Před šestadvacetiletým střelcem něco takového dokázal jen Milan Hejduk a třikrát Jaromír Jágr.

"Pár let zpátky jsem byl také blízko, ale nikdy nevíte, co se stane. Je to pro mě nyní speciální moment, ke kterému vedla dlouhá cesta. A užívám si to o to víc, že jsme vyhráli," řekl spokojeně po triumfu 4:3 po nájezdech.

"Musím poděkovat všem mým spoluhráčům i rodině. A vše je o to výjimečnější, že tu radost můžu sdílet s takovými parťáky, jako mám v Bostonu," pochvaloval si Pastrňák, jenž během večera přidal i trefu číslo 51. a zároveň se dostal na hranici 96 bodů, což je jeho nejlepší výkon v kariéře.

O něco víc se také přiblížil i historickému českému maximu, které drží kdo jiný než Jágr. V sezoně 1995/96 se tehdy jedinkrát v kariéře přehoupl přes šedesát branek a sezonu zakončil s 62 góly.

To by však Pastrňák musel ve zbylých devíti duelech střílet opravdu přesně. Paradoxní přitom je, že slavný padesátý gól, kterým se tučným písmem zapsal do historie, přišel i tak trochu omylem a s velkou dávkou štěstí.

Český reprezentant se už v páté minutě dostal do úniku, jenže těsně před brankou ho rozhodil obránce Brent Burns a Pastrňákovi před brankářem Caroliny Frederikem Andersenem puk ujel z čepele. Jenže díky rychlosti, kterou v danou chvíli měl, pokračoval dál směr tři tyče a dánský gólman byl natolik zaskočen, že nestihl zareagovat. 

"Tak to občas chodí. V sobotu (duel s Tampou Bay, pozn. red.) jsem měl spoustu šancí. Několik úniků a pozice, kdy bych nic zpětně neměnil, ale nepadlo to tam. Teď prostě tak nějak ztratím puk a ono se to tam doklouže. A já to beru. Nejsem Nikita Kučerov, nevím, jak se takové věci dělají schválně," popsal s úsměvem.

Pastrňák v Carolině ale zapisoval i další výrazné úspěchy. A to i společně s celým týmem Bostonu. Takže tady je jejich výčet.

Český útočník překonal hranici 600 bodů v kariéře NHL, což se mu v dresu Bruins povedlo jako třetímu nejrychlejšímu. Pastrňák na to potřeboval 583 duelů. Lépe než on si vedli jen Bobby Orr (461) a Ray Bourque (569).

Zároveň se stal se teprve šestým hráčem Bostonu, který dal minimálně 50 branek v sezoně. Před Pastrňákem byl posledním, komu se to podařilo, Cam Neely v ročníku 1993/94. Jeho druhý gól v utkání byl navíc jeho stým z přesilovek, čehož dosáhl jako sedmý hráč s velkým B na hrudi.

"Ocitl se ve velmi dobré společnosti. Mám z něj obrovskou radost, pracuje velmi tvrdě a zaslouží si to. Osobně pro nás všechny strašně moc znamená, pro Boston je neuvěřitelným hokejistou," popsal Pastrňákův spoluhráč Charlie McAvoy, jenž mu přihrál na úvodní trefu v duelu.

Boston zase díky triumfu v Carolině vyrovnal klubový rekord v počtu vítězství v ročníku ze sezony 1970/71, kdy rovněž slavil sedmapadesátkrát. A je dost pravděpodobné, že tento úspěch brzy ještě vylepší.

To je dost pravděpodobné i u nového klubového rekordu v počtu triumfů venku, kterých Boston má po výhře v Carolině 27.

Na jeden večer pro "medvědy" skutečně solidní sbírka úspěchů, což si pochvaloval i trenér Jim Montgomery, který vysekl poklonu i Pastrňákovi, jenž v jeho očích vedle výkonů na ledě roste i slovem a pozicí v kabině.

"Jeho rekord pro mě znamená to, že jsem opravdu šťastný, že tady s námi bude dalších osm let. Má neuvěřitelný talent a mohl bych ho chválit donekonečna. Táhl celé mužstvo a ukázal lídrovství. Byl skvělý po všech stránkách," komentoval.

I sám český útočník cítí, že jeho pozice v týmu se za poslední dobu v tomto směru změnila. "Každý den jsem se po mnoho let učil od Davida Krejčího a Tuukky Raska. Poznal jsem, že když tu nejsou, musím udělat krok dopředu i mimo led," dodal Pastrňák.

Kde se bilance českého snajpra letos zastaví? A bude to i s příchutí Stanley Cupu? Pokud mu bude přát štěstí jako proti Carolině, proč by ne.

Zdroj
ČT sport, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články