Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Fotbalové zpracování a střela přes celé hřiště. Rinne krásně ukončil čekání brankářů na gól

Je to sen každého brankáře. Dostat puk při power-play soupeře na hůl a střelou přes celé hřiště rozsvítit červené světlo. Tento počin se doposud v NHL povedl pouze 12 mužům s maskou a posledním členem vybrané společnosti se stal v noci Pekka Rinne. Brankář Nashvillu pečetil krásnou trefou výhru Predators nad Chicagem 5:2. "Hvězdy mi byly nakloněny," smál se po utkání.

Brankář Pekka Rinne se raduje se spoluhráči z Nashvillu z gólu
zdroj: ČTK/AP/ autor: Nam Y. Huh

V listopadu se o to snažil v nejlepší soutěži světa i Pavel Francouz. Brankář Colorada si v zápase s Columbusem v závěru zápasu hodil puk z lapačky na hokejku a zkoušel trefit odkrytou svatyni soupeře. Směr jeho pokus měl správný, jenže chyběla rychlost a především v cestě stál jeden z protihráčů, který naděje ukončil.

Na další trefu gólmana se proto v NHL muselo počkat až do nového roku a tím vyvoleným se stal Pekka Rinne.

Velký moment sedmatřicetiletého Fina přišel v Chicagu v momentě, kdy na kostce svítil čas 59:38 a hosté vedli 4:2. Rinne si puk směřující za branku skvěle zpracoval betonem ve stylu zkušeného fotbalisty, hokejkou ho zvedl do vzduchu a jeho střela přesným obloučkem doputovala až do branky bezmocných Black Hawks.

"Je mi jasné, že to je možná jedinkrát v životě, co dám gól, takže jsem si to pořádně užil," usmíval se Rinne. "Bylo to ideální načasování. Vedli jsme o dvě branky, puk mi pěkně sedl na led, takže jsem byl schopný hned vystřelit. Rád si hraji s pukem a o tomto jsem vždy snil. Hvězdy mi byly tentokrát nakloněny."

Rinne ukončil trefou téměř sedmileté čekání na brankářskou radost. Naposledy se rovněž trefou přes celé hřiště zapsal mezi střelce 19. října 2013 brankář Phoenixu Mike Smith, který se prosadil proti Detroitu.

Svůj moment slávy si Rinne také náležitě užil. Okamžitě vystřelil ruce do nebes a čekal, až k němu přijedou spoluhráči, kteří po životním zásahu klubové legendy na svého brankáře okamžitě emotivně naskákali a slavili s ním.

"Vystřelil jsem ruce do vzduchu a snažil jsem se zůstat tak v pohodě, jak to nejvíce šlo. Byl to fantastický pocit, když jsem viděl, jak jde puk do branky. Pokud budu upřímný, myslel jsem, že se to stočí doleva, ale potom se to srovnalo a skončilo to přesně uprostřed," dodal Rinne, který k výhře pomohl i 29 úspěšnými zákroky.

Fin se stal teprve dvanáctým mužem s maskou, který má na kontě v NHL alespoň jeden gól. Nejúspěšnější byl v této disciplíně Martin Brodeaur z New Jersey Devils, který nasázel v kariéře hned tři branky. Ron Hextall z Philadelphie se prosadil dvakrát.

Velké pochvaly se Rinne dočkal i od trenéra Davida Poila, který přiznal, že finský brankář, který je v Nashvillu už od roku 2005 a nikdy v NHL nehrál za jiný tým, měl podobný moment vždy v hlavě a doufal, že se mu jednou povede.

"Hodně o tom mluvil a myslím, že je to velký sen brankáře. Bylo to naprosto skvělé a bylo to znát i na reakci našich hráčů. On je navíc tváří našeho týmu po mnoho let, takže jsem za něj skutečně šťastný," popsal.

Počin Rinneho obdivoval i spoluhráč z Predators Matt Duchene. "Je neuvěřitelné vidět něco takového v NHL. Rinne dlouhodobě patří mezi elitní brankáře a opět to jen potvrdil. Odehrál výborný zápas a nakonec vstřelil gól. Jsem za něj moc rád," dodal.

Rinne si tedy svůj velký sen splnil. Kdo bude další? Pavel Francouz?

Zdroj
ČT sport, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články