Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Volání domova. Tavares opouští New York, podepsal superkontrakt s Torontem

Kanadský útočník John Tavares opouští New York Islanders a bude hrát v NHL za Toronto. Sedmadvacetiletá jednička draftu z roku 2009 podepsala s Maple Leafs sedmiletý kontrakt na 77 milionů dolarů. Tavares je rodákem z torontského předměstí Mississauga a podpisem si podle svých slov splnil dětský sen.

John Tavares
zdroj: USA Today Sports autor: John E. Sokolowski

Tavares by měl brát v prvních dvou sezonách 15,9 milionu dolarů a bude tak nejlépe placeným hráčem NHL. Dokonce se zařadí na třetí místo historie.

Rekordmanem je s 28 miliony dolarů z ročníku 1997/98 ruský útočník Sergej Fjodorov v barvách Detroitu, ve stejné sezoně bral v Coloradu 17 milionů dolarů kanadský centr Joe Sakic.

V dalších letech bude Tavaresův příjem klesat a v posledních třech ročnících bude brát shodně 7,95 milionu dolarů.

V minulém týdnu Tavares jednal i s Islanders, kteří mu mohli jako jediní do sobotní půlnoci nabídnout i maximální osmiletý kontrakt, a také se San Jose, Bostonem, Dallasem a Tampou Bay.

S Islanders mu vypršela šestiletá smlouva na 33 milionů dolarů. "Jsem rád, že přicházím do týmu se skvělými mladými talenty a budu hrát tam, kde jsem vyrůstal a miloval hokej. Nemůžu se dočkat, až to všechno začne," uvedl Tavares.

Opačným směrem se vydává Leo Komarov. Finský útočník podepsal jako nechráněný volný hráč na Long Islandu čtyřletý kontrakt na 12 milionů dolarů. Jednatřicetiletý mistr světa z roku 2011 mění v zámoří dres poprvé.

Metropoli Ontaria opouští i James van Riemsdyk, který se po šesti letech vrací do Philadelphie. Devětadvacetiletý Američan podepsal jako nechráněný volný hráč s Flyers pětiletou smlouvu na 35 milionů dolarů.

Slovenský brankář Jaroslav Halák se stěhuje z New York Islanders do Bostonu. Třiatřicetiletý rodák z Bratislavy uzavřel s Bruins dvouletou smlouvu na 5,5 milionu dolarů. V novém působišti vytvoří Halák dvojici s finskou oporou Bostonu Tuukkou Raskem.

Zkušený útočník Paul Stastny bude nově oblékat dres finalisty Vegas Golden Knights. Syn slovenské legendy Petera Šťastného je domluvený s vedením týmu, který má za sebou první sezonu, na tříletém kontraktu s celkovým příjmem 19,5 milionu dolarů.

Rakouský útočník Thomas Vanek se vrací do Detroitu. Red Wings navíc získali do týmu i brankáře Jonathana Berniera. Oba vydělají tři miliony ročně. Vanek se klubu upsal na rok, Bernierova smlouva je tříletá. Dres Detroitu bude nadále hájit obránce Mike Green, který podepsal nový dvouletý kontrakt.

Pittsburgh posílili jako nechránění volní hráči obránce Jack Johnson a jednačtyřicetiletý centr Matt Cullen. Jednatřicetiletý Johnson, který působil od roku 2012 v Columbusu, podepsal s Penguins pětiletý kontrakt s příjmem 3,25 milionu dolarů na sezonu. Cullen, jenž se vrací do Pittsburghu po sezoně strávené v Minnesotě, uzavřel roční smlouvu na 650 tisíc dolarů.

Michael Grabner se stal posilou Arizony. Třicetiletý rakouský útočník podepsal s Coyotes jako nechráněný volný hráč tříletý kontrakt na 10,5 milionu dolarů. Arizona si také pojistila až do roku 2027 služby švédského obránce Olivera Ekmana-Larssona, s kterým uzavřela novou osmiletou smlouvu s ročním příjmem 8,25 milionu dolarů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články