Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Legenda z první ruky. Pro spoluhráče z Calgary otevírá Jágr novou dimenzi

Jak to vypadá, když legenda přijde právě do vaší šatny? Nadšení a velké očekávání ovládly kabinu hokejistů Calgary Flames poté, co vedení kanadského klubu uzavřelo roční kontrakt s Jaromírem Jágrem. Na opětovné shledání se těší Glen Gulutzan, kouč Plamenů, který je jen o půl roku starší než Jágr, starý známý z Dallasu.

Jaromír Jágr
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Jágrovi noví spoluhráči netají radost z toho, že právě Calgary bude devátým klubem NHL nejproduktivnějšího Evropana v historii soutěže. "Pro spoustu z nás je to fakt něco. Je to přece jeden z nejlepších hráčů všech dob. Myslím, že nám dodá jiskru. Jeho příchod otevírá tomuto týmu další dimenzi," prohlásil zkušený obránce a kapitán týmu Mark Giordano.

Hráč z jiné doby

Teprve devatenáctiletý forvard Matthew Tkachuk se zdráhá uvěřit tomu, že s ním bude kabinu sdílet hráč, který byl draftovaný ve stejném roce (1990) jako jeho slavný otec Keith. Tkachuk starší ukončil kariéru již před sedmi lety, tedy rok předtím, než se Jágr vrátil do NHL po tříletém působení v Kontinentální lize v barvách ruského Omsku.

"Dejte si vše do téhle perspektivy. Mým spoluhráčem bude někdo, kdo vstoupil do ligy asi tak pět let předtím, než moji rodiče vůbec začali přemýšlet o tom, že si mě pořídí. To je něco naprosto bláznivého. Vždyť on už vyhrával Stanley Cupy a získával různá ocenění, než jsem se vůbec narodil," smál se Tkachuk.

Je nám líto, video expirovalo.
Jágr: Aspoň budu moct říct, že jsem si zahrál v Kanadě

"Je to pro nás vzrušující, že přijde takový hráč, který toho ví o hře a všem okolo tolik, co ví on. Já osobně se ze skutečnosti, že ho máme v mužstvu, budu snažit čerpat, co nejvíce to bude možné. Všichni jsme slyšeli různé historky o tom, jakou legendou Jágr je. Je skvělé, že teď to budeme mít všechno z první ruky," dodal Tkachuk.

Přichází učitel

Jágra během kariéry provázely i zvěsti o tom, jak je pro trenéry těžké ho ukočírovat, aby nenarušoval týmovou chemii, jeden ze základních stavebních kamenů úspěchu. Giordano se však něčeho takového absolutně neobává.

Poslechněte si nový díl Hokej fokus podcastu:

"Tuto hrozbu v jeho příchodu vůbec nevidím. Jestli se něco stane, tak leda tou pozitivní cestou. To znamená, že naši hráči se toho hodně naučí od někoho, kdo věnoval a věnuje hokeji tolik času, o hokeji tak moc přemýšlí, chce hrát a stále má v sobě touhu uspět. Ano, jde už o hráče po čtyřicítce. A v porovnání s ním jsme všichni mladí kluci. Ale můžeme se hodně naučit. A já věřím, že to se také stane," uvedl čtyřiatřicetiletý Giordano.

Hokejové IQ mimo jakékoli grafy

Přestože výsledky přípravných utkání nejsou pro základní část směrodatné, i Flames by z nich patrně rádi měli lepší bilanci než dvě výhry a pět porážek. Jágr tak může být ve správnou chvíli ideální variantou prodloužené ruky trenéra Gulutzana, pod nímž hrál krátce v sezoně 2012/13.

"Zavolal mi a popovídali jsme si," řekl Gulutzan s úsměvem, aniž prozradil obsah rozhovoru. "Každý ví, že už jsem ho měl v týmu na střídačce Dallasu. Bylo to výborné pro naše mladé hráče. A že jsme jich tam měli... Slyšel jsem, že podobné to bylo i v týmu Floridy. Nečekám, že by se v tomto ohledu něco změnilo," uvedl trenér Calgary.

Jágrův věk pro něj není směrodatný. "Stačí se dívat, co ve svých letech dokáže. Je unikátní po fyzické stránce, navíc jeho hokejové IQ sahá mimo jakékoli grafy, což mu umožnilo dostat se v bodování až za Waynea Gretzkého. Pamatuji si, jak jsme v Dallasu žasli nad tím, co všechno umí a zvládne," připomněl Gulutzan.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články