Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Kryty na oči v NHL možná budou povinné

New York - Vedení NHL se dohodlo s hráčskou asociací NHLPA, že od nového ročníku budou všichni nováčci povinně nosit kryt očí. Nově zavedené pravidlo by se ale podle zámořských médií mohlo v brzké budoucnosti vztahovat na všechny hráče slavné ligy. Hnacím motorem pro rozhodnutí o změně v povinné výbavě byl výsledek hlasování mezi hráči soutěže. Pro návrh se jich vyslovila velká většina.

Jaromír Jágr
zdroj: ČTK/PR

Během probíhajícího ročníku nosilo oční kryt na přilbě přibližně 73 procent hráčů. Mnozí si ho obstarali po březnovém zranění beka newyorských Rangers Marka Staala, který inkasoval ránu pukem do obličeje. 

"Jsme moc rádi za to, jaký k tomu hráči zaujali postoj. Pokaždé, když se stane podobné zranění, hráč, který hraje bez krytu, o tom začne přemýšlet. Nebo mu o tom řeknou jeho blízcí. I to je důvod, proč je číslo tak vysoké. A po Staalově zranění po krytu sáhlo ještě více hráčů," uvedl bývalý vynikající zadák Mathieu Schneider, nyní zvláštní poradce vedení NHLPA. 

V jednání jsou ale i další doporučení a návrhy, jež by mohly v případě schválení platit již od ročníku 2013/14. Například všechny dvojité menší tresty za nebezpečnou hru vysokou holí by měli sudí nově ze záznamu překontrolovat. 

V přípravných zápasech bude také vyzkoušeno "hybridní zakázané uvolnění", při němž bude moct rozhodčí za určitých okolností zapískat ještě předtím, než kotouč přejde čáru. Cílem je eliminovat mnohdy nebezpečné souboje a tvrdé střety při bruslařských soubojích o první dotek s pukem mezi bránícím a útočícím hráčem. 

NHL by mohla rovněž používat o přibližně 10 centimetrů mělčí brankové konstrukce ve snaze dopřát za brankou hráčům více prostoru, aby mohli snáze vybruslit do šance. "Věříme, že by to opět mělo přinést o něco ofenzivnější hru. Už máme tyto branky připravené tři nebo čtyři roky, ale teprve uvidíme, jak to bude fungovat," podotkl viceprezident NHL a šéf hokejových operací Colin Campbell.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články