Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Fasel: Hráči NHL na olympiádě? Šance tu pořád je, ale jsme na stropu nabídky

Paříž - Šéf Mezinárodní hokejové federace IIHF René Fasel je stále přesvědčen, že existuje možnost, jak by se hokejisté NHL mohli zúčastnit zimních olympijských her v korejském Pchjongčchangu. "Někteří hráči se setkají příští týden s jejich odbory a uvidíme. Je to ale stále složitější," přiznal.

Zklamaný Alex Ovečkin z Washingtonu
zdroj: ČTK/AP/ autor: Matt Slocum

NHL rozhodla o neúčasti svých hráčů na Hrách 2018 v dubnu. Zástupci nejlepší ligy světa startovali pod pěti kruhy nepřetržitě od roku 1998 v Naganu, ale pošesté za sebou už se na olympijský turnaj nevydají. Ke zlomu nedošlo ani poté, co se IIHF rozhodla uhradit hráčům NHL cestovní náklady a pojištění.

"Dveře na naší straně jsou otevřené. Pracujeme také s plánem B, ale malá naděje tu je," řekl Fasel. Pokus IIHF o uhrazení částky až 20 milionů dolarů (zhruba půl miliardy korun) na cestovní náklady a pojištění k ničemu nevedl.

"Je jasné, že jsme se snažili zlepšit nabídku. Uhradíme náklady na pojištění, dopravu, bude to až 20 milionů dolarů. Celý tento experiment stojí tolik, že jsme se dostali na horní hranici," uvedl Fasel. Ten se bude v brzké době opět bavit s komisionářem NHL Gary Bettmanem, ale nic konrétního si od hovoru neslibuje.

Je nám líto, video expirovalo.
Fasel o hráčích NHL na OH: Dveře jsou u nás otevřené

Zatímco národní federace evropských hokejových velmocí už plánují, jak se vypořádají s neúčastí hráčů ze zámoří, NHL se ještě nerozhodla, zda dovolí klubům, aby některé hráče do Pchjongčchangu uvolnily. Například ruský kanonýr Alexandr Ovečkin z Washingtonu vyjádřil touhu reprezentovat za každou cenu a majitel Capitals Ted Leonsis ho podpořil.

"Myslím, že je to v háji. Pro mě, jako pro kluka ze Švédska, který olympiádu sledoval od malička... Beru to jako promarněnou příležitost pro lidi, kteří se na to dívají, i pro nás, kteří bychom si tam mohli zahrát, je to ztráta času. Opravdu rád bych si tam jednou zahrál, ale teď řekli ne. Samozřejmě, že bych chtěl na olympiádu jet, ale musí se najít nějaké řešení, které bude vyhovovat oběma stranám," řekl obránce John Klingberg.

Jeho spoluhráč Gabriel Landeskog si není jistý, že hráči slyšeli poslední slovo. "Doufám, že přece jen budeme moci jet. Olympijské hry se blíží a já udělám vše pro to, abych tam mohl jet," prohlásil.

Gary Bettman a René Fasel - dohodnou se pro Pchjongčchang?
zdroj: ČTK/AP autor: Gerry Broome

I bek Victor Hedman chce na olympiádě za každou cenu hrát. "Když vyrůstáte, sníte o tom, že budete reprezentovat Švédsko, je to náš společný sen, který chceme všichni prožít. Jak stárnete, je stále těžší se do olympijské nominace dostat, konkurence je vysoká. Takže pokaždé, když vám tu možnost seberou, je to hrozné. Ještě snad nebylo řečeno poslední slovo, takže doufám, že tam budeme," uvedl.

Podle bývalého finského útočníka Saku Koivu je rozhodnutí o neúčasti hráčů NHL na Hrách nešťastné. "Olympijské hry byly důležitou součástí mojí kariéry. Přeju si, aby se to MOV, NHLPA a NHL podařilo nějak vyřešit, a že hráče NHL na olympiádě uvidíme," uvedl.

I jeho krajan Teemu Selänne by byl rád, kdyby se celá záležitost vyřešila. "Kdybyste se v roce 1998 v Naganu zeptali Gretzkyho a ostatních kluků, jakou měli radost, že si mohli zahrát... Snem každého hráče je samozřejmě v první řadě zahrát si za národní tým, ale hned tím dalším je olympiáda. Spousta hráčů je zklamaná, že bude v Koreji chybět. Ale doufám, že všem v hokejovém světě dojde, že bychom tam měli být."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články