Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Marnotratní Švédové zahodili vítězství, z přetahované s USA vyšli naprázdno

Kolín nad Rýnem – Třikrát v utkání vedli, a na svých holích měli hned několik dalších gólů. Přesto o všechny body v závěru třetí třetiny přišli. Švédové prohráli s výběrem Spojených států amerických 3:4 a jejich vstup do světového šampionátu tak rozhodně není ideální. Švédům nepomohly ani dva góly Lindholma, na druhé straně se dvěma trefami zaskvěl Gaudreau a vítěznou trefu si připsal osm minut a třináct vteřin před koncem J. T. Compher.

Slavící Američané v utkání se Švédy
zdroj: Reuters autor: WOLFGANG RATTAY

Zápas blbec potkal švédskou reprezentaci proti Spojeným státům. V mimořádně atraktivní a ofenzivní první třetině šli třikrát do vedení, třikrát ale dokázali Američané vyrovnat. A zatímco USA osm minut před koncem srovnaly, Švédové dvě třetiny jen marně dobývali Howardovu bránu a zahazovali, co se jen tak nevídá.

Třeba když už v první třetině po velké chybě Američanů v obraně zahodil Nylander v jasné příležitosti před brankářem soupeře. Nebo když Omark poslal po krásné kombinaci z pravé strany na Krügera, ale ten si špatně zpracoval a poslal ránu nad.

Zahazování se nevyhnul ani jinak skvělý Elias Lindholm, který se postaral o dvě branky – jednu v přesilovce a druhou po střele z mezikruží, kde dostal hodně prostoru na to, aby neminul levý horní roh Howardovy brány. Jenže stejně tak, jako se postaral o dvě gólové příležitosti, tak měl na svém kontě i velké minely – třeba když v jasné pozici před Howardem v otočce nezasunul puk za záda amerického gólmana.

Američané naopak dokázali trestat. Celý zápas výborně bruslili, byli přímočaří a přestože rozhodně netahali v zápase za kratší konec co se týče vypracovaných šancí, měli s výsledným skóre i trochu štěstí. Jejich mladá obrana v zápase místy dosti hořela po zbytečných nedorazech a ztrátách, ale hráči USA se postupně dostali do zápasu a došli si za vítězstvím.

Zpočátku měli Američané i více ze hry a častěji přitlačili soupeře, ale nakonec museli třikrát dotahovat. Poprvé se jim to podařilo už po 67 vteřinách, když Švédové ztratili puk při pokusu o rozehrávku a po pěkném přečíslení z dorážky srovnal Keller.

Podruhé se o vyrovnání zasloužil zřejmě muž zápasu Johnny Gaudreau, který se znovu po dlouhé kolmici, tentokrát od Larkina, dostal do úniku a zakončil mezi betony Fastha. A přestože vzápětí Švédové dostali vedení znovu na svou stranu, když Američané ztratili ve vlastním pásmu puk a Hedman z dorážky propálil Howarda tvrdou bombou, byl to znovu Gaudreau, který zachránil mladé americké pušky. Znovu přitom šlo o bleskurychlý přechodu do útoku. Mladý útočník Calgary Flames stál na konci nejkrásnější akce zápasu a zakončoval parádní celoplošnou kombinaci.

Stejně jako Lindholm mohl dokonat hattrick i Gaudreau, ale i on pohrdl několika výbornými příležitostmi. Jenže Američané nemuseli smutnit – v závěru otočili skóre na konečných 4:3, když Murphyho nepříliš razantní ránu od modré čáry tečoval za Fasthova záda J. T. Compher.

Američané si tak po nepřesvědčivém vstupu do šampionátu, kdy prohráli 1:2 s domácím Německem, dvakrát spravili chuť. A nakročili tak k tomu, aby si vytvořili příznivou pozici do čtvrtfinále. Naopak Švédové zatím na šampionátu až na demolici domácích Němců proti silným soupeřům příliš nezazářili.

USA - Švédsko 4:3 (2:3, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 4. Keller (Eichel, Trouba), 19. Gaudreau (D. Larkin), 23. Gaudreau (Eichel, Lee), 52. Compher (C. Murphy, D. Larkin) - 3. E. Lindholm (Stralman), 14. E. Lindholm (Ekman-Larsson), 19. Hedman (Nordström, C. Klingberg). Rozhodčí: Kubuš (SR), Stricker - Kaderli (oba Švýc.), Sormunen (Fin.). Vyloučení: 6:3. Využití: 0:1. Diváci: 18 398.

USA: Howard - C. Murphy, Hanifin, DeKeyser, Trouba, T. van Riemsdyk, McAvoy, Brickley - Lee, Eichel, Gaudreau - Nelson, D. Larkin, Schmaltz - Keller, Dvorak, Bjugstad - Bjork, Copp, Compher - Greenway. Trenér: Jeff Blashill.
Švédsko: Fasth - Stralman, Hedman, Ekman-Larsson, Brodin, J. Klingberg, Edler - E. Lindholm, V. Rask, Landeskog - Söderberg, Krüger, Omark - Karlsson, W. Nylander, Eriksson Ek - C. Klingberg, J. Lundqvist, Nordström. Trenér: Rikard Grönborg. 

Hlavní zprávy

Nejčtenější články