Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Finové rozdrtili Dány a po výhře 5:1 postupují do semifinále

Petrohrad – Byl to souboj Davida s Goliášem. V severském derby platili Finové za jasného favorita a svoji roli splnili beze zbytku. Dánové do půle zápasu zvládli držet krok, ale poté Finové dokázali, že základní skupinou neprošli bez prohry náhodou. Na výhře 5:1 se dvěma góly podílel Granlund, Laine se posunul do čela tabulky střelců.

Finové se radují z výhry nad Dány
zdroj: ČTK autor: Jussi Nukari

Dány ve svém historicky druhém čtvrtfinále nečekalo nic lehkého. Stáli proti nim Finové, jediný doposud neporažený tým. Ten byl však oslabený o svého druhého nejproduktivnějšího hráče základní části Aleksandra Barkova, který se potýkal s drobnými zdravotními komplikacemi.

Finové ale i přes oslabení roli jasného favorita zvládli a ještě v první třetině se díky gólu Granlunda dostali do vedení. Levé křídlo první lajny využilo zaváhání v dánské rozehrávce, svoji střelu skrylo za bránícího hráče a přesnou střelou do horního růžku si připsalo třetí branku v turnaji.

V druhé třetině navýšil náskok Koskiranta, kterému ke gólu výrazně pomohl dánský obránce, jenž si puk nešťastně srazil do vlastní brány. Dáni se ale nevzdali a Eller dokázal vykřesat pro svůj tým naději, když snížil na 1:2.

Možné drama však svými kvalitami utnul mladík Laine, který Finům navrátil dvoubrankové vedení. Tvrdou a přesnou ranou vstřelil již svůj sedmý gól a dotáhl se na dosavadního nejlepšího střelce turnaje Švéda Nyquista. "To byl pro nás hodně těžký okamžik," připustil kouč Dánů Jan Karlsson.

Severské derby se Dánové po celý zápas snažili dramatizovat a dokázali se dostat do několika zajímavých i pohledných akcí, ale chyběla jim přesnost v zakončení. Na brankáři Koskinenovi, který chytá ve velké formě, si postupně vylámali zuby například Lauridsen či Eller, který mohl přidat svůj druhý gól.

Finové si ale své vedení hlavně ve třetí třetině zkušeně pohlídali. Zběsile se nevrhali do útoku, naopak si hlídali dánské hráče a soustředěně minimalizovali rizika. Jedinou nedůslednost mohl tři minuty před koncem zužitkovat Hansen, jeho střela ale pouze orazítkovala tyč.

Jistotu semifinále zajistil Finům střelou do prázdné brány Jokinen a druhý gól v zápase ještě před závěrečnou sirénou dokázal přidat Granlund. 

"Věděli jsme, že lístky do Moskvy na semifinále nebudou zadarmo a že za ně budeme muset něco zaplatit. Dánové tady prožili skvělý turnaj. A bylo těžké prosadit se přes jejich obranu," uvedl kouč vítězů Jalonen.

V semifinále suverénní Finové narazí na domácí Rusy či Němce, kteří zatím na mistrovství předvádí velmi slušné výkony. Cílem je zisk medaile, jejich dosud posledním cenným kovem je stříbro z roku 2014.

Dánsko si na svůj historický postup mezi čtyři nejlepší týmy bude muset ještě počkat. Před šesti lety nestačilo ve své čtvrtfinálové premiéře na Švédy. "Je těžké to porovnávat. Myslím si však, že jsme celkově za tu dobu udělali velké kroky dopředu," prohlásil dánský forvard Eller, jenž v NHL hraje za Montreal. 

"Po celý zápas jsme se snažili, ale Finové dnes byli na nás prostě příliš dobří, takže jim musíme pogratulovat," uvedl trenér poražených Karlsson. "Ale myslím, že jsme tady odehráli skvělý turnaj. Měli jsme jen jeden výpadek při špatném utkání proti Rusku (1:10) a nepovedených 20 minut se Švédy. Mimo to jsem na svůj tým opravdu hrdý," řekl Karlsson. 

Finsko - Dánsko 5:1 (1:0, 2:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 15. Mikael Granlund (M. Koivu, L. Komarov), 22. Koskiranta (Pyörälä, Ohtamaa), 39. Laine (Hietanen, Jaakola), 58. J. Jokinen (M. Koivu), 59. Mikael Granlund - 32. Eller (Christensen, Ehlers). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Kubuš (SR) - Fluri (Švýc.), Lazarev (Rus.). Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. Diváci: 5038.

Finsko: Koskinen - Jaakola, Hietanen, Pokka, Lindell, Ohtamaa, Kivistö - L. Komarov, M. Koivu, Mikael Granlund - Laine, Lajunen, J. Jokinen - Pyörälä, Koskiranta, Aho - Pihlström, Sallinen, Rantanen. Trenér: Kari Jalonen.

Dánsko: Dahm - D. Nielsen, M. Lauridsen, O. Lauridsen, Nicholas Jensen, Mads Boedker, Lassen, Kristensen - J. Hansen, Eller, Ehlers - Nicklas Jensen, Madsen, Storm - Christensen, Green, Poulsen - Bau Hansen, Starkov, P. Bjorkstrand. Trenér: Jan Karlsson.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články