Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Závěr se Švýcary je pro nás lekce, přiznal Francouz, jenž si na USA věří

Moskva – Místo toho, aby si v závěru užíval jasného vítězství, musel se brankář Pavel Francouz v duelu se Švýcary až do sirény pořádně otáčet. Národní tým totiž polevil a utkání se změnilo v drama, které Češi nakonec ovládli těsně 5:4. Pětadvacetiletý gólman proto uznal, že závěr byly zbytečné nervy. Na druhou stranu své spoluhráče za předváděný výkon pochválil a věří, že z posledních minut se všichni poučí.

Pavel Francouz (uprostřed) se raduje z výhry s Davidem Pastrňákem (vlevo) a Janem Kovářem
zdroj: ČTK/AP/ autor: Ivan Sekretarev

"Měli jsme vyhraný zápas, ale vlastní uvolněností jsme na sebe strhli lavinu a těžko se to zastavovalo. Momenty, kdy hrajeme pět na tři a oni nám jedou sami na branku, to už se jen tak nezažije," řekl Francouz.

"Bylo vidět, že za tím Švýcaři šli. Hodně riskovali, vytěžili z toho dva góly a najednou jsme se klepali. Do poslední chvíle jsme museli bojovat. Byla to dobrá lekce, že nesmíme polevit," uvedl pětadvacetiletý gólman působící v ruském Čeljabinsku.

Zápas přitom pro Francouze nebyl jednoduchý od začátku. V první třetině jej z brejku v první větší šanci překonal přesnou střelou Denis Hollenstein, celkově si přitom plzeňský rodák za 20 minut připsal jen tři zákroky.

"Je to těžké, nebudu říkat, že ne. Člověk stojí, nedostane se pořádně do toho a než se nadějete, tak puk lovíte z vlastní sítě. Ale takových zápasů už jsem zažil iks. Nesmíte polevit a stejně neovlivníte z branky, kolikrát na vás vystřelí. Ale zase bylo parádní koukat se z branky, jak jsme je tam točili a nepustili ze třetiny," vyzdvihl Francouz aktivitu spoluhráčů.

V dalším průběhu navíc neměl ani potřebné štěstí. Góly inkasoval i po tečích spoluhráčů a protihráčů. "V dnešním hokeji to tak je  co nejvíc hráčů chodí před gólmana, aby neviděl, aby to mohli tečovat. Hodně tečovaných momentů ještě gólem neskončilo na obou stranách. To k tomu patří. Máme to těžké, ale musíme se s tím popasovat," řekl smířeně.

Národní tým ale dramatickou koncovku zvládl a bez ohledu na zbývající výsledky vyhrál skupinu, v což před začátkem turnaje fanoušci ani odborníci nevěřili. "Je to super. Vyhrát takhle těžkou skupinu je pro nás parádní vizitka. Nesmíme se tím uspokojit. Minutku se v kabině zaradujeme a pak už budeme soustředit všechny síly na play-off," uvedl Francouz, podle nějž bylo důležité, že hráči začínali každý zápas s pokorou a nelétali v oblacích. "Stále jsme se drželi při zemi," řekl.

Ve čtvrtečním čtvrtfinále se Češi utkají se Spojenými státy americkými. "Je to mladý, talentovaný tým, hrají jiný hokej než v Evropě. Věřím, že když zůstaneme u naší hry, budeme hrát bojovně a semknutě, tak je můžeme porazit," řekl Francouz, jenž i ve svém čtvrtém utkání na mistrovství slavil výhru.

Zda do zápasu nastoupí jako brankář číslo jedna, to ale momentálně netuší. Trenéři zatím na turnaji využívají oba gólmany  Francouze i Dominika Furcha. "Mně ten režim ale vyhovuje, nikdo z nás nevyhořel. Drželi jsme nějakou laťku a občas jsme týmu pomohli. O Dominikovi vůbec mluvit nebudu, když dostal jeden gól ze tří zápasů, to je jiný příběh. Ale myslím, že se to brzo dozvíme, oba do toho půjdeme pořád stejně. Podpoříme se, budeme si fandit a přát si, abychom postoupili," podotkl.

Češi měli hned několikanásobnou motivaci uspět. Vedle vítězství ve skupině jim šlo o to, aby se nemuseli na čtvrtfinále stěhovat do Petrohradu a zároveň chtěli výhrou dát symbolický dárek trenéru Vladimírů Vůjtkovi, který dnes slaví 69. narozeniny. "Chtěli jsme pro něj vyhrát, abychom mu udělali radost. Teď bude trochu upocenější, než čekal. Ale může se radovat. V závěru to ale bylo o infarkt," dodal Francouz s úsměvem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články