Češi se proti Švýcarům postaví už v době oběda, hráčům to nevadí

Moskva - K poslednímu zápasu základní skupiny A na mistrovství světa proti Švýcarsku nastoupí čeští hokejisté již v úterních 11:15 SELČ. Někteří mají s tak brzkým časem zkušenosti, i když zápasy v polední dobu nejsou příliš časté. Okolo oběda si už hokejisté zahráli na posledních dvou olympijských hrách, na světovém šampionátu hráli v poledne naposledy v roce 2008 v kanadském Québeku. Zápas sledujte v úterý od 11:15 na ČT sport nebo na našem webu.

Radost českých hokejistů
zdroj: REUTERS autor: Grigory Dukor

Na všech těchto akcích byl ze současného českého týmu jen kapitán Tomáš Plekanec, který se nezabývá tím, jestli je brzký začátek výhodou či nevýhodou. "Všichni máme danou rutinu, že jsme zvyklí hrát večer. Ale je to jedno," řekl český kapitán.

Na olympiádě v Soči hráli Češi přesně v poledne proti Lotyšsku, o čtyři roky dříve ve Vancouveru ve stejnou dobu hráli s Ruskem. Vedle Plekance u toho byl i další útočník Roman Červenka. V Québeku hráli Češi hned čtyřikrát v čase půl hodiny až hodinu po poledni. Plekanec po vyřazení Montrealu z play-off NHL byl u posledních dvou brzkých zápasů.

V NHL se také hrají vybrané duely o víkendu už okolo poledne, ale Plekanec to v dresu Canadiens nepamatuje. "Myslím, že to zvládneme. Hlavní je se dobře vyspat, dát si snídani a jdeme na to," uvedl nejlepší český střelec dosavadního mistrovství.

Útočník David Pastrňák z Bostonu v NHL tak brzký zápas hrál několikrát. "Je to něco jiného. Ráno se probudíte a jdete rovnou ze snídaně na zimák. Mně to nevadí a docela se těším. Znám to z Ameriky, takže tak nějak vím. Bude to zajímavé," prohlásil devatenáctiletý benjamínek týmu.

Složení snídaně si přizpůsobí tomu, že pak půjde hned do zápasu. "Bude to taková snídaně a oběd dohromady. Když jsme hráli v Americe v jednu, tak jsme si dělali vždycky palačinky s Toreym Krugem, který bydlí vedle. Tak nevím, co budu dělat zítra," usmíval se Pastrňák. Důležitá bude podle něj rozcvička. "Musíte pořádně rozhýbat tělo, protože není rozbruslení."

Gólman Pavel Francouz se také chystá na to, že oběd bude až po utkání. "Ráno se nesmím úplně přejíst, ale určitě si dám i něco teplého a přizpůsobím skladbu prvního jídla dne tomu, že už v poledne dojde k výdeji větší energie," uvedl.

Program českého týmu bude jiný než při dosavadních duelech, které Češi hráli večer nebo odpoledne. "Budeme mít poradu, ranní přípravu, z hotelu odjedeme kolem 9:45. Není to velký problém, jenom místo tréninku je zápas. Zkušenosti navíc máme z Channel One Cupu," uvedl asistent Jiří Kalous.

Na prosincových turnajích v Rusku hrají Češi proti domácí sborné pravidelně od 14:00 místního času (12:00 SEČ). "Jsme zvyklí hrát spíš odpoledne, ale myslím si, že je to jedno, kdy se hraje. Zápasy jsou rychle po sobě, nemá cenu o tom přemýšlet," řekl obránce Jan Kolář z Chabarovsku.

"Zápas není úplně tak brzo, že se můžeme v klidu vyspat a nasnídat a od dvanácti na to vlítneme. Bude se vstávat podobně jako na trénink. Osobně mi vyhovuje spíš večer, že se jdu předtím vyspat," uvedl Kolář, který se v posledních dvou sezonách v KHL při angažmá na Dálném východě ve Vladivostoku a Chabarovsku v sezoně vyrovnává hlavně s náročnými přesuny do jiných časových pásem.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články