Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Švédové přetlačili Švýcary až na nájezdy 3:2

Moskva – Švýcarům se po porážce 2:3 na nájezdy zkomplikovala situace v moskevské skupině A. Ziskem bodu se před posledními zápasy pouze dotáhli na čtvrté Dánsko. Seveřanům vystřelil bod navíc autor dvou proměněných nájezdů Burakovsky. Švédové tak poskočili na druhou příčku a předběhli Rusko. Mohou se tedy ještě poprat o první místo ve skupině, které hájí Češi.

Radující se hráči Švédska
zdroj: ČTK autor: Ludvig Thunman

Oběma týmům šlo o hodně, a tak se čekalo, jak se utkání na počátku vyvine. Po dvou minutách hry nabídli Švédové první přesilovou hru Švýcarům za zdržování hry po vyhození puku mimo ledovou plochu, ale sotva začala, dopustili se hráči helvétského kříže faulu a bylo po výhodě. Hra ve čtyřech však karty soupeřů neodkryla.

Švédové se pak u první šance dostali k dorážce před brankou Reta Berry, ale Jimmie Ericsson trefil puk nad úrovní horní tyče, a proto rozhodčí branku neuznali. Na druhé straně musel poprvé zasahovat Markström při šanci Niederreitera s Walserem. Po úvodních šancích se týmy zase zodpovědně věnovaly důslednější obranné hře.

Švýcaři byli ve zbytku úvodní části aktivnější, a kdyby byl Andrighetto na přihrávku Hollensteina přes šířku celého pásma připravenější, mohl u zadní tyčky pohodlně skórovat do prázdné branky. Gólovou radost si Andrighetto vynahradil v 19. minutě, kdy si vybruslil od pravého mantinelu a střelou na lapačku vymetl pravý horní roh Markströmovy branky.

Švédové se z jarního spánku probrali díky přesilové hře na začátku druhé třetiny při vyloučení du Boise, kdy zvýšili jak střeleckou aktivitu, tak důraz v okolí švýcarské branky. Výsledkem však byly jen zákroky Berry a mela mezi Sundströmem a Weberem. Švédům byla poté upřena i druhá branka kvůli postavení útočícího hráče v brankovišti, a tak švýcarští hokejisté přečkali švédský tlak bez újmy.

Převaha Seveřanů však nepolevila a odměnou jim byla další početní výhoda, kterou ale hráči Tre kronor nevyužili. Na ledě se čím dál více projevovaly emoce a potyčky mezi hráči se měnily ve stále častější vzájemné šarvátky.

Švédská taktika s tvrdší hrou přinesla ovoce po polovině utkání, kdy v další přesilovce Sundström pohotově poslal do branky vyražený puk, a tak se Švédové napotřetí konečně dočkali. Vyrovnaná bitva plná fyzických soubojů pokračovala i na konci druhé dvacetiminutovky, ale další branka už do přestávky nepadla.

Utkání se zejména kvůli mnohým melám protáhlo a vše nasvědčovalo tomu, že se bude muset také prodlužovat z důvodu vyrovnaného skóre. Nerozhodný stav ale změnil v další švýcarské přesilovce Hollenstein, který perfektně tečoval Blumovu střelu ve 45. minutě. Švédům se následně nepodařila pasáž po obdržené brance a dopustili se dalšího faulu. Andrighetto ale vedení nenavýšil, Markström si tentokrát střelu na lapačku pohlídal.

Švédové se v další početní výhodě dostali k vyrovnání, když Larssonovu přihrávku usměrnil do sítě volný Nyquist, a připsal si tak už sedmou branku na turnaji. Seveřané mohli o vítězství rozhodnout ve dvojnásobné přesilové hře, Švédové se ale vůbec nedostali ke střele kvůli přehnané kombinaci.

Závěrečný tlak Švédů rozhodnutí nepřinesl, a tak přišlo na řadu prodloužení. Bod navíc nutně potřebovalo Švýcarsko, které by tak přeskočilo v tabulce čtvrté Dánsko, kterému Švýcaři podlehli. Do dobré příležitosti se dostal obránce Erik Gustafsson II, ale bekhendem Berru nepřekonal. Švýcarský brankář Berra následně vychytal i Sundströma, když mu švédský útočník nastřelil masku.

Zápas tak dospěl až do nájezdů. Burakovsky byl dlouho jediným úspěšným střelcem, Niederreiter však za Švýcary na poslední chvíli srovnal. Ve čtvrté sérii ale Niederreiter neuspěl, zato Burakovsky se ani podruhé nemýlil a přisoudil Švédům bonusový bod.

Švýcarsko - Švédsko 2:3 po sam. náj. (1:0, 0:1, 1:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 19. Andrighetto (Schneeberger), 45. Hollenstein (Blum. Ambühl) - 32. Sundström (Omark, Nygren), 51. Nyquist (Larsson, Rosén), rozhodující nájezd Burakovsky. Rozhodčí: Iverson (Kan.), Fonselius - Nieminen (oba Fin.), Ponomarjow (Něm.). Vyloučení: 9:8. Využití: 1:2. Diváci: 8214.

Švýcarsko: Berra - Du Bois, Geering, Weber, Blum, Grossmann, Schneeberger, Marti - Trachsler, Niederreiter, Moser - Hofmann, Ambühl, Walser - Schappi, Andrighetto, Hollenstein - M. Wieser, D. Wieser, Walker - Martschini. Trenér: Patrick Fischer.

Švédsko: Markström - Larsson, E. Gustafsson I, E. Gustafsson II, Lindholm, Nygren, Fantenberg - Ericsson, Backlund, Omark - Nyquist, Wennberg, Klasen - Sundström, Rosén, Burakovsky - Norman, Sjögren, Lundberg - Ritola. Trenér: Pär Marts.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články