Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Výhra nad Dány bude znamenat setrvání v Moskvě, soupeř chce hrát týmově

Moskva - V utkání s Dánskem nebudou čeští hokejisté hrát jen o další tři body do skupinové tabulky. Rozhodne se totiž mj. i o tom, zda se Češi budou na čtvrtfinále muset stěhovat do Petrohradu, nebo budou moct zůstat v Moskvě. Dánský výběr před utkáním apeluje na týmovou semknutost, která jim má pomoct k úspěchu. Přímý přenos sledujte od 14:45 na ČT sport a našem speciálu mshokej.cz, komentují Robert Záruba a Martin Hosták.

Zleva David Pastrňák, Michal Jordán a Tomáš Plekanec
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

"Dánsko je mužstvo, které se snaží. Viděl jsem je proti Rusku, na které neměli. Ale třeba s Norskem vyhráli 3:0 a ostatní zápasy byly celkem vyrovnané," řekl trenér Vladimír Vůjtek. Češi v případě tříbodového zisku budou mít jistotu, že nebudou muset letět do Petrohradu na boj o semifinále.

Český kouč očekává, že Dánové budou na podobné úrovni jako poslední dva soupeři Norsko a Kazachstán. "Nepleťme se tím výsledkem s Norskem. Nám v tom zápase všechno vyšlo a výsledek byl jiný, než by byl třeba další den," podotkl Vůjtek. Zatím není jisté, kdy bude mít k dispozici Radka Faksu, který ale chce proti Dánům nastoupit. Útočník Dallasu měl přiletět v ranních hodinách.

Česká reprezentace se s Dánskem dosud utkala osmkrát, sedmkrát vyhrála, z toho v roce 2013 na mistrovství světa ve Stockholmu po boji 2:1 až po samostatných nájezdech. Dánové slavili v posledním vzájemném zápasu na světovém šampionátu v Minsku v roce 2014, kde vyhráli 4:3 po samostatných nájezdech. Ze současného kádru hráli v Bělorusku Michal Jordán, Roman Červenka, Jan Kovář a Martin Zaťovič. V týmu byl jako třetí gólman i Pavel Francouz.

Dánové mají po duelech s Norskem (3:0), Švédskem (2:5), Švýcarskem (2:3 v prodloužení), Ruskem (1:10) a Lotyšskem (3:2 po samostatných nájezdech) na kontě šest bodů a bojují ještě o naději na postup do čtvrtfinále. Švédský trenér Jan Karlsson má v týmu tři hráče, kteří v této sezoně působili v NHL. Jsou to útočníci Jannik Hansen z Vancouveru, Nikolaj Ehlers z Winnipegu a Lars Eller z Montrealu. Zkušenosti ze zámoří má i forvard Nicklas Jensen, který je s pěti body za čtyři branky a jednu asistenci nejproduktivnějším hráčem Dánů na turnaji. 

Dánové stejně jako Češi hráli ve čtvrtek a v pátek dva zápasy ve dvou dnech a po debaklu s Ruskem si díky výhře nad Lotyšskem udrželi reálnou naději na play-off. "Bude to pro nás velká výzva proti Čechům, kteří tady hrají velice dobře," řekl Eller, klubový spoluhráč českého kapitána Tomáše Plekance.

"Musíte si říkat, že i s týmy v takové formě, jakou mají Češi, se dá hrát vyrovnaně. Ale musíme hrát hodně semknutě, musíme být ucelená jednotka. Nesmíme faulovat, hrát co nejvíce času pět na pět a bojovat celý zápas," popisuje dánský plán Jensen. "Čím víc budeme držet puk, tím méně jim dáme možnost ovlivnit hru jejich směrem. Je jasné, že bude důležité pohlídat si začátek, dobré by bylo dát brzy nějaký gól a uvidíme, kam nás to zavede," doplnil jeho spoluhráč Eller.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články