Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Slováci vzpomínají na ruské stříbro, letos však bude úspěchem čtvrtfinále

Bratislava – Slovensku se na dvou posledních světových šampionátech v Rusku poměrně dařilo. Skvělého výsledku dosáhli v roce 2000, kdy získali historické stříbro. Ale ani šesté místo o sedm let později nebylo neúspěchem. Letos však míří do Petrohradu mužstvo přece jen méně zkušené a jeho hlavním cílem bude postoupit do čtvrtfinále, což se mu v posledních dvou letech nepovedlo.

Tomáš Surový (vlevo) slaví s Andrejem Meszárošem vstřelenou branku Slovenska
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Slováci zažili skvělý úspěch v roce 2012, kdy ve Finsku získali stříbrné medaile. Poté však přišel poměrně rychlý sestup, o rok později se alespoň dostali do čtvrtfinále, ve kterém vypadli, poslední dva šampionáty se ale nedostali ani tam a skončili celkově devátí. Takové umístění je pro Slovensko stále jasným neúspěchem a tým pod vedením bývalého reprezentačního kapitána z konce devadesátých let Zdena Cígera tentokrát bude chtít skončit lépe.

Zrovna hvězdný výběr však Slováci na ruském mistrovství mít nebudou. Už tradičně měli poměrně dost omluvenek, z NHL nakonec dorazí čtveřice hráčů: obránci Andrej Sekera z Edmontonu a Martin Marinčin z Toronta a útočníci Marek Daňo z Winnipegu s Tomášem Jurčem z Detroitu.

Ze zámoří pak Cíger čeká ještě na brankáře Petera Budaje, který působí v zámoří na farmě Los Angeles v celku Ontario Reign. "Peter Budaj postoupil v AHL do 2. kola play-off. Máme teď týden a uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Zatím na soupisku zapíšeme dva gólmany," řekl generální manažer reprezentace Róbert Švehla.

Pokud bude český fanoušek sledovat Slovensko zevrubněji, jistě ho bude zajímat pětice působící v české extralize. Z ní se do reprezentace dostali brankář Branislav Konrád z Olomouce, zadák Juraj Mikuš ze Sparty a útočníci Martin Bakoš z Liberce, Vladimír Dravecký z Třince a Tomáš Marcinko z Pardubic.

Sport
zdroj: ČT4

Navázat na stříbrný úspěch z mistrovství světa 2012 může pětice hokejistů. Vicemistry se v Helsinkách pod taktovou Cígerova předchůdce Vladimíra Vůjtka, který loni převzal českou reprezentaci, stali gólman Július Hudáček, zadáci Dominik Graňák, Andrej Sekera a Michal Sersen a útočník Libor Hudáček.

Zadák Christián Jaroš a forvardi Peter Cehlárik, Martin Réway a Pavol Skalický vybojovali loni bronz na mistrovství světa hráčů do 20 let. Jaroš, Cehlárik a Skalický stejně jako liberecký Bakoš, gólman Baroš a útočník Tomáš Hrnka se mohou představit na světovém šampionátu poprvé. Na první odchytané minuty čeká i olomoucký Konrád, který byl v letech 2007 a 2015 v roli trojky. Už na jedenácté mistrovství světa se chystá Graňák, který má ve 32 letech na kontě 158 reprezentačních startů. Kapitánem bude Sekera a jeho asistenty Réway s obráncem Michalem Sersenem.

V přípravě se Slovensku se silnějšími týmy nedařilo

V přípravě sehrál Cígerův výběr osm zápasů v rámci Euro Hockey Challenge. Připsal si porážky ve Finsku 2:3 a 1:6 a doma s Ruskem 0:6 a 1:2 po samostatných nájezdech, ve Francii výhru 4:1 a prohru 2:3 po samostatných nájezdech a na vlastním ledě s Dánskem vítězství 4:3 v prodloužení a 3:1. 

Slováci vstoupí do turnaje v sobotu 7. května zápasem proti Maďarsku. V dalších duelech základní skupiny B v Petrohradu je čekají postupně Francie, Německo, Bělorusko, Kanada, Finsko a Spojené státy americké.

Nominace hokejistů Slovenska na MS v Moskvě a Petrohradu:

Brankáři: Samuel Baroš (Zvolen), Július Hudáček (Örebro/Švéd.), Branislav Konrád (Olomouc/ČR).

Obránci: Michal Sersen, Ivan Švarný (oba Slovan Bratislava/KHL), Dominik Graňák (Rögle/Švéd.), Christián Jaroš (Lulea/Švéd.), Andrej Meszároš (Novosibirsk/KHL), Andrej Sekera (Edmonton/NHL), Martin Marinčin (Toronto/NHL), Juraj Mikuš (Sparta Praha/ČR).

Útočníci: Patrik Lušňák, Pavol Skalický, Andrej Šťastný, Marek Viedenský (všichni Slovan Bratislava/KHL), Marek Bartánus, Tomáš Hrnka (oba Košice), Peter Cehlárik (Lulea/Švéd.), Marko Daňo (Winnipeg/NHL), Vladimír Dravecký (Třinec/ČR), Libor Hudáček (Örebro/Švéd.), Tomáš Marcinko (Pardubice/ČR), Martin Réway (Fribourg-Gottéron/Švýc.), Martin Bakoš (Liberec/ČR), Tomáš Jurčo (Detroit/NHL).

Zdroj
ČT sport, ČTK, www.hockeyslovakia.sk/

Hlavní zprávy

Nejčtenější články