Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Augusta o brzké power-play proti Finům: Albi to skvěle připravil a kluci parádně zahráli

Štěstí přeje připraveným. Stoprocentně to platilo v případě trenérského štábu české juniorské reprezentace v pátečním utkání o bronz na mistrovství světa v Göteborgu proti Finsku (8:5). Přestože měl národní tým za stavu 4:5 pouze jednobrankové manko, k risku s hrou bez gólmana sáhl ve snaze o vyrovnání už v čase 57:04. A vyplatilo se. Češi srovnali a Finové se sesypali. Po návratu se k této chvíli vrátili hlavní kouč Patrik Augusta a asistent Robert Reichel.

"Jako hráč se to slaví trochu divočeji než jako trenér. Spíš jsem slavil tím, jak jsem se díval na lidi okolo sebe, to pro mě bylo největší slavení. Spokojenost je ale cesta do pekel. Měl jsem velkou radost, odvedli jsme dobrou práci, teď je ale další den, další týden a už pracuju na akci, kterou máme v únoru. Na Švédsko nikdy nezapomenu, ale už to je minulost," řekl Augusta pro Sportovní zprávy ČT sport.

Bezpochyby se našlo mnoho těch, kteří se při utkání o bronz domnívali, že k power-play sáhla česká střídačka příliš brzy. Vše ale mělo svůj důvod.

"Ten čas byl takový na hraně," připustil Augusta. "Ale proti tak silným soupeřům zase tolikrát buly v útočném pásmu nemáte. Nevíte, jestli pak přijde ještě další. Pro nás to bylo podle mého ideálně načasované," řekl Augusta. "Byli jsme rozhodnutí, že si vezmeme oddechový čas a odvoláme gólmana. A to rozhodnutí bylo asi správné," hlásil se šibalským úsměvem Reichel. "Asi ano," přikývl pobaveně vedle sedící Augusta.

Přesně po minutě hry se šesti bruslaři v poli vyrovnal Ondřej Becher a hned o patnáct sekund později šokoval Finy Tomáš Hamara brankou na 6:5.

Je nám líto, video expirovalo.
Trenér Patrik Augusta o bronzovém úspěchu na MS

Rozhodující slovo měl Reichel

"Padnul gól, hned nato další. Psychika Finů byla v tu chvíli na bodě nula. Chtěli jsme ten zápas ukončit v šedesáti minutách, protože víme, jak silní jsou Finové ve hře tři na tři. Při hře pět na pět jsme v tom utkání moc šancí neměli. I proto jsme sáhli k té dlouhé power-play," vysvětlil Reichel. "Ve hře nás držely speciální týmy. Pořád jsme během turnaje hledali střelce. A nakonec jsme je i našli," dodal bývalý vynikající útočník.

Právě Reichel měl podle Augusty v klíčový okamžik rozhodující slovo. "Albi to rozhodl a rozhodl to velice správně, pak to skvěle připravil a kluci to parádně zahráli, i když se Finové nejdřív dokázali dostat z pásma ven. Podle mého bylo jedině dobře, že si kluci zkusili hru bez gólmana už v semifinále se Švédy. I když to k obratu už nevedlo, pomohlo nám to proti Finům," namítl Augusta.

"Do třetí třetiny jsme šli s dvoubrankovým mankem, ale věděli jsme, že když dáme gól, tak je tu velká šance, že se mohou Finové ještě rozklepat," řekl útočník Matyáš Šapovaliv.

Čeští reprezentanti na MS do dvaceti let
zdroj: Český hokej

"Sice jsme opravdu snížili, ale pak jsou tři minuty do konce a odvoláte gólmana. Je tam velká nejistota, co se stane. Oni nám to dokonce vyhodili z pásma, ale my jsme se k nim zase dokázali vrátit a také vyrovnat. Ty emoce jsou v tu chvíli strašně nahoře, když takhle vyrovnáte takové utkání," doplnil Šapovaliv.

Rekordní smršť na mistrovství světa

Následovala nevídaná gólová exploze. Celkem dali čeští mladíci v 59. minutě čtyři branky během 50 sekund a vytvořili tak nový rekord juniorských šampionátů.

"Necelých dvacet sekund po vyrovnání jsme najednou byli ve vedení a ta situace byla opačná. To byl úplný výbuch a pár kluků na střídačce jsme museli klidnit, protože do konce pořád zbývala asi minutka a půl. Věděli jsme, že se pořád musíme soustředit a zápas dobře dohrát. Gólem na 7:5 už se to ale trošku odšpuntovalo. V tu chvíli jsme věděli, že to asi zvládneme a dotáhneme do úspěšného konce," připomněl Šapovaliv.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články