Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Třinecká jízda nekončí. Oceláři vyhráli na Spartě sedmý zápas v prodloužení a dokonali obrat v sérii

Historický zápis je na světě. Třinec zvítězil v sedmém utkání nad Spartou 3:2 ve čtvrtém prodloužení, jako první otočil sérii z 0:3 na 4:3 na zápasy a zahraje si šesté finále v řadě. Postup zařídil rozhodujícím gólem Miloš Roman v čase 121:46. Úvodní finálové utkání Pardubice – Třinec sledujte na ČT sport a ČT sport Plus v úterý od 17:30.

Třinečtí hokejisté se radují z výhry v sedmém utkání semifinálové série proti Spartě
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

Úspěšná cesta šampionů se protáhne. Vítězové čtyř posledních titulů zvládli už patnáctou sérii play-off v řadě a na rekord Vsetína z druhé poloviny 90. let jim chybí už jen dvě zvládnuté série. Oceláři se stali pátým týmem v historii českého play-off, který dotáhl sérii z 0:3 na zápasy do sedmého duelu, ale jsou vůbec prvním celkem, jemuž se podařil obrat na 4:3.

Slezané během extraligové nadvlády od sezony 2018/2019 zvládli sedmý zápas série už popáté a vylepšili si bilanci na osm výher a tři porážky. V počtu vítězství se tím dotáhli na dosud vedoucí Slavii, která má bilanci 8–2. Na druhé straně černá šňůra Sparty v sedmých duelech pokračuje. Pražané neuspěli ani na šestý pokus a dál čekají na první triumf v ultimátním utkání.

Dramatický duel rozhodl v prodloužení Roman na startu čtvrté nastavené dvacetiminutovky, jenž se trefil do odkryté brány po přihrávce Mariána Adámka. Hrálo se tak druhé nejdelší utkání v historii českého play-off, rekordním zůstává semifinálový duel loňské sezony mezi Hradcem Králové a Vítkovicemi, který se hrál téměř 139 minut.

Jaká je historie sedmých zápasů v českém play-off? Poslechněte si Hokej bez červené – podcast s Robertem Zárubou:

Domácí sparťané v utkání dvakrát vedli. Nejprve už v páté minutě objel třineckou bránu Filip Chlapík a volný puk u tyčky dotlačil za čáru Krejčík, jehož dorážku posvětil až videorozhodčí. Podruhé se Krejčík prosadil letos už tradičním švihem od modré čáry po 27 vteřinách od začátku druhé části v dohrávané přesilovce po faulu Adama Smitha z konce první části.

Vyrovnání na 1:1 obstaral Adam Helewka ve dvanácté minutě, když ho v přesilové hře našel střílenou přihrávkou Libor Hudáček. Na 2:2 mohl srovnat Andrej Nestrašil, ale jeho nahození v závěru druhé třetiny skončilo na tyči branky Jakuba Kováře.

Video sehrálo důležitou roli také v závěrečné třetině. Ve 43. minutě prostřelil Kováře z mezikruží David Cienciala, jenže Sparta si vzala trenérskou výzvu a po dlouhém zkoumání rozhodčí branku odvolali kvůli předchozí hře vysokou holí, kdy měla být hra přerušena.

V závěrečných minutách základní hrací doby jeli sami na brankáře Ondřeje Kacetla jak Pavel Kousal, tak také Chlapík, ale ani jeden třineckého fantoma vyřazovacích bojů posledních let nepřekonal.

Třinec pak potvrdil, že se nevzdává za žádného stavu a opět srovnal v poslední minutě. Tentokrát poslal zápas do prodloužení Marko Daňo trefou v čase 59:05 poté, co zůstal při hře šest na čtyři sám v předbrankovém prostoru a doklepl do poloprázdné brány i díky tomu, že jeden ze sparťanů zůstal ležet u zadního mantinelu.

Drama vyvrcholilo v nastavení. Víc brankových příležitostí si vytvořili v prvním prodloužení hostující Oceláři, Kovář však Spartu v těžkých chvílích podržel. Na druhé straně selhal v dalším samostatném sparťanském úniku Jan Buchtele. Ve druhém prodloužení měl největší šanci kapitán Sparty Michal Řepík v přečíslení dvou na jednoho, ale jeho pokus Kacetl nejlepším zákrokem dne přizvedl. Sparta herní převahu ve třetím nastavení nezužitkovala a ve čtvrtém rozhodl Roman.

Semifinále play-off hokejové extraligy – 7. zápas:

HC Sparta Praha – HC Oceláři Třinec 2:3 po čtvrtém prodloužení (1:1, 1:0, 0:1 – 0:0, 0:0, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 5. Krejčík (Chlapík, D. Vitouch), 21. Krejčík (P. Kousal, K. Hrabík) – 12. Helewka (L. Hudáček, Cienciala), 60. Daňo (L. Hudáček, Marinčin), 122. Miloš Roman (Marian Adámek, Kurovský). Rozhodčí: Hribik, J. Ondráček I – J. Ondráček II, Hynek. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:2. Diváci: 16 780. Konečný stav série: 3:4.

Sparta: Jakub Kovář – Mozík, Kempný, Mikliš, Krejčík, Irving, Moravčík, Němeček – M. Forman, Sobotka, Řepík – Chlapík, R. Horák, D. Vitouch – Harper, J. Lajunen, Buchtele – P. Kousal, O. Najman, K. Hrabík. Trenér: Gross.

Třinec: Kacetl – Marinčin, Smith, Kundrátek, Nedomlel, Marian Adámek, Šenkeřík – Hrehorčák, Čacho, A. Nestrašil – L. Hudáček, Cienciala, Daňo – M. Růžička, Helewka, D. Voženílek – Dravecký, P. Vrána, Miloš Roman – Kurovský. Trenér: Moták.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články