Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv Z 1978: ČSSR - SSSR

Tomek čaroval a držel naděje Litvínova, porážku však neodvrátil. První bod v semifinále zařídil Vála

Úvodní semifinále play-off extraligy vyhrály domácí Pardubice 2:1 a proti Litvínovu se ujaly vedení v sérii. O vítěznou branku se postaral po sólové akci obránce Dynama Ondřej Vála ve 45. minutě. Druhý duel je na programu na Velikonoční pondělí.

Pardubický útočník Matej Paulovič překonává brankáře Mateje Tomka z Litvínova
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

Litvínov přitom vedl, ale Pardubice z velké herní a hlavně střelecké převahy v utkání přece jen vytěžily první výhru. Východočeši prohrávali od desáté minuty po trefě Andreje Kudrny, jenž úspěšně tečoval pokus Jindřicha Abdula, přestože na střely to bylo v tu chvíli 15–3 ve prospěch domácího Dynama.

Podobně jako v posledním čtvrtfinálovém utkání proti Hradci Králové však Pardubice srovnaly ještě v první části, kdy se prosadil slovenský útočník Matej Paulovič. Obrat Dynama dokonal Vála, jenž předvedl povedenou samostatnou akci a v letošním play-off si připsal druhý gól.

"Nemá to vliv, kdo dává góly. Hlavně abychom vyhráli, a to je důležité," hodnotil první výhru Vála. "Snažili jsme se být trpěliví. Náročný zápas, myslím, že jsme měli hodně ze hry, tlačili jsme. Gólman jim chytal výborně. Jsme rádi, že se nám to povedlo překlopit na naši stranu," řekl. "Výborně bránili, snažili se hrát v malém boxu, měli jsme problémy s proměňováním šancí. Ale nakonec se nám to podařilo," dodal.

Jaká je historie sedmých zápasů? Poslechněte si Hokej bez červené – podcast s Robertem Zárubou:

Ústřední postavou prvního semifinálového duelu se stal slovenský brankář Litvínova Matej Tomek. Od začátku byl pod velkým tlakem pardubických hráčů, kteří ho ostřelovali ze všech pozic. Nakonec si připsal 40 zákroků.

Richarda Pánika vychytal nadvakrát už ve třetí minutě, poté přečkal další dobrou příležitost Lukáše Sedláka a poradil si také se střelou obránce Libora Hájka. Tomek nakonec inkasoval až z 18. střely před koncem první třetiny, když nestačil na rychlý blafák Pauloviče.

Po 17 střelách v úvodní části zasypali hráči Pardubic Tomka ve druhé třetině dalšími 19 pokusy na branku a hlavně díky němu Litvínov přečkal divokou pasáž, při které sahalo Dynamo po vedoucí brance nejvíce. V největší šanci Tomek odolal při opakované střele Tomáše Zohorny, když na čáře roztáhl betony.

Litvínov navíc mohl z minima vytěžit maximum poté, co se puk dostal před nekrytého Pawla Zygmunta, jenž vymíchal bezmocného Romana Willa v pardubické brance, ale z bekhendu netrefil poloprázdnou bránu a nastřelil jen brusli Jana Košťálka, který stál vedle pardubické brány.

V závěrečné třetině vyvrcholil tlak domácích rozhodující brankou po průniku Vály, jenž se natlačil až před Tomka a prostřelil ho. Ve zbytku zápasu se střídaly akce na obou stranách, ale gólmani v dalších situacích odolali. Srovnat ještě mohl v úplném závěru Ondřej Kaše, ale v samostatném úniku mu ujel puk a ani nezakončil.

Semifinále play-off hokejové extraligy – 1. zápas:

HC Dynamo Pardubice – HC Verva Litvínov 2:1 (1:1, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 17. Paulovič (M. Kaut, Čerešňák), 45. Vála – 10. Kudrna (Abdul, Jícha). Rozhodčí: Kika, Ondráček – Lhotský, Rampír. Vyloučení: 0:2. Bez využití. Diváci: 10 050.

Pardubice: Will – Čerešňák, D. Musil, Košťálek, Dvořák, Hájek, Vála – Hyka, Sedlák, Pánik – Radil, T. Zohorna, R. Kousal – M. Kaut, A. Musil, Paulovič – Vondráček, Poulíček, Mandát. Trenér: Zadina.

Litvínov: Tomek – Jaks, Zile, Demel, Baránek, Zeman, Czuczman, Šalda – O. Kaše, D. Kaše, Koblasa – Hlava, M. Sukeľ, Kirk – Abdul, Jícha, Kudrna – Havelka, Zygmunt, Maštalířský. Trenér: Mlejnek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články