Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Sparta udolala Liberec i počtvrté a je v semifinále, Pardubicím chybí jedna výhra

S vyřazovacími zápasy se ukazuje důležitost Miroslava Formana. Útočník Sparty vítězným gólem a třemi body rozhodl o triumfu Pražanů 5:2 nad Libercem ve čtvrtém čtvrtfinále a posunul klub mezi nejlepší čtyřku play-off extraligy. Blízko postupu je také vítěz základní části z Pardubic, Dynamo uspělo v Hradci Králové 1:0 a vede 3:1 na zápasy.

Útočník Sparty Miroslav Forman v šanci proti Liberci
zdroj: ČTK autor: Vít Černý

Forman vyprodukoval pod Ještědem dohromady šest bodů

Liberec přitom sahal po prodloužení série. V utkání sice prohrával už 0:2, jenže dvěma trefami osmnáctiletého Jaromíra Péreze a v přesilovce Jakuba Rychlovského v rozmezí dvou minut v polovině zápasu se Severočeši vrátili do hry. V další početní výhodě už ve třetí třetině měl navíc dílčí obrat na hokejce Jayce Hawryluk, jenže ze strany přestřelil prázdnou bránu.

A tak přišel trest. Filip Chlapík se dostal k volnému puku, vybídl Formana a ten prostřelil z mezikruží Daniela Krále, který dostal přednost před Dávidem Hrenákem v libereckém brankovišti. Forman si připsal druhý bod v utkání po přihrávce na úvodní gól Jana Buchteleho v přečíslení dvou na jednoho, v úplném závěru se ještě trefil do prázdné brány a třemi body navázal na předchozí duel série, kdy zaznamenal také tři body (1+2).

Na 2:0 zvyšoval Aaron Irving, šťastnou pojistku na 4:2 přidal v závěru Roman Horák. V 57. minutě ještě neproměnil sólový únik Michal Řepík, Spartě to ale nevadilo. Pražané jsou po triumfu 4:0 na zápasy v semifinále a budou čekat na soupeře.

"I když jsme měli dobrý začátek, tak jsme potom přestali hrát. A důležité bylo, že jsme se zase dokázali zklidnit a začali hrát náš hokej, a proto jsme rozhodli," hodnotil Forman. "Pro mě byly tyto zápasy povedené, jsem za to rád. Hlavní je, že jsme to tady ukončili," řekl. "Kovárna (brankář Jakub Kovář) asi nejlepší hráč série. Skvěle nás držel každý zápas. A ještě zkušenost, že v těch důležitých momentech, kdy se lámaly zápasy, tak jsme byli sebevědomí a klidní a šli jsme si za tím," dodal Forman k faktorům postupu.

Čtvrtfinále play-off hokejové extraligy – 4. zápas:

Bílí Tygři Liberec – HC Sparta Praha 2:5 (0:2, 2:0, 0:3)

Branky a nahrávky: 30. Pérez (J. Vlach), 32. Rychlovský (A. Najman, Faško-Rudáš) – 2. Buchtele (Forman, Krejčík), 13. Irving (D. Vitouch), 48. Forman (Chlapík), 53. Horák (Mikliš, Chlapík), 59. Forman (O. Najman). Rozhodčí: Šír, Mrkva – J. Svoboda, Thuma. Vyloučení: 1:6. Využití: 1:0. Diváci: 7046. Konečný stav série: 0:4.

Liberec: D. Král – Knot, Budík, Melancon, Kolmann, T. Galvas, Ivan, Aubrecht – Faško-Rudáš, Filippi, Rychlovský – Hawryluk, Bulíř, Birner - Zachar, A. Najman, Mucha – Pérez, Šír, J. Vlach. Trenér: Pešán.

Sparta: Jakub Kovář – Mozík, Kempný, Mikliš, Krejčík, Irving, Němeček, Beaudin – Chlapík, Horák, D. Vitouch – Řepík, O. Najman, P. Kousal – Forman, Lajunen, Buchtele – Harper, Konečný, Hrabík. Trenér: Gross.

Pardubice nasměroval k výhře Paulovič

Ve druhém utkání na ledě Hradce Králové (a čtvrtém v sérii) se radovaly Pardubice, kterým k výhře stačila jediná gólová situace, kdy se prosadil slovenský útočník Matej Paulovič. Domácí nenašli recept na gólmana Romana Willa v brankovišti Dynama, jemuž chybí jediné vítězství k postupu do semifinále.

Posun mezi nejlepší čtyřku v boji o Masarykův pohár mohou Pardubice stvrdit v dalším utkání na domácí půdě, kde na začátku série dvakrát po těsných soubojích uspěly. Hradecká ofenziva se navíc pomalu vytrácí, v součtu posledních tří duelů Hradečtí vstřelili dohromady jen tři góly ze hry.

Čtvrtfinále play-off hokejové extraligy – 4. zápas:

Mountfield Hradec Králové – HC Dynamo Pardubice 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Branka a nahrávky: 26. Paulovič (A. Musil, Hájek). Rozhodčí: Kika, Stano (SR) – Hynek, Šimánek. Vyloučení: 4:3. Bez využití. Diváci: 6890 (vyprodáno). Stav série: 1:3.

Hradec Králové: Pařík – Blain, Freibergs, Pláněk, T. Pavelka, McCormack, Kalina, Jank – Jasper, Tamáši, Perret – Jergl, Kevin Klíma, Okuliar – Šťastný, Pilař, Eberle – Miškář, Lalancette, R. Pavlík. Trenér: T. Martinec.

Pardubice: Will – Čerešňák, D. Musil, Košťálek, T. Dvořák, Hájek, Vála – Hyka, L. Sedlák, Pánik – Radil, T. Zohorna, R. Kousal – M. Kaut, A. Musil, Paulovič – Vondráček, Poulíček, Mandát. Trenér: Zadina.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články