Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Startuje čtvrtfinále play-off: Svátek hokeje na východě Čech a Sparta proti rozjetému Liberci

Dva hlavní favorité na titul zasáhnou poprvé do vyřazovacích bojů hokejové extraligy. Pardubice, které opanovaly základní část, čeká ve čtvrtfinále play-off východočeské derby s Hradcem Králové. Pražská Sparta, jež skončila v dlouhodobé fázi druhá, vyzve další úspěšný celek z předkola Liberec a bude si muset patrně poradit bez útočníka Vladimíra Sobotky, který má zdravotní potíže. Duel v Pardubicích začne v 18 hodin. Duel Sparta – Liberec vysílá živě program ČT sport a ČT sport plus od 18:55.

Utkání Pardubice – Hradec Králové
zdroj: HC Dynamo Pardubice

Pardubičtí zdolali Hradec Králové ve všech čtyřech soubojích během základní části. "Na to se ale opravdu nedá nijak koukat, před námi jsou úplně jiné zápasy. Pokud chcete postoupit, váš tým na to musí být dobře nachystaný, nechat tam všechno a být připravený se pro úspěch obětovat," řekl trenér Marek Zadina, před nímž je první extraligové play-off v roli hlavního kouče.

Dobře ví, co může od velkého rivala očekávat. "Je to vyrovnaný tým s určitým systémem. Takový hokej hrají dlouhodobě. Uvidíme, s čím na nás Hradec přijde. Podstatný je pro nás vstup do série. Soustředíme se sami na sebe, abychom my byli výborně nachystaní. Teď nás zajímá jen první páteční zápas a od toho se chceme odrazit," prohlásil Zadina.

"Hradec má rychlý tým, výborně bruslí. Mají dobré přesilovky, takže na tohle si budeme muset dávat pozor. A využít to, co bychom využít měli a co Hradci tolik nejde," doplnil kapitán Lukáš Sedlák.

Královéhradečtí naznačili svou sílu v předkole, když poslali na dovolenou tým Vítkovic už po třech zápasech. Na derby jsou náležitě natěšení. "Nic lepšího nás nemohlo potkat než hrát s takovým top týmem. Respekt máme z každého soupeře, měli jsme ho i z Vítkovic, ale těšíme se. Bude to svátek hokeje a pro nás obrovská výzva," konstatoval trenér Tomáš Martinec.

Pro soupeře měl slova uznání. "Vítěz základní části. Pardubice dominovaly celé extralize, udělaly tam i nějaké rekordy, ukázaly obrovskou kvalitu a mají ohromně silný a skvělý tým, který má letos jednoznačný cíl – vyhrát titul. Play-off je ale jiná soutěž. Bude to velký svátek pro všechny fanoušky," uvedl Martinec.

Program vysílání čtvrtfinále na ČT sport:

15. 3., 19:00: Sparta – Liberec
16. 3., 14:40: Pardubice – Hradec Králové
17. 3., 14:40: Třinec – České Budějovice
18. 3., 16:40: Brno – Litvínov
19. 3., 19:00: Hradec Králové – Pardubice
20. 3., 16:40: Liberec – Sparta
21. 3., 16:40: České Budějovice – Třinec
22. 3., 16:40: Litvínov – Brno
23. 3., 22:15: Buly – souhrn
24. 3., 22:50: Buly – souhrn
25. 3., 22:20: Buly – debata expertů
26. 3., 23:30: Buly – souhrn
27. 3., 22:20: Buly – debata expertů
28. 3., 21:45: Buly – debata expertů

"Musíme soupeře respektovat, je to velký favorit. Bude to pikantní čtvrtfinále, Pardubice mají napráskanou soupisku. Z našeho týmu ale cítím velké odhodlání, sílu a hlad po úspěchu. Věřím, že to dokážeme přetavit na ledě. Musíme být disciplinovaní a hrát s nimi pět na pět. Pevně věřím, že v plném počtu hráčů na ledě jim dokážeme konkurovat," řekl kapitán Jan Eberle.

Spartě se úplně dobře nespí, zahlásil Pešán

Sparta stejně jako Pardubice na soupeře čekala až do úterý, kdy Liberec dokonal proti Olomouci obrat v sérii z 0:2 na 3:2. "Liberec se tou skvěle zvládnutou sérií významně mentálně nakopl. Prohrávali 0:2, vyrovnali ji v Olomouci, pak ji dotáhli na domácím ledě. To se nestává často. My na ně ale budeme připraveni," prohlásil trenér Pražanů Pavel Gross.

Bílé Tygry vnímá jako velice silné, mladé a rychlé mužstvo. "Na druhou stranu mají pár opravdu zkušených hráčů. Víme, kde jsou jejich silné stránky a že nás čeká kvalitní soupeř. Jsme si ale dobře vědomi toho, jak kvalitní máme mančaft. S touto výzvou se popereme a budeme připravení na první zápas," dodal Gross.

"Už jsme se s nimi několikrát potkali a série je vždycky plná emocí. Když se budeme soustředit na sebe, jsme schopni Liberec vyřadit," je přesvědčený Jan Buchtele. "Potkali jsme se již několikrát, o to zajímavější série bude. Nečeká nás nic lehkého, ale celá série bude hlavně o nás," domnívá se další útočník Miroslav Forman.

Podle informací serveru iSport.cz budou Pražané přinejmenším v úvodu série postrádat kvůli akutním potížím se slepým střevem zkušeného útočníka Vladimíra Sobotku. Klub to však nepotvrdil. "V průběhu play-off jsme se rozhodli nekomentovat složení sestavy ani zdravotní stav našich hráčů," uvedl tiskový mluvčí Marek Táborský.

Liberec balancoval v sérii s Hanáky nad propastí, ale situaci ustál. "Lídři to vzali za správný konec a otočili sérii. Ukázali jsme si, že když dělají správné věci, tak ten tým může být hodně silný. Upozadili jsme nějaké ofenzivní zbraně a všichni se obětovali pro to, abychom sérii otočili. Myslím, že se Spartě úplně dobře nespí," řekl kouč Filip Pešán.

Útočník Tomáš Filippi vnímá sérii proti Spartě jako odměnu za to, jak jeho tým odehrál poslední tři zápasy předkola. "Zasloužili jsme si to a určitě nechceme končit. Sparta má vynikající tým a všichni víme, že mají čtyři excelentní pětky a k tomu další kvalitní hráče připravené naskočit. My ale na ledě necháme úplně všechno," vzkázal Filippi.

K postupu do semifinále jsou zapotřebí čtyři vítězství. V Hradci Králové a Liberci se bude hrát v úterý a ve středu.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články