Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sparta nedala Kladnu žádnou šanci, v O2 areně zářil Thorell

V jednoznačnou záležitost ve prospěch favorita se změnilo utkání 36. extraligového kola mezi Spartou a Kladnem. Pražané vyhráli 4:0, pod což se gólem a dvěma asistencemi podepsal švédský útočník Erik Thorell. Premiérové čisté konto udržel před rekordní návštěvou v sezoně 14 292 diváků Josef Kořenář. Klub z hlavního města se v tabulce posunul na páté místo, Rytíři jsou po třetí porážce za sebou nadále poslední.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Sparta Praha - Kladno

"Bylo to těžké utkání, jako všechna proti Kladnu. Ze začátku nám to nešlo, jak bychom si představovali, ale po prvním gólu jsme se trošku uklidnili. Pak se hrálo nahoru dolů, snažili jsme se zůstat trpěliví a klidně vyhrát na jeden gól. Naštěstí jsme přidali ještě další a závěr už jsme si pohlídali," řekl obránce domácích Martin Jandus.

Sparta nastoupila do čtvrtého domácího utkání za sebou bez útočníka Tomáška, naopak do sestavy se poprvé od 2. října vrátil Kaše.

Úvod zápasu moc šancí nenabídl a s minimem střel si poradili brankáři Kořenář a Bow. Více práce měl Kanaďan ve službách Rytířů, který také inkasoval jako první. Pražané se prosadili hned v první přesilové hře, kdy se přesně trefil Thorell.

Na přelomu první a druhé třetiny hosté přežili druhé oslabení a poté mohli sami v přesilovce vyrovnat. Kořenáře však výrazněji neohrozili. Sparta si postupně vypracovala herní převahu, druhý gól ale přidat nedokázala. Bow chytal spolehlivě.

Ve 35. minutě se po Zikmundově akci dostal do slibné pozice Melka, Kořenář si s jeho pokusem poradil. Nejblíže gólu byli sparťané v další početní výhodě, Řepík ovšem nastřelil jen brankovou konstrukci a proti Kousalovi se vyznamenal Bow.

Po 62 sekundách třetí části ale najel do otevřené obrany Kladna obránce Jandus, prostřelil Bowa a přiblížil Spartu k vítězství. "Zapojil jsem se do akce jako vzdálený bek a viděl jsem, že je přede mnou hodně volného místa. Jejich obránce byl trochu odcouvaný, chtěl jsem ho rozhodit. Vypálil jsem na vzdálenější tyč a spadlo to tam," popsal Jandus čtvrtý gól v sezoně. 

Vzápětí mohl snížit Plekanec, jenže dopadl stejně jako Řepík z brejku na druhé straně. Středočeši se museli začít více tlačit do útoku a příležitostí domácích přibývalo. Ve 45. minutě mohl zvýšit Safin, ale dočkal se až o dvě minuty později, když si před brankou našel vlastní zblokovanou střelu.

V 58. minutě si kuriózní první gól v dresu Sparty připsal Kousal, kterého při power-play fauloval Plekanec a útočník, který v týdnu přišel do Prahy z Mladé Boleslavi, tak nemohl zakončit.

"Chyběl nám tlak do brány. Nechali nás hrát v rohu, ale před bránou jsme se k ničemu nedostali. Navíc máme poslední dobou hrozně málo přesilovek," litoval po utkání kladenský útočník Matěj Beran.

"Měli bychom hrát trošinku jednodušeji, vše překombinováváme a zbytečně pouštíme soupeře do šancí. Vždy, když se nám v zápase něco zlepší, tak nám zase chybí něco jiného a bohužel jsme zase prohráli," doplnil jej asistent trenéra Pavel Skrbek.

HC Sparta Praha - Rytíři Kladno 4:0 (1:0, 0:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 16. E. Thorell (Kempný), 42. M. Jandus (E. Thorell, Horák), 48. Safin (Kempný, Mikliš), 58. P. Kousal (E. Thorel, Horák). Rozhodčí: Hejduk, Jaroš - Špůr, Zíka. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Diváci: 14 292.

Sparta: Kořenář - Mikliš, Kempný, M. Jandus, Němeček, Tomek, Moravčík - Řepík, Sobotka, M. Forman - P. Kousal, Horák, E. Thorell - Safin, D. Vitouch, Buchtele - D. Kaše, G. Thorell, Konečný. Trenéři: Hořava a Wallson.

Kladno: Bow - Dotchin, Kehar, Sotnieks, Slováček, Babka, Cibulskis - Jágr, Plekanec, Kubík - Melka, Zikmund, Bláha - Indrák, Filip, Brodecki - M. Procházka, Pytlík, Beran. Trenér: Vejvoda.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články