Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Jubilejní 100. derby vyhrála Sparta, Slavii porazila 4:2

Praha - I třetí derby v sezoně opanovala Sparta, když nad Slavií zvítězila 4:2. Slávisté přitom do utkání na půdě Sparty vstoupili výborně a dvakrát vedli. Sparta však během dvou minut v druhé třetině otočila skóre a vítězství z protiútoku pojistil Petr Ton. Výhru však domácí vybojovali hlavně díky druhé formaci ve složení Petr Kumstát, Lukáš Pech a Jan Buchtele, kteří si připsali každý jeden gól. Zápas sledovalo 11 146 diváků, což je čtvrtá nejvyšší návštěva sezony. 

Kumstát střílí gól v utkání se Slavií
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Slavia nastoupila do prestižního souboje hodně aktivně, důrazně a podařilo se jí Spartu zaskočit. A vcelku rychle i ukončila čekání na první trefu v derby v sezoně; již ve čtvrté minutě si najel na Bednářovu přihrávku Jiří Doležal a otevřel skóre. Zvýšit mohli hosté v přesilové hře, kdy hráli i ve čtyřech proti třem, podruhé ale Pöpperleho nepřekonali.

Sparta se výrazněji v útočném pásmu předvedla až v polovině první třetiny, kdy si hned vynutila faul soupeře a přesilovku nakonec i využila. Svobodu, jenž poprvé v sezoně nastoupil v brance Slavie od začátku utkání, překonal Kumstát. Hosté však dokázali získat vedení zpět na svou stranu, když se v 18. minutě prosadil Stránský.

Ve druhé části se ale Sparta předvedla ve zcela jiném světle. Vytvořila si trvalou převahu a zejména druhá formace vedená Pechem dělala Slavii velké problémy. Ve 25. minutě se ještě po přečíslení dva na jednoho Kumstát neprosadil, ale v následujícím střídání již Pech vyrovnal, když mu nezištnou přihrávku vrátil Kumstát. Obrat dokonal třetí člen útoku Buchtele, jemuž ale hodně pomohl chybující Knot.

Poté se ale hra opět více vyrovnala, i díky tomu, že se Sparta soustředila na pozornou obranu a čekala na další šanci. Ta přišla ve 48. minutě, kdy se do přečíslení dva na jednoho dostalo nejproduktivnější duo extraligy Hlinka s Tonem, který přesně zakončil a připsal si 29. gól v sezoně. Výhru si poté Sparta už v klidu pohlídala.

HC Sparta Praha - HC Slavia Praha 4:2 (1:2, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 13. Kumstát (Pech, Přibyl), 27. Pech (Kumstát, Sičák), 29. Buchtele (Pech, Krejčík), 48. P. Ton (J. Hlinka, Polášek) - 4. J. Doležal (Bednář, Štich), 18. Stránský (Wharton). Rozhodčí: Pešina, Turčan - Kostka, Flegl. Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. Diváci: 11 146.

Sparta: Pöpperle - Pilař, Krejčík, Švrček, Sičák, Kubát, Philipp, Polášek - P. Ton, J. Hlinka, Rolinek - Kumstát, Pech, Buchtele - Klimek, Přibyl, I. Rachůnek - Forman, Simon, T. Rachůnek. Trenéři: Jandač a Moták.
Slavia: A. Svoboda - Kadlec, Holub, Kolařík, Wharton, Valach, Štich, Knot - Bednář, Žejdl, Tomica - Stránský, P. Jelínek, J. Doležal - Skokan, V. Růžička ml., Sklenář - Poletín, Klhůfek, T. Doležal. Trenéři: V. Růžička st. a Weissmann.

Zdeněk Moták (Sparta): "Bylo to výborné utkání ve výborné atmosféře. První třetina nebyla z naší strany povedená, zato druhá a třetí už byly výborné. Ne dokonalé, ale výborné. Měli jsme tlak, dobře jsme bruslili, zakončovali a je jen škoda, že jsme ve druhé třetině nevstřelili více branek. Šance jsme na to měli. Třetí třetina byla výborná hlavně směrem do obrany."
Ondřej Weissmann (Slavia): "Odehráli jsme dobře první třetinu, druhou a třetí byla Sparta jednoznačně lepší. Lépe bruslila, byla důraznější. Kromě toho jsme vyrobili dvě hrubé chyby, které Sparta potrestala, takže vyhrála zaslouženě." 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články