Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Češi porazili Rusko a po sedmi letech vítězí na turnaji Euro Hockey Tour

Karlovy Vary - Téměř sedmileté čekání české hokejové reprezentace na vítězství v turnaji Euro Hockey Tour dnes skončilo. Svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky v závěrečném utkání Českých hokejových her porazili v Karlových Varech Rusko 3:2 po samostatných nájezdech a suverénně domácí podnik vyhráli. Úřadující světoví šampioni skončili druzí. Hrdinou zápasu byl útočník Jiří Hudler, jenž vstřelil dvě branky a poté v sedmé sérii nájezdů rozhodl. Naposledy slavilo Česko triumf v turnaji EHT v prosinci 2002 v Moskvě, doma uspělo před deseti lety ve Zlíně. Prestižní souboj měl nábor od první minuty. Vyprodaná KV Arena, v níž byla i početná skupina ruských fanoušků, byla svědky kvalitního hokeje.

Do první šance se dostal ve druhé minutě Pěrežogin, Mensator však jeho střelu vyrazil a pohlídal si i dorážku. Aktivně hrající útočník Ufy si vynutil faul a sborná následnou početní výhodu využila. Kornějevovu střelu pohotově dorazil Ščastlivyj. Po šarvátce Kornějeva s Vašíčkem, jenž u mantinelu dohrál Mozjakina, hráli Rusové další početní výhodu. Saprykinovu příležitost však zastavil připravený Mensator. Vyrovnat mohl Červenka, ale Jerjomenka nepřekonal. Štěstí neměl ani Němec v první přesilové, kdy jeho střela skončila na tyčce.

Když neproměnil svou další příležitost Pěrežogin, udeřili Češi. Kouč Růžička nahradil v první formaci nevýrazného Brendla Kumstátem a karlovarský útočník vzápětí přihrál na vyrovnávací branku Hudlerovi, jenž se prosadil i ve třetím utkání na turnaji. Ve druhé třetině se však projevila ruská převaha. Sborná byla mnohem nebezpečnější a Mensator měl o hodně víc práce než jeho protějšek Jerjomenko. Český tým se jen těžko vyrovnával s napadajícími hráči soupeře ve středním pásmu a rychlými protiútoky Ruska. Po jednom z nich posunul světové šampiony do vedení Kuljaš.

Je nám líto, video expirovalo.
Česko porazilo Rusko a vítězí na turnaji Euro Hockey Tour

O vítězi Českých her rozhodl Hudler

A mohlo být pro domácí hůře. Osamocený Něprjajev ale střílel vedle a neprosadil se ani Varnakov, jenž nahradil v první formaci Ruska zraněného Zinovjeva. Jednu z mála českých příležitostí ve druhé části měl Kůrka, jeho střela však skončila vedle. Po následné pauze nebyla převaha Ruska ze začátku tak markantní a Češi se snažili vyrovnat. Do gólové šance se však dostal Něprjajev, Mensator ale jeho samostatný nájezd ve 47. minutě zlikvidoval. O vítězi Českých her rozhodl Hudler, který v 58. minutě vyrovnal. Nerozhodný výsledek po normální hrací době domácím zajistil výhru v turnaji a k prodloužení už mohli nastoupit v klidu.

V nastavené pětiminutovce měli několik šancí, skórovat se jim ale nepodařilo. Vítěze utkání tak určily samostatné nájezdy. Rozhodlo se až v sedmé sérii, kdy se ve svém třetím pokusu prosadil Hudler.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články