Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Dallas už v sérii vede nad Hertlovými Vegas. Rittichovo Los Angeles vypadlo s Edmontonem

Blíže k postupu v play-off NHL mají po pátém vzájemném utkání hráči Dallasu, kteří po výhře 3:2 otočili stav série s Vegas na 3:2 na zápasy. Tomáš Hertl v dresu poražených nebodoval. Jasno je naopak v sérii Edmontonu s Los Angeles. Kanadský tým vyhrál 4:3 a sérii ovládl 4:1 na zápasy. S play-off se tím loučí gólman David Rittich.

Hokejisté Dallasu
zdroj: Reuters

Hertl nahradil v první formaci Vegas Ivana Barbaševa a poprvé v aktuálním play-off odehrál přes 20 minut na zápas. Ani to mu nepomohlo k tomu, aby protrhl čekání na bod. Jeho zatím jediným zápisem do statistik ve vyřazovacích bojích je gól z úvodního zápasu série.

Golden Knights do pátého utkání vstoupili lépe než domácí a po čtyřech minutách se dostali do vedení. Skóre v přesilovce otevřel tečí Mark Stone, jenž využil i Hertlovu clonu a dostal puk za Jakea Oettingera.

Hned v dalším střídání byl Hertl i u gólu na druhé straně. Jack Eichel a Jonathan Marchessault ztratili puk při přechodu do útoku a český útočník při rychlém návratu do obranného pásma nestihl dobruslit Jevgenije Dadonova, jenž v přečíslení dva na jednoho vyrovnal.

Dallas v deváté minutě otočil skóre, do kabin se ale šlo za stavu 2:2. Na branku Matta Duchena odpověděl William Carrier. Ve zbytku utkání padl jediný gól, v čase 36:32 se v přesilovce prosadil Robertson, důležitý pátý zápas rozhodl a Dallas udělal významný krok k vyřazení obhájců Stanley Cupu.

Vegas ještě mohli poslat zápas do prodloužení, necelé tři minuty před koncem utkání ale Chandler Stephenson nedokázal proměnit samostatný únik. "Když jsem viděl, že se dostal za obranu, začal jsem se modlit. Zároveň jsem ale věřil Jakeovi, protože vím, že v klíčových chvílích dokáže vytáhnout skvělé zákroky. Jako tým v něj máme obrovskou důvěru," řekl útočník Tyler Seguin.

Dallas jako první tým v sérii dokázal vyhrát na vlastním ledě. "Znovu jsme potvrdili naši odolnost. Jet do Vegas za stavu 0:2 rozhodně nebylo to, co bychom si představovali. Teď je to 3:2 a my před sebou stále máme práci. Čeká nás nejtěžší krok, ale máme výhodu jedné výhry. Je skvělé, jakým způsobem jsme se dostali zpět do série," pochvaloval si Wyatt Johnston, který připravil dvě branky Stars.

Rittich odchytal za Los Angeles druhý zápas za sebou, ani on ale nedokázal přispět ke zvratu v sérii. Kings utkání ztratili ve druhé třetině, ve které dostali tři branky a přišli o nadějné vedení 2:1. Hlavní podíl na obratu měl Leon Draisaitl, jenž využil dvě nahrávky nejproduktivnějšího hráče play-off Connora McDavida a během pěti minut otočil skóre. Vítěznou branku vstřelil v závěru druhého dějství Zach Hyman.

Rittich zlikvidoval 22 střeleckých pokusů a hlavně při druhé brance Oilers měl velkou smůlu. Proti Draisaitlově střele se dokázal bleskově přesunout přes celé brankoviště a schoval ji v lapačce. Puk ale i s rukavicí přešel přes brankovou čáru a rozhodčí po konzultaci s asistentem u videa gól uznali.

Edmonton vyrovnávací trefa nakopla a Kings už nedokázali zareagovat. Oilers se mohou těšit na semifinále Západní konference, ve kterém narazí na jednoho z dvojice Vancouver, Nashville. Blíž postupu jsou zatím Canucks, kteří vedou 3:2 na zápasy.

Výsledky play-off NHL:

Západní konference – 5. zápasy:

Dallas – Vegas 3:2 (2:2, 1:0, 0:0)

Branky: 6. Dadonov, 9. Duchene, 37. J. Robertson  4. Stone, 13. W. Carrier. Střely na branku: 25:27. Diváci: 18 532. Hvězdy zápasu: 1. J. Robertson, 2. W. Johnston, 3. Oettinger (všichni Dallas). Stav série 3:2.

Edmonton  Los Angeles 4:3 (1:1, 3:1, 0:1)

Branky: 28. a 33. Draisaitl, 11. E. Kane, 40. Hyman - 20. Laferriere, 24. Lizotte, 58. Kempe. Střely na branku: 26:21. David Rittich odchytal za Los Angeles 58 minut a 33 sekund, inkasoval čtyři branky z 26 střel a úspěšnost zákroků měl 84,6 procenta. Diváci: 18 347. Hvězdy zápasu: 1. Draisaitl, 2. Bouchard, 3. McDavid (všichni Edmonton). Konečný stav série 4:1.

Zdroj
ČT sport, ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články