Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Sparta oznámila rošádu na střídačce, Hořavu nahradí čerstvý slovenský šampion Stavjaňa

V příští sezoně povede Spartu společně s Pavlem Grossem nově Antonín Stavjaňa, jenž nahradí Miloslava Hořavu. Jednašedesátiletý kouč působil od roku 2020 v Nitře, kterou letos dovedl podruhé k zisku mistrovského titulu.

Emoce Antonína Stavjani po zisku mistrovského titulu s Nitrou
zdroj: facebook.com/HK Nitra

"Hledali jsme trenéra do tandemu k Pavlu Grossovi, který by byl opravdu adekvátní náhradou za Miloše Hořavu. Tedy zkušeného trenéra a respektovanou personu. To vše Antonín Stavjaňa splňoval," řekl sportovní ředitel Tomáš Divíšek. Hořava oznámil odchod ze Sparty již v průběhu sezony s vysvětlením, že si chce od hokeje na čas odpočinout.

Stavjaňu si jako spolupracovníka vybral sám Gross. "Potěšilo mě, že pro něj byla naše nabídka ihned zajímavá. Z několika adeptů si ho Pavel Gross vybral jako nejvhodnějšího parťáka, na čemž jsme se nakonec postupně všichni shodli na posezonních poradách. Těšíme se na jeho přínos," dodal Divíšek.

Gross má za sebou první sezonu v pozici hlavního trenéra Sparty, Pražany dovedl k druhému místu v základní části. V play-off jeho tým prohrál v semifinále 3:4 na zápasy s Třincem.

"Snažili jsme se najít někoho, kdo je nejen lidsky, ale také sportovně na opravdu vysoké úrovni. Nahradit Miloše Hořavu není nic jednoduchého. Antonín Stavjaňa bylo první jméno, které nás napadlo," vysvětlil Gross, který za Stavjaňou odjel i na Slovensko. "Působí na mě jako velice příjemný člověk, na něhož jsem vždy slyšel ty nejlepší reference. Úspěchy hovoří za něj, je to vynikající trenér," doplnil Gross.

Bývalý vynikající obránce Stavjaňa v extralize trénoval Zlín, Třinec, Karlovy Vary nebo České Budějovice. Na Slovensku vedl Slovan Bratislava, Košice a opakovaně Nitru, se kterou letos získal podruhé titul.

"Poslední sezony jsem strávil na Slovensku, čtyři sezony jsem působil v Nitře. Zkrátka jsem strávil delší dobu na jednom místě a už trochu potřeboval změnu. Sparta je rozhodně skvělá hokejová adresa, na angažmá se moc těším. Moje dvě děti navíc žijí v Praze. To je pro mě příjemný bonus," uvedl Stavjaňa.

Stejně jako Hořava by měl mít primárně na starosti hru obránců. "Vždy jsem byl obránce a na beky se také soustředil. Tahle role mi v žádném případě není cizí," zakončil Stavjaňa.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články