Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Zpátky v povědomí českého hokeje. Šustr se vrátil po třech letech a proti Němcům slavil gól

Andrej Šustr se v přípravě před MS vrátil po třech letech do národního týmu. Svůj návrat v druhém utkání proti Německu oslavil dokonce i vstřelenou brankou. Třiatřicetiletý hráč Kolína nad Rýnem si zahrál i proti čtyřem klubovým spoluhráčům.

Andrej Šustr
zdroj: ČTK / Profimedia

Šustr ve 32. minutě dostal přihrávku od Jana Ščotky za levý kruh a přesnou střelou do protějšího horního rohu zvýšil na 3:1. "Já jsem byl hodně ze strany, ale už jsem nepřemýšlel nad tím, že to budu zpracovávat. Chtěl jsem to hlavně dobře trefit, protože to na tom ledě bylo občas těžké. Jsem rád, že jsem se do toho dobře opřel. Takové střely jsou taky hodně o štěstí, jestli si to najde tu skulinku. Kluci odvedli super práci před bránou, kde stínili. Je to pak jednodušší. Kdyby tam nikdo nebyl, tak by to asi gólman chytil," řekl Šustr.

Pro účastníka Světového poháru v Torontu z roku 2016 a mistrovství světa v Rize před třemi roky to byla čtvrtá branka v národním týmu. "Je to fajn, zase jsem se dostal trošku do povědomí českého hokeje, když jsem byl tři roky mimo reprezentaci. Jsem za to určitě rád. Kdyby ten gól nepadl, tak se pro mě nic nemění, ale samozřejmě je to příjemné," podotkl.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko – Německo

První dva testy poté, co se český tým po týdenní přípravě v Říčanech s pouze čtrnácti hráči sešel v kompletním složení poprvé v úterý v Karlových Varech, podle něj splnily účet. "Jsme spokojení, že jsme vyhráli oba zápasy. Vždycky ty přípravné, ať hrajete s kýmkoliv, nejsou jednoduché. I tím, že jsme prohrávali 0:1 a dokázali jsme se z toho vzchopit a zápas pak kontrolovat, je to pro nás dobré," uvedl.

"První zápas jsme hráli dobře do forčeku. Nedali jsme jim moc času něco tvořit do ofenzivy. V druhém se s tím trochu srovnali, byli nebezpeční v protiútocích, měli i nějaký čas u nás v zóně. Určitě hráli lepší zápas, ale jsme rádi, že jsme vyhráli. Ale byly tam i věci, v kterých se můžeme zlepšit," konstatoval Šustr.

V německém kádru byli z Kolína nad Rýnem brankář Tobias Ancicka, obránci Moritz Müller, Jan Luca Sennhenn a útočník Justin Schütz. "Člověk je trošku familiární s těmi hráči, proti kterým nastupuje. Možná ví, jaké mají tendence a jací jsou hráči. Samozřejmě z toho může člověk těžit, když je na protivníky připravený a zná je z ligy. Pro mě jenom plus, tak uvidíme, jak to bude v dalších týdnech proti jiným týmům," prohlásil Šustr.

Čeští hokejisté oslavují vstřelenou branku
zdroj: ČTK autor: Kubeš Slavomír

Po jedenáctiletém působení v Severní Americe hrál v letech 2019 až 2021 v čínském Kunlunu v KHL a pak se zase na dva roky vrátil do zámoří. Minulý ročník strávil celý v AHL na farmách Minnesoty a Anaheimu v Iowě a San Diegu. Teď se snaží co nejrychleji přivyknout systému hry Radima Rulíka. "Trenéři mají jiné požadavky, než byly třeba v klubu nebo kde jinde člověk hrál. Pro mě zatím super, že se člověk může zlepšovat a sžívat se s tím, co po nás trenéři chtějí. Je to první týden a doufám, že na tom budu dál stavět do těch budoucích," řekl.

"Tréninky byly od začátku ve svižném tempu a už se do nás drilovalo, co po nás chtějí. Samozřejmě všichni hráči jsme taky natolik zkušení, že se na to dokážeme mentálně přepnout. Máme společné i individuální video, o to je to jednodušší. Příprava je hlavně důležitá pro nás všechny, abychom se převedli v dobrém světle. Je to možnost pro nás se zlepšovat a pokračovat v nějakém progresu, který po nás trenéři chtějí. Samozřejmě všechno směřuje k mistrovství světa, o které všichni bojujeme, takže určitě se všichni těšíme," řekl.

Je rád, že tým bude pokračovat ve stejném složení jako dosud zatím beze změn. "Tři roky zpátky si pamatuju, že jsem byl od začátku kempu a každý týden přijely dvě pětky nových kluků a bylo to takové, že člověk byl po těch týdnech furt na místě. To, že se ta parta udrží další týden, by nám mohlo hodně pomoct," dodal Šustr.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články