Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Pravidla Akademií se zase mění. Snahou je zeštíhlení, transparentnější hodnocení a motivace

Český hokej chce dalšími projekty zlepšit a zkvalitnit výchovu tuzemských hokejových talentů. V oblasti mládežnického hokeje tak budou vedle již dříve avizovaného zredukování počtu účastníků soutěží (po sezoně 2021/2022) novým způsobem hodnoceny Akademie, přičemž v sezoně jich bude maximálně šestnáct. Připraven je projekt spádových oblastí, součástí změn je i návrh struktury žákovských soutěží.

Čeští junioři na tréninku
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

Nový systém má za cíl co možná nejobjektivněji ohodnotit jednotlivé Akademie a výsledky jejich práce. Fungují od roku 2011, ale všechny měly ze strany svazu stejnou finanční podporu. Nově nastavený systém počítá s rozlišením jejich podpory, a to na základě schopnosti jednotlivých klubů vychovat mladé hráče pro hokej na nejvyšší úrovni.

Kluby snažící se dosáhnout licence Akademie budou posuzovány na základě dosažených bodů do celkového žebříčku. Body bude možné získat ve čtyřech oblastech za posledních pět sezon: počet hráčů vychovaných pro českou reprezentaci, pro vstupní draft NHL, počet hráčů do 20 let působících v seniorské extralize i působících v předních seniorských zahraničních ligách.

Nový systém jako motivace

Připraveno je odstupňování v pěti kategoriích, výsledkem pak budou nejpozději od sezony 2022/2023 odlišné objemy finanční i materiální podpory, ale zároveň by mělo dojít i ke snižování počtu Akademií.

"Licence se budou udělovat na jednu sezonu (od 1. května do 30. dubna) a bude to otevřeno pro všechny kluby, které splňují podmínky. Když někdo vypadne, bude se tam moct za rok zase vrátit," nastínil manažer Akademií Pavel Geffert. "V tuhle chvíli by to v souladu s podmínkami vycházelo na čtrnáct klubů," prozradil.

"Od začátku projektu je hlavním cílem výchova hráčů. Důležité – ale zároveň obtížné – je, aby tato diferenciace byla vnímána jako prostředek, který má motivovat, nikoliv někoho trestat. Navíc, když se jedná o proces, jež se neustále aktualizuje. Kdo je třeba nyní dole, může být během roku, dvou na úplném vrcholu," uvedl Geffert.

"Záměrně jsme i proto vybrali pro hodnocení pouze oblasti, které se dají změřit, spočítat a kdykoliv kýmkoliv dohledat. Ve snaze o co možná nejobjektivnější posouzení jsme také vybrali hodnocení za více sezon. Letos už to licenční řízení nestihneme provést, takže status zůstane všem 17 stávajícím Akademiím. Licenční pravidla vstoupí v platnost prvním květnem a všechny podklady budou ukončeny s draftem NHL, který proběhne později než je běžné. Maximem bude šestnáct Akademií," řekl Geffert.

Dojde k ochraně menších klubů?

Cílem nastavení spádových oblastí je ochrana "středních" a "malých" klubů před předčasnými přestupy hráčů, ale zároveň umožnit, aby hráči z takových klubů mohli odejít do nejlepších klubů v tom správném věku. "Jde o velkou bolest nejen ledního hokeje a nejen v České republice, ale po celém světě. Půjde zároveň o velkou zkoušku soudržnosti hokejového hnutí. Je třeba zmínit, že dvě třetiny reprezentantů pochází právě z těchto klubů," připomněl viceprezident Českého hokeje Petr Bříza.

Projekt počítá se spoluprácí centrálního klubu s oddíly v regionu, aby byla zajištěna společná filozofie výchovy bez tlaku na výsledky či umělou předčasnou akceleraci. "Výsledkem předčasných odchodů hráčů v brzkém věku je ztráta konkurenceschopnosti těch 'středních' a 'malých' klubů," konstatoval Bříza.

Návrh struktury žákovských soutěží vychází ze zkušeností z uplynulých sezon. Podle návrhu podpořeného více než dvoutřetinovou většinou z celkem 152 klubů, které se mládeži věnují, by kategorie mladších žáků zahrnovala 5. a 6. třídu, kategorie starších žáků 7. a 8. třídu a kategorie 9. tříd by hrála samostatně.

Všechny tři projekty jsou součástí návrhu změn v mládežnickém hokeji v rámci připravovaného programu Český hokej 2025, který dílčí projekty zastřešuje a rozšiřuje například o přesnější vymezení zodpovědnosti svazu a klubů při výchově mládeže, o její jednotnou filozofii nebo o připravované změny v přestupních řádech.

"Největším soupeřem českého hokeje je nyní covid-19, který nám v podstatě zdevastoval sezonu a velmi ničí členskou základnu i fungování našeho sportu. Věřím však, že se v té příští sezoně vrátíme naplno a budeme o to silnější," řekl Bříza.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články