Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Série porážek ukončena. Sparta doma zdolala Zlín a udělala velký krok k play-off

Po sérii pěti porážek zabrali ve správnou chvíli. Hokejisté Sparty na domácím ledě v dramatickém střetnutí, během kterého ztratili dvojnásobné vedení, zdolali Zlín 3:2 a i díky výsledům ostatních zápasů se přiblížili jistotě vyřazovací části. Berani si naopak situaci zkomplikovali a jsou v současnosti devátí právě před Pražany.

Hokejisté Sparty se radují z gólu v síti Zlína
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Spartě vstup do utkání ulehčil Žižka, protože byl již po 74 sekundách hry vyloučen a domácí hned první přesilovou hru využili. Michálkovu střelu od modré Kašík jen vyrazil a Jarůšek puk pohotově dorazil do branky.

Následně hráli hned dvakrát v početní výhodě hosté, vyrovnat však nedokázali. Šance si Zlín vypracoval až při hře pět na pět, Sedláček ani Illo však Aittokallia nepřekonali.

Ve 14. minutě byl vyloučen Okál a Sparta i druhou přesilovku využila. Pech našel před brankou zcela volného Buchteleho a Pražané vedli 2:0. "Doteď se nám přesilovky moc nevedly, takže doufám, že teď si to převedeme i do dalších zápasů," přál si Jan Buchtele.

Hned na začátku druhé třetiny si oba celky vytvořily velké příležitosti, Kašík i Aittokallio ale své týmy podrželi. Sparta měla střeleckou převahu, neustále si však musela dávat pozor na protiútoky soupeře. Ideální šanci snížit měl ve 32. minutě Ondráček v přesilovce, finského gólmana v dresu Pražanů však pokořit nedokázal.

Ve 42. minutě mohl přiblížit Spartu výhře a ukončení série nezdarů Pech, nedokázal však zakončit přesně. Následně byli aktivnější hosté, kteří dokázali v předešlých dvou zápasech na ledě O2 areny vyhrát. A ve 46. minutě se jim podařilo snížit, když Aittokallia překonal Fryšara.

Před polovinou třetí třetiny se domácí rozhodli mstít za atak Šťastného na Michálka, který ale rozhodčí neoznačili za nepovolený. "Šel jsem s ním do souboje rameno na rameno, bojovali jsme o puk. Nedíval jsem se, jestli špatně spadl," popsal Šťastný situaci ze svého pohledu.

"Byl to zákrok v plné rychlosti, metr před mantinelem. Nebezpečné podražení nebo přistrčení. Myslím, že i z jejich strany by každý reagoval stejně, kdyby to bylo na jejich klíčové hráče," řekl Buchtele, který byl jedním ze mstitelů.

Sparta se následně musela bránit ve třech proti čtyřem. Zlín však výhodnou přesilovku k vyrovnání nevyužil. Hosty to ale dlouho mrzet nemuselo. Šťastný po návratu z trestné lavice totiž Aittokallia překonal sám.

Pražané se nicméně po ztrátě náskoku nepoložili a získali vedení zpět. Mikušovu přihrávku před branku srazil za Kašíkova záda obránce Žižka. "Přestože nemám rád řeči o štěstí nebo smůle, tak tentokrát se k nám štěstí přiklonilo. I za některé předešlé zápasy," řekl trenér domácích Jaroslav Nedvěd.

Těsný náskok tentokrát již domácí udrželi i při závěrečné power play soupeře.

HC Sparta Praha - Aukro Berani Zlín 3:2 (2:0, 0:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 2. Jarůšek (Z. Michálek, J. Hlinka), 15. Buchtele (Pech, Forman), 56. Mikuš (Buchtele, Forman) - 46. Fryšara (Klhůfek, Roberts Bukarts), 54. D. Šťastný. Rozhodčí: Hodek, Hribik - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 7:6. Využití: 2:0. Diváci: 7164.

Sparta: Aittokallio - Z. Michálek, T. Pavelka, Kalina, Mikuš, Voráček, Kulda, Piskáček - Řepík, P. Vrána, J. Hlinka - Forman, Pech, Buchtele - Jarůšek, Klimek, A. Kudrna - Uher, Černoch, Pšenička. Trenéři: F. Výborný, Rulík, J. Nedvěd a Janeček.

Zlín: Kašík - Ferenc, Freibergs, Nosek, Valenta, Žižka, Řezníček, Matějíček - Okál, Fořt, J. Ondráček - D. Šťastný, Honejsek, Roberts Bukarts - Kubiš, Popelka, P. Sedláček - Klhůfek, Fryšara, Illo. Trenéři: R. Svoboda a M. Hamrlík.

Jaroslav Nedvěd (Sparta): "Po dlouhé době nám vyšly přesilovky, dali jsme v nich dva góly a odskočili. Bohužel se nám nepodařilo z přečíslení nebo jiných slibných situací přidat další gól. My v této sezoně potřebujeme tříbrankové vedení, abychom měli klid. Ve třetí třetině nám to tam zase spadlo, ale dnes se k nám trošku přiklonilo štěstí za některé předešlé zápasy. Kluci tomu ale šli naproti. V sezoně se nám několikrát stalo, že po ztrátě vedení na nás padla deka, dnes se ale kluci naopak naštvali, šli za tím až vabank. Mohli jsme sice dostat gól, ale bylo cítit, že hlavně chceme branku dát."

Robert Svoboda (Zlín): "Domácí využili přesilovky, my jsme v nich bohužel vypadali hodně špatně. Přestože jsme se na ně chystali, nevyužili jsme ani bonusovou čtyři na tři. Bylo tam málo střelby. Se štěstím jsme srovnali, ale pak jsme si dali vlastence. Prohra nás mrzí, ale máme před sebou ještě dvě kola a budeme bojovat."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články