Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

BLOG: Nečekaný návrat velkého Jardy

Hvězda hvězd – muž, který propadl hokeji a je ochotný mu obětovat všechno – to je Jaromír Jágr. Konec kariéry v NHL si určitě představoval jinak. Sběratel rekordů a superlativů se vrací před koncem sezony domů hrát s Kladnem o postup do extraligy, když si jej z listiny volných hráčů, na niž jej vedení Flames dalo, nevybral žádný z týmů NHL.

Jaromír Jágr
zdroj: ČT4 autor: Sergei Belski-USA TODAY Sports

Měl odcházet z největší hokejové scény světa hlavní branou, jenže se z ní vytratil zadním vchodem. Proč přišel takový konec velkého hráče?

Na vině byla nevýrazná sezona poznamenaná zraněními. „Velký Jarda“ nejspíš poprvé v kariéře trochu podcenil přípravu. Smlouvu s Calgary podepsal na poslední chvíli a bez dostatečné herní praxe. Zatrénoval si několikrát s Kladnem, ale hlavně se připravoval sám. Když pak přišel zájem Flames, v což už nejspíš nevěřil ani sám Jágr, vyrazil za moře a chtěl všechno rychle dohnat. Jenže přitom předehnal i možnosti svého pětačtyřicetiletého těla.

Po několika zápasech se aklimatizoval. Co jsem viděl, odehrál dobře. Ale nedostatek přípravy i sehranosti s novými spoluhráči se projevoval v počtu bodů na jeho kontě. Pak přišla zranění. Výpadky na dva tři zápasy a pak delší pauza a konec. Návrat do Kladna.

Když se na poslední chvíli před startem sezony upekl odchod slavné osmašedesátky do zámoří, napsal jsem v blogu, že naskočit do rozjetého rychlíku nebude snadné, ale Jágr ví, co od sebe může čekat a on to zvládne. Zvládl, ale jeho tělo už ne.

Spousta hvězd takový pád z nebe nezvládne. Slavný útočník to, jak se zdá, dává. Loučí se v týmu Flames se všemi a oni s ním, padají superlativy, ale i tak je to konec. I když v Calgary ještě mohou Jágra zavolat zpátky na pomoc, přes velká slova o velkém hráči to tak vůbec nevypadá. A protože už mluvil o poslední sezoně v NHL, teď to tak skutečně vypadá.

Lukáš Pollert, svérázná hvězda divoké vody – chlapík, který prodal olympijské zlato, mi jednou řekl: Dominik Hašek chytá puky, je v tom nejlepší na světě, ale co to je chytat puky? Komentoval tak situaci, že jej znají všichni, protože projede nejrychleji dvě stě metrů mezi brankami na vodě, ale že léčí lidi v nemocnici jako lékař, to zajímá málokoho.

Pollert už dávno funguje jen jako doktor a vede své potomky ke sportu. Hašek už dávno puky nechytá. Ale Jágr ještě stále střílí puky do branky a v Kladně se těší, že mu to tam zase začne padat. Nechce sundat brusle a začít dělat něco jiného. Baví ho to a pořád má co ukázat. Takže v Benátkách nad Jizerou (anebo spíš v Liberci), kde se zřejmě poprvé v dresu Kladna tenhle hokejový velikán objeví, bude asi v sobotu natřískáno. Od Jágra, který dlouho nehrál a bude mít za sebou cestování i zásadní životní změnu, budou všichni čekat, že dá tři góly a na další tři nahraje… Každý ze soupeřů se na něj bude chtít vytáhnout…

Další velké sousto, i když zatím jen v první lize. Jágr to ví, velké jméno, velká kariéra, všechno se může otřást – ale jemu je to fuk, hokej ho baví, tak ho hraje, ač mu v únoru bude už šestačtyřicet.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články