Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Porveme se o medaili, řekl Reichel a při nájezdu myslel na otce v Naganu

Výhra ve čtvrtfinále nad Finskem otevřela hokejové reprezentaci do dvaceti let cestu k boji o medaile na světovém šampionátu. Po třinácti letech. v Buffalu mohou čeští junioři zopakovat úspěch z roku 2005, kdy získali bronz v Grand Forks. "Chceme medaili a porveme se o ni," řekl útočník Kristian Reichel, který k postupu pomohl trefou na 2:2 v 35. minutě i proměněným nájezdem.

Kristian Reichel
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Joel Marklund

"Říkal jsem si, že jedu za všechny Čechy, kteří nám fandí, a že nájezd musím proměnit. Vzpomněl jsem si na tátu před dvaceti lety. Jel tehdy první, tak jsem chtěl jet taky," prohlásil Reichel a připomněl úspěšný nájezd svého otce Roberta v semifinále olympijských her v Naganu proti Kanadě. Potěšilo jej, že v komorní atmosféře před 5109 diváky byli čeští příznivci slyšet. "Mně bylo jedno, jaká byla atmosféra. Tu jsme si udělali sami v šatně. České fanoušky jsme ale v hledišti cítili a viděli. Moc jim děkujeme za podporu," doplnil Reichel.

Rozhodujícím nájezdem a dvěma asistencemi pomohl k postupu útočník Martin Nečas, který přihrál hned v sedmé minutě v přesilové hře na úvodní gól Filipu Zadinovi. "Začali jsme dobře. Poté jsme trochu polevili, začali jsme zmatkovat a Finové byli lepší. Chtěli jsme ale vyhrát o trošku víc než oni," konstatoval Nečas.   

V nájezdech ve třetí sérii propasíroval puk za brankáře Ukka-Pekku Luukkonena a zvýšil na 2:0. Gólman Josef Kořenář pak už inkasoval pouze jednou a Češi slavili. "Chtěl jsem jet zprava a střílet brankáři nad lapačku. Puk mi ale skočil, byl to spíš šťastný nájezd," popsal Nečas klíčovou trefu.  

Užíval si postup do semifinále. "Je to skvělý pocit. Radost ale trvá do půlnoci. Teď si to musíme užít, poté pořádně zregenerovat a připravit se na další zápas" doplnil Nečas. Dvěma góly se zaskvěl útočník Filip Zadina, který v 58. minutě v power play vyrovnal na 3:3. "Snažili jsme se dostat puk do hloubky. Galvi dobře vystřelil a já jsem puk tečoval mezi nohy. Neviděl jsem ho, ale skončil v brance," popisoval situaci Zadina.  

Právě tahle branka byla podle Zadiny rozhodujícím momentem. "Pro soupeře je to vždy těžké, pokud vyrovnáte pár minut před koncem. Využili jsme toho a pak rozhodli v nájezdech. Jsem moc rád, že jsme vyhráli a posunuli jsme se zase o kus dál," doplnil kanonýr, který vstřelil na turnaji už pět branek.  

Hlavní oporou byl gólman Josef Kořenář, který kryl 51 střel a také čtyři nájezdy. "Jeho výkon byl neskutečný. Ten zápas mu může hodně pomoci. Podržel nás nejvíc, jak mohl," řekl Zadina. "Chytal neskutečně, měl přes padesát zákroků. Pokud gólman dobře zachytá, posune tým o dva stupně výš," doplnil Nečas.  

Herně zápas patřil víc Finům. V prvních dvaceti minutách vystřelili čeští mladíci na jejich branku pouze čtyřikrát. "Nebyl to přehnaný respekt. Spíš to byla obrovská kvalita soupeře, který byl silný na puku a dominoval v našem obranném pásmu. V duelu se Švýcarskem jsme zase soupeře přestříleli my a stav byl také vyrovnaný," zhodnotil střeleckou aktivitu svého celku trenér Filip Pešán.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články