Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Lundqvist znovu zářil venku a dohnal Esposita. Patří mezi ty nejlepší v historii, uznala legenda

Jak Jaromír Jágr posouvá v posledních letech řadu historických zápisů mezi hráči, něco podobného se daří mezi brankáři Henriku Lundqvistovi. Pětatřicetiletý Švéd si další velký zápis připsal při vítězství 3:2 v prodloužení nad Buffalem ve Winter Classic. Nejenže New Yorku pomohl k udržení neporazitelnosti pod širým nebem, ale sám se posunul na osmou příčku v pořadí brankářů s nejvíce výhrami v historii NHL. Stejnou pozici drží také v počtu zákroků.

Brankář NY Rangers Henrik Lundqvist se raduje z výhry se spoluhráčem Matsem Zuccarellem
zdroj: REUTERS autor: Brad Penner

Lundqvist, který byl hlavní postavou Seveřanů při loňském tažení za zlatem na mistrovství světa v Kolíně nad Rýnem a v Paříži, si posuny v historických tabulkách vysloužil 31 zásahy. Ten nejobdivovanější předvedl v končící 58. minutě za stavu 2:2, kdy levým betonem zneškodnil pokus osamoceného Zemguse Girgensonse z mezikruží.

S Rangers i díky tomu nakonec slavil po utkání pod širým nebem již počtvrté. Výhru vychytal již při Winter Classic v roce 2012 proti Philadelphii (3:2) a o dva roky později při Stadium Series proti New Jersey (7:3) a New York Islanders (2:1). Pocit vítězství tak v NHL už okusil na sedmatřicátém místě konání zápasu.

"Venkovní zápasy nehrajete příliš často, takže je zřejmé, že pro vás pak hodně znamenají. V sezoně to pro nás byl zápas číslo 39, ale přitom ojedinělý. A vy chcete udělat všechno pro to, abyste získali dva body. Je fajn pak v létě po sezoně na to všechno zavzpomínat, a i proto chcete vyhrát," řekl Lundqvist, který tak pod širým nebem drží stoprocentní bilanci.

Švédský gólman tak dál stoupá mezi brankářskými legendami NHL. Výhra nad Sabres pro něho měla v základní části pořadové číslo 423. Všech dosáhl v dresu Rangers a dotáhl se na Tonyho Esposita, který zápas pozorně sledoval v televizi doma na Floridě. "Je bezpochyby gólmanem, který mezi ty nejlepší patří. Statistiky nelžou," prohlásil Esposito.

Před ním a Lundqvistem je v dlouhodobém přehledu jen sedmička gólmanů: Martin Brodeur (691 vítězství), Patrick Roy (551), Ed Belfour (484), Roberto Luongo (459), Curtis Joseph (454) a legendy Terry Sawchuk (445) a Jacques Plante (437).

Lundqvist má navíc na kontě 20 271 zákroků, čímž předstihl Rusa Nikolaje Chabibulina (20 258) a i v této statistice je osmý. Nově je však brankářem s nejvíce úspěšnými zákroky s místem narození mimo Severní Ameriku. Celému žebříčku kraluje rovněž Brodeur s 28 928 zákroky v základní části.

Přestože Lundqvistovi bude začátkem března 36 let, stále patří ke špičce NHL. A Esposito odhaduje, že se na tom ještě pár let nic nezmění. "Myslím, že může chytat, dokud bude zdravý a přínosný pro tým. Klidně další tři, čtyři roky," uvedl Esposito, jenž sám chytal ještě ve čtyřiceti. "Stejně tak mnoho velkých gólmanů v historii chytalo, když jim bylo čtyřicet," doplnil Esposito.

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články