Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Dočekal hattrickem proti Chomutovu vystřelil Kometě čtvrtfinále

Praha - Přímý souboj o postup do čtvrtfinále play-off vyzněl ve prospěch Komety. Brňané zásluhou hattricku Martina Dočekala porazili doma Chomutov 3:1 a zajistili si konečnou šestou příčku po základní části.

Martin Dočekal
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

"Úleva po dnešním vítězství je obrovská. Ale ještě jsme nic nedokázali. Uhráli jsme šestku. Ukázala se ale síla týmu, když jde o hodně. Byl to parádní výkon od brankáře Čiliaka až po posledního hráče na ledě. Musím vychválit Dočekala. Byl skvělý," řekl obránce Brna Jozef Kováčik.

Důležitost duelu výrazně ovlivnila v úvodních minutách výkon Komety, která začala značně křečovitě. Domácí se trápili při zakládání útočných akcí, hru ovládli aktivně hrající Piráti a z územní převahy se dostávali častěji k zakončení.

Kritická chvíle potkala Brňany v 6. minutě. Na jejím začátku trefil odražený puk kapitána Čermáka do obličeje tak nešťastně, že hráč zamířil rovnou do šatny a pak do nemocnice na rentgenové vyšetření.

Vzápětí se nepodařilo domácím vyhodit kotouč z obranného pásma, získal jej Huml a po jeho přihrávce obránce Rutta tvrdou střelou k tyči překonal Čiliaka.

Po inkasovaném gólu upadla Kometa do ještě většího útlumu a jen pomalu se zvedala. O vyrovnání se ale zasloužil v 16. minutě útočník Mallet, který unikl po levé straně a z jeho přihrávky vstřelil Dočekal gól.

Kometa převzala od druhé třetiny iniciativu. Pomohly jí k tomu i přesilovky. Nedokázala ale zužitkovat ani padesát sekund dlouhou početní výhodu pět na tři. Chomutov začal více spoléhat na rychlé protiútoky a nejblíže ke skórování měl po jednom z nich Sklenář, ale na Čiliaka nevyzrál.

Z územní převahy se podařilo Kometě přidat druhý gól. Hruška ve 36. minutě přihrával Dočekalovi, kotouč se od padajícího obránce Skinnera odrazil do vzduchu a Dočekal jej pohotově baseballovým způsobem srazil za záda brankáře Laca. Videorozhodčí potvrdil, že gól nepadl po hře vysokou holí.

Snaha Pirátů o zvrat v závěrečné třetině vyzněla naprázdno. Naopak Dočekal střelecký večer vyšperkoval ve 45. minutě třetím gólem. "Nádherně mi to vyšlo v tak důležitém utkání. Jsem rád, že se nemusíme už stresovat. Po odchodu zraněného Čermáka jsme přeházeli útoky. Byli jsme strašně nervózní. Po první třetině trenér přeházel útoky a už nám to vyšlo," uvedl střelec zápasu Dočekal.

A v nervózním závěru Kometa taktickou hrou vítězství udržela. "Prohra je pro nás zklamáním. Dnešní výkon nebyl podle našich představ. Dělali jsme chyby a Kometa nás trestala. Nepodali jsme výkon, jaký jsme podávali v poslední době. Ztráceli jsme puk ve středním pásmu. Řekli jsme si, že budeme hrát play-off hokej. Přežili jsme přesilovku pět na tři, pak si necháme dát zbytečný gól," posteskl si útočník Chomutova Ivan Huml.

Kometa Brno - Piráti Chomutov 3:1 (1:1, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 16. Dočekal (Mallet), 36. Dočekal (J. Hruška, Gulaši), 45. Dočekal (H. Zohorna, M. Kvapil) - 6. Rutta (Huml). Rozhodčí: Hradil, Hribik - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 2:5. Bez využití: Diváci: 7700 (vyprodáno).

Brno: Čiliak - O. Němec, Bartejs, Kováčik, Gulaši, Šnajnar, Trška, Malec - M. Erat, J. Hruška, Mallet - H. Zohorna, Nečas, M. Kvapil - Vincour, L. Čermák, Dočekal - Haščák, V. Němec, J. Káňa II - Vondráček. Trenéři: L. Zábranský st., Pešout, Pokorný a Haken.

Chomutov: J. Laco - Flemming, Dlapa, Rutta, J. Mrázek, Valach, L. Chalupa, Skinner - Vondrka, Huml, Poletín - D. Kaše, V. Růžička ml., Tomica - Koblasa, Kämpf, Sklenář - Skokan, Račuk, Lauko. Trenéři: V. Růžička st., J. Šťastný a Martínek.

Kamil Pokorný (Brno): "V prvních deseti minutách byla na našich hráčích vidět velká zodpovědnost. Inkasovali jsme gól a ještě nás podržel brankář Čiliak. Pomohla nám vyrovnávací branka, která nás zvedla. Ve druhé třetině jsme se dostávali jednoduše přes střední pásmo do třetiny soupeře. Byli jsme v této části zápasu jednoznačně lepší a vypracovali si spoustu šancí. Až na první dvě střídání ve třetí třetině, kdy jsme trošku hazardovali, jsme hráli velmi dobře. Po gólu na 3:1 jsme zodpovědně odmakali zápas směrem dozadu. Máme nyní třináct dnů klidu na přípravu. Věřím, že se za tu dobu doléčí i náš lídr Leoš Čermák."

Jan Šťastný (Chomutov): "Chtěli jsme se poprat o náš první historický postup do čtvrtfinále. Z hráčů vyzařovalo obrovské odhodlání a začátek zápasu tomu nasvědčoval. Byli jsme podle plánu aktivní, zatlačili soupeře a dali úvodní branku. Škoda, že jsme na konci první třetiny ztratili kotouč v útočném pásmu a inkasovali vyrovnávací gól. Ve druhé třetině jsme měli velkou šanci, kterou Poletín místo přihrávky volnému Kämpfovi špatně vyřešil. Udělali jsme další chybu a Kometa získala náskok. Ve třetí třetině jsme chtěli hrát aktivně a vyrovnat. Bohužel jsme inkasovali třetí gól a soupeř si už zkušeně výsledek pohlídal."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články