Zimní stadion za Lužánkami by slavil 70 let, připomíná jej jen díra v zemi

Před 70 lety Brno otevřelo zimní stadion za Lužánkami, který byl třetím nejstarším kluzištěm s umělou ledovou plochou v České republice. Nejslavnější éru zažil v 50. a 60. letech, kdy na něm hrávala tehdy Rudá hvězda Brno, dnes Kometa. Zatímco hokejisté stále hrají, stadion už několik let nefunguje. Poslední zápas hostil v roce 2000, pak byl uzavřen a o osm let později zbourán.

Na ledové ploše v Lužánkách vybojovaly v nejslavnějším období stadionu brněnští hokejisté jedenáct titulů mistra Československa. „Byl obrovským přínosem pro region a pro brněnský sport. Nejen pro hokej, ale také pro krasobruslení,“ popsal stadion sportovní novinář Jiří Pošvář. 

Hrávala se tam řada reprezentačních hokejových klání, většinou přátelských, v roce 1959 se v Lužánkách dokonce odehrála jedna ze základních skupin mistrovství světa. V padesátých letech po vzniku RH Brno na něm hrála svá domácí utkání ještě Zbrojovka Brno a Spartak Královo Pole. Kromě hokejistů na něm vyrostlo také několik desítek krasobruslařů.

Stadion sloužil basketu i jako kino

Umělé kluziště vyrostlo v Brně jen dva roky po válce a po pražském stadionu na Štvanici, který byl otevřený v roce 1932 a stadionu v Českých Budějovicích v roce 1946, bylo třetím nejstarším. Svého času navíc patřilo k největším ve střední Evropě. „Nejdříve tu byla jen samotná umělá ledová plocha, v roce 1962 pak přibylo zastřešení a při rekonstrukci přibyla druhá tribuna, čímž se zvýšila kapacita,“ vyjmenoval proměny Pošvář. 

Mimo sezonu aréna sloužila jako letní kino a konaly se v ní i různé kulturní akce. Byla dějištěm i velkých basketbalových akcí. Na finále v roce 1964 při zápase Zbrojovka Brno - Real Madrid se tísnilo ve vyprodaném hledišti 11 tisíc diváků, o pět let později se zde odehrálo semifinále PMEZ Zbrojovka - CSKA Moskva. Na zimním stadionu se také odehrála jedna skupina mistrovství světa basketbalistek v roce 1967 a využili jej k zápasům i volejbalisté Zbrojovky Brno.

Zatím není jasné, kdo novou arénu zaplatí

Postupem času ale prostory přestaly vyhovovat podmínkám pro hraní hokeje. Zatékalo do nich, beton pod ledovou plochou praskal a nevhodné byly i šatny. Nakonec byl před devíti lety stadion zbourán a za Lužánkami po něm zůstala jen prázdná díra. Ta ožila před rokem, kdy se v místech bývalého kluziště utkala Kometa se Spartou. Na zápas se tehdy přišlo podívat 21 tisíc diváků, což byl současně nový extraligový rekord.

Přestože by si hokejoví fanoušci přáli sport za Lužánky vrátit a také vedení Komety Brno už před několika měsíci představilo studii projektu nového hokejového stadionu, je nutné vyřešit ještě některé záležitosti. Část pozemků nutných pro stavbu stadionu ale nepatří městu a Brno tak musí vyřešit jejich odkup. Navíc není zřejmé, kdo by novou arénu pro 12 400 diváků zaplatil.