Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Další kolo NHL se neslo ve znamení dramatických obratů

New York - Hokejisté Toronta zvítězili ve čtvrtečním utkání NHL 4:2 na ledě Bostonu, přestože prohrávali 0:2 a přerušili sérii pěti porážek. Povedeným výkonem k tomu přispěl i obránce Tomáš Kaberle. Přestože nezaznamenal žádný bod, byl vyhlášen druhou hvězdou večera.

Hráči Toronta se radují z vítězství
zdroj: ČTK/AP autor: Elise Amendola

Toronto se dočkalo prvního vítězství od úvodního zápasu sezony, kdy překvapivě porazilo obhájce Stanley Cupu z Detroitu. V Bostonu přitom Maple Leafs po první třetině prohrávali 0:2. V druhé třetině ale nejprve během dvou minut smazali ztrátu Mike Van Ryn s Nickem Antropovem, vítěznou branku pak vstřelil devět minut před koncem utkání Anton Stralman. "Máme mladý tým, který se jen tak nevzdává," podotkl kouč Ron Wilson.

Hráče Toronta jakoby v utkání probudil k životu domácí útočník Milan Lucic, který v úvodu druhé třetiny atakoval Mika Van Ryna tak tvrdě, že se po nárazu na mantinel vysypalo plexisklo. Dva diváci museli být s řeznými ranami v obličeji převezeni do nemocnice, ostatní fanoušci z první a druhé řady byli přesunuti do VIP lóží. O šest minut později Van Ryn vstřelil gól na 1:2 a odstartoval obrat. "Pořád mě někde něco škrábe. Zdá se mi, jako by se mi střepy dostaly všude. To sklo úplně explodovalo," řekl Van Ryn.

Překvapivý obrat v Nashvillu

Velkolepý obrat se povedl hokejistům Calgary v Nashvillu. V polovině zápasu prohrávali už 0:3, jenže pak začal úřadovat Jarome Iginla a zejména díky jeho hattricku nakonec hosté zvítězili 5:3. "Je to pro nás dobrá zpráva. Člověk prostě nesmí přestat věřit, že má pořád čas a šanci s výsledkem něco udělat. Byl to neuvěřitelný comeback, získali jsme dva velmi cenné body," radoval se brankář Calgary Miikka Kiprusoff.

Zdálo se, jako by jeho týmem vůbec neotřásly tři slepené góly, které Nashville v druhé třetině vstřelil v rozmezí dvou minut a 28 sekund. O šest minut později započal Iginla obrat prvním gólem, rozhodující branky pak hráči Calgary obstarali v třetí třetině, kterou vyhráli 4:0. Domácí hokejisté po utkání museli litovat nejen ztraceného náskoku, ale také spousty promarněných přesilovek: z devíti využili jedinou, přičemž nedokázali skórovat během více než tříminutové výhody dvou mužů v poli.

"Naše hra v oslabení byla fantastická," konstatoval Iginla. "Dvakrát jsme se skoro celé dvě minuty dokázali ubránit ve třech proti pěti. Kdyby jednu z těchto přesilovek soupeř využil, dopadl by zápas asi úplně jinak," dodal. Útočník Nashvillu J. P. Dumont souhlasil: "Za stavu 3:1 jsme mohli rozhodnout, jenže když nevyužijete dvojnásobnou přesilovku, zaplatíte za to. Tohle se nám už nesmí stávat, mohli bychom na to dojet i v dalších zápasech," řekl Dumont.

Ani Buffalo se v Minnesotě nevzdalo

Podobný obrat předvedli také hokejisté Buffala, kteří ještě pět minut před koncem třetí třetiny prohrávali v Minnesotě 1:3. V 57. minutě však dvěma góly během 46 sekund vyrovnali Adam Mair s Thomasem Vankem a v první minutě prodloužení rozhodl o výhře Sabres 4:3 Derek Roy. Buffalo dokázalo vyhrát utkání, v němž mělo dvougólové manko, podruhé za sebou. V úterý porazilo Boston 3:2 po nájezdech, i když prohrávalo ve druhé třetině 0:2.

"Stojí nás to nervy, ale bereme jakékoliv vítězství. Někdy se stává, že vyhrajete i ošklivým způsobem, prostě musíte mít štěstí," řekl trenér Buffala Lindy Ruff, jehož tým si připsal již šestou výhru ze sedmi zápasů. "Znovu a znovu se ukazuje charakter našeho týmu, nikdy to prostě nevzdáváme. I když samozřejmě nechceme, aby se nám stávalo, že budeme prohrávat na konci zápasu o dva góly," uvedl útočník Vanek.

Buffalo nepoložil ani nešťastný vlastní gól na 1:3, který si dal v první minutě třetí třetiny brankář Ryan Miller. Gólman Sabres povyjel pro puk k pravému rohu obranného pásma a v tísni před dotírajícím soupeřem neobratně poslal kotouč do prázdné branky. "Byla to asi nejšílenější věc, kterou jsem v životě udělal. Koukal jsem, kam puk rozehraji, a najednou jsem ho neměl na hokejce tak, jak jsem si myslel. Zkusil jsem tedy rychle zahrát bekhendem, jenže soupeř mi tam stačil strčit hůl a puk skončil v bráně," popisoval Miller smolný okamžik. Po utkání ale mohl brát celou věc s humorem. "Ryan přišel do kabiny a povídá: dvacet devět zákroků a navíc jeden gól, to je celkem povedený zápas," popsal trenér Ruff. "Řekl jsem mu, že příště za každý vstřelený gól zaplatí týmovou večeři."

Ribeiro z Dallasu si zapsal 5 bodů

Mimořádný večer prožil útočník Dallasu Mike Ribeiro. V duelu s New Yorkem Islanders přihrál na čtyři góly, jeden sám vstřelil a pomohl k výhře 5:3. Vítězství Dallasu zařídila obnovená útočná formace, v níž vedle Ribeira kouzlili autoři dvou gólů Loui Eriksson a Brendan Morrow, jenž dal gól a na dva přihrál.

Po třech porážkách za sebou se dočkal vítězství Phoenix, který porazil Washington 2:1. Na vítězný druhý gól přihrál Peteru Muellerovi český útočník Martin Hanzal. Hrdinou večera se stal brankář Mikael Tellqvist, který dostal příležitost poprvé v sezoně a zneškodnil 31 z 32 střel. "V sobotu cestou z Montrealu jsem si uvědomil, že potřebujeme novou jiskru, čerstvou energii. Napadlo mě vyměnit gólmany a byla to šťastná volba," pochválil se kouč Phoenixu Wayne Gretzky.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články