Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Pittsburgh slavil Stanley Cup, přidalo se nejvíc lidí v historii

Pittsburgh – Až 375 tisíc lidí slavilo spolu s hokejisty Pittsburghu vítězství ve Stanley Cupu. Triumfální jízdě ulicemi města tak přihlíželo nejvíc fanoušků v histori klubu, která čítá už čtyři vyhrané poháry. Oslav se zúčastnily všechny hvězdy mužstva.

Oslavy v Pittsburghu
zdroj: ČTK/AP autor: Keith Srakocic

Desetitisíce lidí ocenily stejně jako při posledním vítězství Tučňáků před sedmi lety své hrdiny na Grant Street a Liberty Avenue. Fanoušci ve snaze mít co nejlepší výhled obsadili vedle jiných prostor i několikapatrové parkoviště na trase, jíž projela celá kolona. Tu tvořila obojživelná auta, rolba, ale rovněž protagonisté se svými rodinami na korbách pickupů.

"Byl to skvělý a zároveň těžký rok. Jsem rád, že už ta sezona končí. A že končí právě takhle; je ze mě ženatý chlap, otec syna a ještě navíc vítěz Stanley Cupu – je přede mnou krásné léto," uvedl Jevgenij Malkin, jenž měl pohár nad hlavou v objetí se svým otcem.

Cestu městem završila představovačka, při níž se celý tým a zástupci klubu sešli společně na pódiu. Zatímco při finálových zápasech znělo halou Consol Energy Center "We want the Cup" (My chceme pohár), dnes se tento pokřik fanoušků změnil na podobné "We won the Cup" (Vyhráli jsme pohár) a nechybělo ani tradiční "Let's go Pens". "Tento tým psal na své cestě hodně příběhů. Vydobyli jste si respekt a my jsme na vás hrdí," ocenil šampiony starosta Pittsburghu Bill Peduto.

Hráči slaví s fanoušky
zdroj: ČTK/AP autor: Keith Srakocic

Trenér týmu Mike Sullivan: "Stanley Cup nemůžete vyhrát bez charakterních a schopných lidí. Myslím, že my jsme takových měli v šatně mnoho. Viděl jsem tu potenciál pro to, abychom ligu vyhráli. A to jsem také hráčům řekl."

"Tohle je město poblázněné hokejem a bez vás bychom tady nestáli," poděkoval fanouškům kouč Sullivan. "Tohle je skvělá parta kluků a co si tak pamatuju, tak tady ta oslava je ještě větší, než jaká byla v roce 2009," porovnával Crosby a podle dostupných údajů měl pravdu. Tehdy slavilo s mužstvem okolo 300 tisíc lidí.

"Mrzelo nás, když jsme prohráli pátý zápas doma, ale o tohle jsme nechtěli přijít," doplnil Crosby. Ten je jediným hokejistou historie, který má ve sbírce Stanley Cup, olympijské zlato, triumfy ze světového šampionátu seniorů i juniorů a navíc Hart Memorial Trophy pro nejužitečnějšího hráče základní části a po této sezoně rovněž Conn Smythe Trophy, kterou je oceňován nejužitečnější hráč play-off.

I vyhlášený mrzout Phil Kessel si vše užíval plnými doušky s úsměvem od ucha k uchu. "Jsem vítězem Stanley Cupu a je to něco doopravdy jedinečného," netajil velkou radost kanonýr, z něhož si utahovali spoluhráči z obávaného útoku 'HBK', tedy Carl Hagelin a Bonino. "Je skutečnou poctou hrát v útoku s někým, jako je Phil," smál se Hagelin.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články