Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Jágr má dvoustý bod v play-off, Neuvirth podržel Flyers

New York - Jako pátý hokejista v historii si Jaromír Jágr připsal ve vyřazovacích bojích dvoustý bod. Jeho asistence u prvního gólu Floridy přispěla k vítězství 2:1 nad NY Islanders a vyrovnání série na 2:2. Stejným výsledkem zvítězila i Philadelphia, za níž poprvé v play-off chytal Michal Neuvirth. Český gólman byl po utkání, kterým Flyers snížili stav na 1:3, vyhlášen první hvězdou zápasu.

Jaromír Jágr
zdroj: ČTK/AP autor: Adam Hunger

NY Islanders - Florida 1:2

Jágr, který v předchozích třech zápasech vyšel naprázdno, si jubilejní bod připsal v prostřední třetině, kdy v přesilové hře přihrál zpoza branky skórujícímu Teddymu Purcellovi. Domácí ještě před druhu sirénou vyrovnali trefou kapitána Johna Tavarese, ale důležitou výhru vystřelil Floridě v čase 49:25 Alex Petrovic.

Oficiální webové stránky soutěže před utkáním analyzovaly příčiny toho, proč Florida v sérii prohrává. A hned v prvním bodě se zabývala produktivitou elitní lajny, která ve třech zápasech zaznamenala jen gól a tři asistence. Jágr byl dokonce bez bodu a v zápasech play-off nevstřelil gól nyní už 35 zápasů.

Nejproduktivnější hokejisté v historii play-off NHL:

1. Wayne Gretzky 208 zápasů/382 bodů (122 branek + 260 asistencí)
2. Mark Messier 236/295 (109+186)
3. Jari Kurri 200/233 (106+127)
4. Glenn Anderson 225/214 (93+121)
5. Jaromír Jágr 206/200 (78+122), 

Jágr na vlastní střelecký půst vůbec nehledí a soustředí se jen na boj o Stanleyův pohár, který získal v letech 1991 a 1992 s Pittsburghem. "Pamatujete si, kdo dával góly před deseti lety? Já si ani nevzpomenu, kdo vyhrál pohár. Koho mé góly zajímají? Chci pomoci, nikdo nevzpomíná na minulost. Dal jsem spoustu gólů. I když už žádný nedám, tak budu se svou hokejovou kariérou spokojený. Nijak mě to netrápí," řekl Jágr.

"Já se starám jen o jednu věc. Hodně kluků na mě spoléhá, že pomůžu, a já je nechci zklamat. Chci být co nejlepší, protože mi lidi věří. Starám se jen o to. Není to nic osobního," odmítl myšlenky na vlastní statistiky Jágr, který během čekání na gól v play-off nasbíral celkem 17 asistencí.

"Ale do šancí se dostává. Jsem si jistý, že je z toho frustrovaný. Ani jsem nevěděl, že tak dlouho nedal branku, dokud s tím nepřišla média. Ale hraje skvěle, dře, a to je důležité. Plně doufám, že to brzy prolomí," řekl kouč Floridy Gerard Gallant, který si pochvaloval, jak jeho svěřenci zareagovali týmovým výkonem na předchozí prohru v prodloužení.

"Říkali jsme si, že jim musíme co nejvíce ztížit hru v útoku. Chtěl jsem, abychom hráli agresivněji, minimalizovali jejich šance a nedávali jim prostor k dorážkám, hlavně lajně Tavarese," uvedl kouč po zápase. "Obě mužstva jsou vyrovnaná a stav série to dokazuje. Líbí se mi, jak hrajeme, a myslím, že si vytváříme mnoho šancí. Někteří naši klíčoví hráči sice zatím góly nedávají, ale zastoupí je jiní jako třeba dneska Petrovic. Udělal to parádně," dodal.

Philadelphia - Washington 2:1

Philadelphia vedla ve 24. minutě brankami Shayna Gostisbehera a Andrewa MacDonalda a hlavně skvělými zákroky Neuvirtha, který byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu. Českého gólmana připravil o čisté konto v úvodu závěrečné třetiny T.J. Oshie, ale více už Neuvirth lídrovi základní části nedovolil. Radost z výhry kalí Flyers zranění Scotta Laughtona, který po nárazu na mantinel opustil hrací plochu na nosítkách.

Neuvirth kvůli zranění odchytal za posledních pět týdnů jediný zápas a v play-off od začátku utkání nechytal od roku 2011. "V úvodu jsem se cítil trochu nesvůj. Ale kluci hráli přede mnou skvěle a já našel svůj rytmus. Od druhé třetiny už to bylo v pořádku," uvedl český gólman, podle něhož bylo důležité, že spoluhráči byli disciplinovaní. V přesilovkách jim dal Washington osm branek ze 17 možností ve třech zápasech.

Tentokrát byli ale hráči Philadelphie na trestné lavici jenom dvakrát. "A to byl jeden z důvodů, že jsme dnes vyhráli. To byl náš cíl, nenechat se hloupě vylučovat. Předvedli jsme po celých šedesát minut skvělý týmový výkon. Mám z něho velkou radost," podotkl Neuvirth.

Naopak hostující trenér Barry Trotz litoval, že jeho svěřenci zapnuli až ve třetí třetině, v níž po vstřelení kontaktního gólu Neuvirth skvěle vychytal Andreho Burakovského a Toma Wilsona. "V prvních dvou třetinách jsme to jejich gólmanovi hodně usnadnili. Až ve třetí jsme zabrali a hráli jsme tak, jak bychom měli po celých šedesát minut. Takhle musíme hrát příště od začátku," podotkl.

San Jose - Los Angeles 3:2

San Jose je v sérii s Los Angeles prvním týmem, který využil výhodu domácího prostředí, a po vydřené výhře 3:2 vede v sérii 3:1. Sharks udeřili třikrát v přesilové hře, náskok 3:0 se jim ale v rozmezí 43. až 47. minuty ztenčil na jeden gól. Více kalifornský klub nestihl, ale opět vyslal soupeři varovný signál, že ho nelze podceňovat. Ostatně Los Angeles před dvěma lety otočilo se San Jose dokonce celou sérii ze stavu 0:3.

Minnesota - Dallas 2:3

Krůček od postupu do druhého kola je Dallas, který zvítězil 3:2 na ledě Minnesoty a vede 3:1 na zápasy. Domácí si ve druhé třetině dvakrát vypracovali jednobrankový náskok, o který vždy přišli v oslabení. V prvním případě po trefě Aleše Hemského z pravého kruhu. Stars se dostali poprvé do vedení ve 39. minutě brankou Jasona Spezzy a výsledek udrželi až do závěrečného hvizdu.

1. kolo play-off NHL:

Východní konference - 4. zápasy:

Philadelphia - Washington 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)
Branky: 6. Gostisbehere, 24. MacDonald - 43. Oshie. Střely na branku: 25:32. Michal Neuvirth odchytal za Philadelphii celý zápas, inkasoval jeden gól z 32 střel a úspěšnost zásahů měl 96,88 procenta. Diváci: 19 692. Hvězdy zápasu: 1. Neuvirth, 2. Gostisbehere, 3. Simmonds (všichni Philadelphia). Stav série: 1:3.

New York Islanders - Florida 1:2 (0:0, 1:1, 0:1)
Branky: 40. Tavares - 36. Purcell (Jágr), 50. Petrovic. Střely na branku: 27:29. Diváci: 15 795. Hvězdy zápasu: 1. Petrovic (Florida), 2. Greiss (NY Islanders), 3. Purcell (Florida). Stav série: 2:2.

Západní konference - 4. zápasy:

Minnesota - Dallas 2:3 (0:0, 2:3, 0:0)
Branky: 26. Pominville, 31. Coyle - 30. Hemský, 34. Eaves, 39. Spezza. Střely na branku: 30:22. Diváci: 19 080. Hvězdy zápasu: 1. Spezza (Dallas), 2. Coyle, 3. Spurgeon (oba Minnesota). Stav série: 1:3.

San Jose - Los Angeles 3:2 (0:0, 2:0, 1:2)
Branky: 23. Burns, 30. Pavelski, 42. Marleau - 43. Lewis, 47. Schenn. Střely na branku: 29:28. Diváci: 17 562. Hvězdy zápasu: 1. Burns, 2. Jones (oba San Jose), 3. Schenn (Los Angeles). Stav série: 3:1.

Zdroj
ČT sport, ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články