Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Boleslavský Hyka: Rozhodla větší touha vyhrát, skvělý gólman i diváci

Mladá Boleslav - Dvěma góly přispěl Tomáš Hyka k historickému postupu hokejistů Mladé Boleslavi do semifinále play-off extraligy přes Hradec Králové a zároveň se mohl radovat z krásných dárků ke středečním 23. narozeninám. Mladá Boleslav loni při premiérové účasti v play-off skončila ve čtvrtfinále na Třinci, nyní se může těšit na boj o finále proti Liberci.

Tomáš Hyka
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

"Lepší dárek jsem si určitě nemohl vybrat. Myslím, že to není o tom, že jsem dal dva góly. Dneska to tam naší lajně padalo, ale hráli jsme jako tým," řekl Hyka. Po dvou letech v juniorské QMJHL v Gatineau a jedné sezoně ve Švédsku, kde hrál za Färjestad a druholigové Västeras, se vrátil v roce 2014 do klubu, se kterým začal v elitní soutěži stoupat vzhůru. Po letech v první lize či boji o udržení v extralize je to podle Hyky krásný pohled.

"Kdyby nám někdo před sezonou řekl, že budeme ve čtyřce, určitě by to bylo velké překvapení. Ale za to, co jsme v sezoně předváděli, jsme si to zasloužili. I když jsme měli nějaké výkyvy, tak v celé sezoně jsme hráli výborně jako tým a v play-off to potvrdili," uvedl Hyka. Středočeši po úvodní porážce v Hradci Králové otočili sérii třemi výhrami v nastavení na 3:1. První mečbol doma soupeř otočil, ale tentokrát patřil zápas Mladé Boleslavi.

"Myslím, že rozhodla větší touha vyhrát. Věděli jsme, že to chceme udělat doma. Zápas tam jsme nezvládli. Řekli jsme si, že do toho musíme jít naplno jako druhý a třetí zápas. Předvedli jsme super výkon, gólman (David Rittich) byl neskutečný, napadalo nám to tam. I diváci byli fantastičtí," líčil své dojmy. Hyka v páté minutě v přesilovce pěti proti třem otevřel skóre a ve druhé třetině pečetil výsledek na 4:0. Dalším hrdinou byl gólman David Rittich, který poprvé v extraligovém play-off udržel čisté konto.

"Ríťa předvádí fantastické výkony celou sezonu, je to náš klíčový hráč. Ukazuje to i v play-off, na něj spoléháme, za ten rok se vypracoval vysoko. Patří mu velký dík," řekl Hyka. Mladá Boleslav vybojovala postup i bez kapitána Davida Výborného, jehož zranil v úvodním utkání Bedřich Köhler. "David je nenahraditelný, ale my si řekli, že musíme hrát pro něj, protože je to fantastický hráč, co se týče hlavy, střely a všeho. Jako tým jsme to zvládli za něj, ukázali jsme v sérii, že jsme tým a máme na to postoupit dál," uvedl Hyka.

Stojí za tím podle něj i práce trenérů Františka Výborného a Mariana Jelínka. "Jsou to zkušení trenéři, mají něco za sebou, vyhráli dva tituly se Spartou. Vědí, jak to poskládat. Určitě víme, co máme hrát, když nám řeknou. Vesměs tým zůstal stejný jako vloni, přišli hráči, kteří v jiných týmech nedostávali prostor, a ukázali, že jsou platní. Tým je suprově poskládaný. Každý má svou roli a je jedno, jestli jeden dá dvacet gólů a druhý pět," popsal klíč k úspěchu Hyka.

Ve čtvrtek začne Mladá Boleslav bojovat o finále v Liberci. "Chvíli budeme oslavovat, ale potom se začneme připravovat na Liberec, protože ho určitě budeme chtít potrápit. Víme, že je favorit, ale my nemáme co ztratit. Když budeme hrát to, co hrajeme, můžeme i Liberec potrápit. Je to navíc blízko, takové derby, o to je větší motivace," dodal před bojem se suverénem základní části.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články