Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Sparta se rozloučila s Holešovicemi jasnou výhrou nad Slavií

Praha - Hokejisté Sparty se důstojně rozloučili se svou dlouholetou domovinou v Holešovicích. V přípravném zápase se Slavií, který byl zároveň posledním vzájemným pražským derby na delší dobu, vyhráli přesvědčivě 5:1. Slavia dokázala odpovědět pouze na první trefu sparťanů.

Fanoušci Sparty
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Sparta se s tradiční halou rozloučila po dlouhých 53 letech. Nyní se stěhuje do O2 areny, v níž přitom ještě nedávno působila právě Slavia. "Sešívaní" však na jaře sestoupili z extraligy a jejich sok se zhostil nabídnuté šance. V hale, která v minulosti hostila čtyři světové šampionáty, takřka nic nenasvědčovalo tomu, že jde pouze o přípravný zápas. Výhru Sparty 5:1 viděly zaplněné tribuny, kam si našlo cestu 5523 diváků, včetně několika stovek slávistů.

A fanouškům se po utkání vůbec nechtělo domů, své miláčky, již si rovněž užívali poslední chvilky na ledě, tleskali dlouho vestoje. Nechyběly ani bengálské ohně. Diváci však byli slyšet během celého zápasu, který si evidentně užívali. A ti nejvěrnější z řad sparťanů rozvinuli v průběhu zápasu transparent s nákresem pravého domácího sídla, doplněnou nápisem "Sparta patří do Holešovic".

"Atmosféra byla jedna z nejlepších, co jsem tady zažil. Doufám, že to tak bude i v nové hale a že i tam nás přijdou fanoušci podpořit," přál si kouč vítězů Josef Jandač. "Vývoj nelze zastavit. Neznám okolnosti, zda lze tuto halu nějak rekonstruovat, nebo co se s ní bude dít, ale věřím, že lidé si najdou do O2 areny cestu za dobrým hokejem," doplnil ho trenér soupeře Pavel Hynek, jehož úkolem bude dovést tým co možná nejdříve zpět mezi elitu.

Sparta - Slavia
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Hala dosloužila, snad lidé dorazí do O2 areny, doufají ve Spartě

Poslední trefou bude v historických zápisech vlastní gól Pavla Kolaříka po nahození Martina Réwaye z poslední minuty zápasu. "Jsme strašně rádi, že fanoušci, které má hokejová Sparta parádní, přišli a podpořili nás. Věříme, že fandí Spartě, a nikoliv hale. Doba jde dál a tato hala už bohužel dosloužila. Člověk tu prožil kus života, ale stadiony bohužel dosluhují a není tu nikdo, kdo by tady v Holešovicích postavil takovou arénu, která stojí ve Vysočanech," uvedl sportovní manažer Patrik Martinec.

"Pocity jsou smíšené. Vybaví se vzpomínky na to, co jsme tu odehráli, ale nedá se nic dělat, jedna etapa končí, začíná jiná. Tak to v životě je," řekl Netík. "Asi nikdy se člověku nevymažou z paměti vzpomínky na to, když jsme tady ukončovali finálové série," zavzpomínal útočník Tomáš Netík, jenž byl dokonce u tří titulů v letech 2001, 2006 a 2007. Zároveň souhlasí s Martincem a doufá, že Sparta se dočká výrazné divácké podpory i o pár kilometrů dále.

"Věřím, že ano, že lidé si do O2 areny cestu najdou a vytvoří dobrou kulisu i tam. My je musíme strhnout výkonem a sami si vytvořit domácí prostředí tam. Beru to profesionálně, nedá se s tím nic dělat. Zbořila se i Štvanice, z nostalgie žít nelze," zdůraznil Netík. Profesionálně, a jak přiznal, tak zcela naplno pojala Sparta i rozlučku. "V žádném případě jsme to nebrali jen jako přípravu, i když jsou teď o ligu níže. Přistoupili jsme k tomu jako k derby a řekli si, že nám začíná sezona. Nic lepšího než Slavii jsme si tady na poslední zápas nemohli přát," uzavřel Netík.

Boleslav si poradila s Ústím, v přípravě se daří Znojmu

Mladá Boleslav si výhrou 7:3 nad Ústím nad Labem připsala v přípravě čtvrtou výhru za sebou, přičemž pokaždé během této série dokázali Středočeši vstřelit alespoň čtyři branky. Brankostroj načal po bezgólové úvodní třetině Pacovský, v samém závěru zápasu přidal další dvě trefy.

Na přemožitele čeká v přípravě i Olomouc. Kohouti porazili Trenčín 5:1 a vyhráli i sedmý zápas, ačkoliv ve čtyřech z nich potřebovali na udolání soupeřů nájezdy. Hvězdu zápasu Laše doplnil v dresu vítězů dvěma trefami do černého Tomáš Mikúš.

Karlovy Vary sice ukončily střelecký půst z předchozích vystoupení se Zlínem (0:3) a Olomoucí (0:1), ale jedinou trefou pouze korigovaly potupný debakl v podkrušnohorském derby s Chomutovem 1:7. Piráti si naopak připsali čtvrtou výhru v řadě a tuto úspěšnou sérii zvládli s celkovým skóre 23:6.

Zlín nestačil na Znojmo, jemuž podlehl nakonec těsně 5:6. Orli vedli na začátku třetí třetiny již 6:2, ale Berani ještě udělali ze závěru zápasu drama. Kotvan snížil 46 sekund před závěrem na rozdíl jediné branky a poté měli ještě šance na vyrovnání Vlach a Holík, ale neuspěli.

HC Sparta Praha - HC Slavia Praha 5:1 (2:1, 2:0, 1:0) Branky: 5. a 22. Netík, 18. Sabolič, 33. J. Mikuš, 60. Réway - 14. Robinson

Ostatní přípravné zápasy:

PSG Zlín - Orli Znojmo 5:6 (1:3, 1:2, 3:1) Branky: 4. Žižka, 29. F. Čech, 45. Roman Vlach, 56. Štumpf, 60. Kotvan - 4. a 43. Šedivý, 17. Biro, 18. Podešva, 31. Lattner, 33. P. Novák.

HC Energie Karlovy Vary - Piráti Chomutov 1:7 (0:1, 0:3, 1:3) Branky: 47. Zadražil - 30. a 34. L. Květoň, 51. a 54. Hovorka, 1. Hřebejk, 30. Rýgl, 58. Rutta.

HC Olomouc - HK Dukla Trenčín 5:1 (1:0, 1:0, 3:1) Branky: 12., 42. a 55. Laš, 32. a 60. Mikúš - 49. Petrovický.

BK Mladá Boleslav - HC Slovan Ústí nad Labem 7:3 (0:0, 2:1, 5:2) Branky: 28., 57. a 59. Pacovský, 36. Žejdl, 43. Výborný, 49. Stříteský, 50. Trončinský - 39. a 58. Tůma, 44. Rys.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články