Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Češi zvítězili po zásluze nad Francií 5:1, dva góly dal obránce Němec

Praha - Plán nenechat se strhnout atmosférou se podařil. Ve čtvrtém vystoupení na MS zvítězili čeští hokejisté nad nevyzpytatelným soupeřem z Francie 5:1. Češi byli lepším týmem po celou dobu utkání a splnili normu pěti gólů proti francouzskému výběru na MS. Úspěšnými střelci byli dvakrát obránce Němec, Sobotka, Jágr a Červenka. Francouzi využili slabší chvilky české obrany ke snížení Hecquefeillem. Po druhé výhře je reprezentace na čtvrtém místě skupiny A o bod za druhým Švédskem i třetím Švýcarskem.

Autor prvního gólu Česka Ondřej Němec (vlevo) se raduje se spoluhráči
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

První českou střelu vyslal bek Jan Kolář, ale brankář Hardy měl dobrý výhled a pokus si pohlídal. V obrovské šanci byl pak Novotný, který po přihrávce od Erata pálil z voleje. Jeho střela však mířila do pravého betonu Hardyho. O boční síť škrtl i Kovářův pokus při ataku nového druhého útoku Simon, Kovář, Jágr.

Pavelec se mírně zahřál na konci první pětiminutovky, kdy vyrážel francouzské nahození přímo na branku. Češi se pak usadili v útočné třetině, ale nahození Čáslavy zblokovala francouzská obrana. Hardy následně pokryl i Jágrovu střelu, která zůstala ukryta v brankářově výstroji.

Obrana Francouzů odolávala i prvních deset minut. Teč Hertla skončila v ochranné síti. Pak bavil bodyček jako z učebnice, jenž předvedl Němec, a zastavil tak Roussela. Simon následně zkoušel uvolnit Jágra, který na puk těsně nedosáhl. Kdyby se stal opak, pospíchala by osmašedesátka osamocena na Hardyho. Za chvíli se Kovář vytáčel kolem branky. Jeho pokus z ostrého úhlu ale zachytil Hardy, další dorážky už byly českému týmu odepřeny.

Češi motali v dalším průběhu Francouze dobrou minutu v jejich třetině, nejnebezpečnější byly dvě střely Jordána od modré - ani jedna ale svůj cíl nenašla. Češi v tu chvíli vedli na střely na bránu 9:1.

Zatápět Hardymu začala i Voráčkova formace s Hertlem a Sobotkou, ale bez gólového vyjádření. Po delší době přišel na druhé straně zákrok Pavelce - trefila ho střela Fleuryho. Na trestnou lavici putoval v 18. minutě za hákování Janil a český tým měl úvodní přesilovou hru. V ní však scházela českému týmu lehkost a Francie se v pohodě ubránila.

První vedení v turnaji

Na začátku druhé třetiny Pavelec zlikvidoval šanci Chakiachvilliho. Častá střelba obránců se vyplatila v 22. minutě, kdy před Hardym přejel Červenka při projektilu Němce od modré a puk skončil pod břevnem – 1:0 pro Česko.

Závar před Hardym se konal během druhé české přesilovky. Za příliš mnoho hráčů na ledě musel na dvě minuty Guttig. Francouzi se během oslabení nestačili otáčet, ale ani jeden pokus Čechů neprošel za záda brankáře.

Břevno zazvonilo po střele Červenky, kterého uvolnil Zaťovič zpětnou přihrávkou. Publikum ožilo ve 27. minutě, když Hertl poslal puk po mantinelu na Sobotku, který se dostal k opakované střele a napodruhé využil clony před Hardym, který toho opět moc neviděl – 2:0 pro Česko.

Češi ovšem předvedli menší zmatek v obranném pásmu v 28. minutě a dovolili soupeři snížit. Volný puk zpoza branky propadl ke Hecquefeillemu, který si sjel od modré a propálil vše včetně Pavelce – 1:2 z pohledu Francie.

Němce nepříjemně trefil Treill

Další přesilovku po Da Costově vyloučení za vysokou hůl Češi nedokázali zužitkovat. Po jejím skončení zazvonila tyč po střele Jana Kováře. Pak zůstal na ledě ležet Němec, který po souboji se Saschou Treillem dopadl hlavou a zády na mantinel. Obránce musel do péče lékařů.

Antoine Roussel před utkáním sliboval, že bude na ledě otravovat život Jaromíru Jágrovi. Slib splnil při šarvátce, kdy se Jágr po jedné z dorážek před Hardym zastal Simona. Jágr pak skončil na trestné lavici a Roussel také. Ještě před tím zkoušel bekhendem zakončit Červenka, ale Hardy ramenem vyrazil.

"Roussel je tím známý. Vybral si nejmladšího a pomalu i nejmenšího našeho hráče. Je to takový sviňák, že to dělá, ať je kdekoliv. Jarda se ho (Simona) zastal a je dobře, že mu dal. Je důležitý, abychom se takhle semkli a pomáhali si," prohlásil útočník Tomáš Hertl.

Dvouminutový trest za jasný faul v útočném pásmu ve snaze vytvořit Koukalovi lepší pozici pro zakončení dostal Zaťovič. Francouzi českou čtveřici při přesilovce téměř na konci druhého dějství sevřeli, ale vše dobře dopadlo a klakson znamenal vedení 2:1 po prostřední části.

Jágr exceloval

Vstup do třetí třetiny se podařil Jágrovi, který po otočce s obráncem na zádech prostřelil Hardyho, ale puk se otřel o jeho betony a těsně minul levou tyčku. Vleže pak ochránil hubený náskok na druhé straně Pavelec při obrovské šanci Francouzů doklepnout puk do branky.

Třetí gól zařídilo duo Kovář – Jágr. Prvně jmenovaný střílel z mezikruží a druhý dorážel zblokovaný pokus za brankovou čáru – 3:1 pro Česko ve 45. minutě. O tři góly to bylo za další čtyři minuty. Voráček ve středním pásmu uvolnil do úniku Hertla, kterého sice ještě Hardy vychytal, puk se však vrátil na hůl útočníka San Jose a ten zpoza branky našel Němce – 4:1 pro Česko.

Ve zbytku utkání se zrodila první využitá přesilovka v českém podání. Puk se dostal na modrou čáru k Němcovi, který vystřelil do hrudi Hardyho, volný kotouč promáchl před brankou Sobotka, ale Červenka už ho zatloukl za francouzského brankáře – 5:1 pro Česko.

"Ve třetí třetině jsme si to až na pár střídání, kdy nás zamkli v obranném pásmu, pohlídali. Bylo to o trpělivosti, pořád jsme chtěli hrát stejně a pokud možno odebírat Francouzům puky hned v obranném pás, což se nám dařilo. A z toho pramenily šance," prohlásil útočník Červenka.

Kouč Vladimír Růžička nebyl s hrou navzdory vítězství spokojený. "Není to zatím dobré. Dobrý je jen výsledek, zaplaťpánbůh jsme konečně vyhráli víc než o jeden gól. I minulý rok (na mistrovství světa), když už jsme vyhráli, tak všechno o gól. Bylo to trošku klidnější, ale uvidíme zítra. Čeká nás další těžký zápas. Ta mužstva jen brání, je to otázka toho, jestli dáte ze začátku góly a zklidní se to. Když je nedáte, tak je tam nervozita," uvedl Růžička.

Česko - Francie 5:1 (0:0, 2:1, 3:0)

Branky a nahrávky: 22. Němec (Novotný), 27. Sobotka (Krejčík), 45. Jágr (Jan Kovář, Simon), 49. Němec (Hertl, Voráček), 55. Červenka (Němec, Krejčík) - 29. Hecquefeuille (Lamperier, Guttig). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Rantala - Suominen (oba Fin.), Pihlblad (Švéd.). Vyloučení: 2:5. Využití: 1:0. Diváci: 17.110.

Česko: Pavelec - Jordán, Hejda, Nakládal, Kolář, Němec, Čáslava, Krejčík - Voráček, Sobotka, Hertl - Jágr, Jan Kovář, Simon - Červenka, Novotný, Erat - Smoleňák, Koukal, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.

Francie: Hardy - Manavian, Auvitu, Hecquefeuille, Besch, Janil, Diedue Fauvel, Chakiachvili - Y. Treille, Meunier, Desrosiers - Fleury, A. Roussel, T. da Costa - Bertrand, Raux, S. Treille - Claireaux, Lamperier, Guttig. Trenéři: Dave Henderson a Pierre Pousse.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy