Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Slovinci dlouho vedli, tři body však nakonec berou Slováci

Ostrava - Slovinci vstoupili do zápasu se Slovenskem velmi dobře a využili hned první přesilovku. Vůjtkovi svěřenci se pak rychle hnali do útoku a na ledě chvíli dominovali, na konci první třetiny však aktivitu převzalo Slovinsko. Ve vyrovnané druhé dvacetiminutovce branka nepadla, srovnání stavu se Slováci dočkali až ve 48. minutě. A o sedm minut později po střele Gáboríka už vedli. Slovinsko se ještě bez brankáře snažilo o prodloužení, naděje však utnul střelou do prázdné branky opět Gáborík.

Slovensko - Slovinsko
zdroj: ČTK

Plná hala slovenských fanoušků se hned od začátku utkání dožadovala gólu, čemuž se hokejisté snažili od začátku vyhovět. Už ve třetí minutě se dočkali první přesilovky po závaru před Kristanovou brankou. S početní výhodou však nenaložili nejlépe, Slovinci se v klidu osvobozovali a bez větších problémů uhájili čisté konto.

V plném počtu hráčů se nehrálo dlouho. Na trestnou šel po chvíli Graňák a Slovinci už od počátku hráli v přesilovce daleko přesvědčivěji, kombinovali, až se v 7. minutě utkání ujala střela Kranjce od modré, kterou pohotově tečoval Urbas – Slovinsko rázem překvapivě vedlo 1:0.

Slovinci z psychické výhody po vstřelené brance netěžilo dlouho. Slovensko hnané touhou po vyrovnání uzavíralo svého soupeře na dlouhé minuty před Kristanovou brankou, zatímco Slovinci vyjížděli do protiútoku zpočátku poměrně výjimečně, ve druhé desetiminutovce už poměrně pravidelně a nebezpečně. Diváky každopádně musela první třetina bavit, hluchých herních pasáží téměř nebylo.

Aktivitu si Slovinci přenesli i do druhého dějství, slovenský brankář Laco se musel řádně ohánět. Poté Slovinsko vybojovalo svou agilností přesilovku a sehrálo opět velmi dobře, byť bez gólového zúročení. Slováci začali do děje zápasu znovu promlouvat až kolem šestadvacáté minuty.

Těsně po polovině utkání se dočkali Slováci druhé přesilovky. Přestože ji sehráli lépe než první, větší šanci si v úniku dvou na jednoho vypracovali Slovinci, aktivní Kopitar však Laca neprostřelil. Vyrovnaný zápas plný šancí byl k vidění i po zbytek hrací doby před druhou přestávkou, avšak ani jeden z týmů se neprosadil.

I po 40. minutě se hrál rychlý hokej, ve kterém začínalo mít pomalu navrch Slovensko. Štěstí jim ale dlouho nepřálo, ve vyložených šancích puk porůznu poskakoval mimo slovenské hole a Slovinci stále drželi velmi nadějný výsledek. Slováci se dočkali až ve 48. minutě, kdy využili poněkud sporného vyloučení Mušiče. Po mnoha nebezpečných šancích se od modré napřáhl Meszároš a napálil puk až za záda Kristana – 1:1.

Když se Slovinci vymanili ze série vyloučení a začali mít pomalu opět navrch, paradoxně v 55. minutě udeřilo Slovensko. Hudáček uvolnil Gáboríka, který prostřelil Kristana a ještě více zelektrizoval atmosféru v ostravské hale – 2:1 pro Slovensko.

Když se Slovinci vymanili ze série vyloučení a začali mít pomalu opět navrch, paradoxně v 55. minutě udeřilo Slovensko. Hudáček uvolnil Gáboríka, který prostřelil Kristana a ještě více zelektrizoval atmosféru v ostravské hale – 2:1 pro Slovensko. Slovinsko v závěru utkání ještě zkusilo hru bez brankáře, ale dlouho se jim nedařilo dostat se před Laca. Vteřinu před koncem nakonec pečetil do prázdné klece Gáborík a Slováci poprvé na šampionátu slaví tříbodové vítězství.

Slovensko - Slovinsko 3:1 (0:1, 0:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 48. Meszároš (Surový), 55. Gáborík (L. Hudáček, Surový), 60. Gáborík - 7. Urbas (Kranjc, Kovačevič). Rozhodčí: Gofman, Olenin (oba Rus.) - Carnathan (USA), Semjonov (Est.). Vyloučení: 3:6. Využití: 1:1. Diváci: 8812 (vyprodáno).

Slovensko: Laco - Meszároš, Graňák, Jurčina, Sersen, Ďaloga, Jánošík, Baranka - Daňo, Kopecký, Gáborík - Pánik, Bližňák, Bartovič - Jurčo, Viedenský, Tatar - Dravecký, Lušňák, L. Hudáček - od 41. navíc Surový. Trenér: Vladimír Vůjtek.

Slovinsko: Kristan - Kranjc, Pretnar, Gregorc, Robar, Kovačevič, Vidmar, Štebih, Tavželj - Urbas, Kopitar, Muršak - Jeglič, Tičar, Sabolič - Razingar, Mušič, Pance - Goličič, Rodman, Ograjenšek. Trenér: Matjaž Kopitar.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články