Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Jednou náskok stáhli, podruhé už ne. Češi na rozjetou Kanadu nestačili

Praha – Podruhé na šampionátu se čeští hokejisté střetli s jedním z adeptů na medaili a podruhé z duelu vyšli jako poražení. Po Švédsku svěřenci Vladimíra Růžičky nestačili na rozjetou Kanadu, které podlehli 3:6. Češi sice dokázali v utkání stáhnout dvoubrankovou ztrátu, ale zámořský celek dokázal znovu odskočit a připsal si třetí vítězství na turnaji.

Říká se, že vítězná sestava se nemění. Vladimír Růžička si však na duel s Kanadou připravil změn hned několik. Kvůli zdravotním potížím vypadl z nominace na zápas Klepiš, naopak se do ní vrátil Hertl. Úpravy se dotkly i složení útoků a poprvé na mistrovství se od začátku v brance objevil Pavelec.

Gólman Winnipegu byl ale v úvodu víceméně bez náročnější práce. To Smith na druhé straně se musel pořádně otáčet. Češi do zápasu doslova vlétli a již ve třetí minutě byli blízko vedení. V obrovských příležitostech se objevili Jordán s Červenkou, kteří měli před sebou z velké části odkrytou branku, jenže první zamířil vedle a druhého se štěstím vychytal právě kanadský brankář.

Tlak Čechům gól nepřinesl a naopak v páté minutě z ničeho nic inkasovali. Eberle se u zadního mantinelu zmocnil puku a zasunul ho mezi tyč a beton Pavelce.

České hokejisty inkasovaný gól nezlomil a po chvíli nebezpečně vypálil Voráček. Kanada ovšem s přibývajícím časem utkání vyrovnala a zejména Crosby nebyl daleko od vstřelení druhého zásahu svého týmu. Co se nepovedlo jemu, to však v závěru první části napravil Hall, jenž využil křížného pasu a trefil přesně. Do kabin týmy ale odcházely za stavu 2:1. Osmatřicet sekund před sirénou nahodil puk Kovář a ten před Smithem šikovně tečoval Erat.

Začátek druhé části zastihl v lepším rozpoložení Javorové listy, k čemuž jim pomohla přesilovka. Při ní vznikl před Pavelcem velký zmatek po střele Girouxe a dorážkách McKinnona a Burnse a český brankář musel na poslední chvíli puk zalehnout. Češi znovu zahrozili až v osmadvacáté minutě, kdy během chvilky pálili krátce po sobě Sobotka, Voráček a Červenka. Smith však zasáhl dobře.

Čechům k dalším šancím pomohla početní výhoda, v níž několikrát zahrozili. Vytouženého vyrovnávacího gólu ale dosáhli už při hře 5 na 5. Čtvrtá formace si vytvořila dobrý tlak, při němž zakončoval Simon a Zaťovič puk šikovně tečoval.

Nerozhodný stav na kostce nad ledem vydržel svítit pouze dvě minuty. V ní si v osmatřicáté minutě na modré čáře zachytil rukavicí puk Couturier a jeho ukrytá rána prošla až do české sítě. A nechybělo mnoho, aby po chvíli Češi inkasovali znovu. Pavelec ovšem osamoceného Girouxe vychytal.

Ani on již ale nedokázal zasáhnout na začátku třetiny proti Seguinovi, který se v přesilovce dostal ke střele a křižnou ranou zajistil Kanadě opět dvojbrankové vedení. Na Češích bylo patrné, že jim inkasovaná branka vzala elán a v jednapadesáté minutě se pro ně situace ještě zhoršila. Giroux přihrál Crosbymu před prázdnou branku a hvězdný útočník nezaváhal.

Češi ještě dokázali v závěru snížit, když se prosadil Sobotka, jenže následně při hře bez brankáře znovu inkasovali z hole Toffoliho.

Kanada se díky trimfu posunula na první místo skupiny A, Češi jsou zatím třetí, ale na vedoucí duo už mají ztrátu. Vypadá to tak, že pokud naplní předpoklady a postoupí do čtvrtfinále, narazí na prvního, nebo druhého ze skupiny B.

ČR - Kanada 3:6 (1:2, 1:1, 1:3)

Branky a nahrávky: 20. Erat (Jan Kovář, Jágr), 36. Zaťovič (Simon, Kolář), 58. Sobotka (Voráček) - 5. Eberle (Ekblad, Duchene), 20. Hall (Muzzin, Eberle), 38. Couturier (Toffoli), 43. Seguin (Hall, Barrie), 51. Crosby (Giroux), 59. Toffoli (O'Reilly, MacKinnon). Rozhodčí: Rönn (Fin.), Bulanov - Lazarev (oba Rus.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 7:5. Využití: 2:0. Diváci: 17 383 (vyprodáno).

ČR: Pavelec - Němec, Hejda, Nakládal, Kolář, Jordán, Čáslava - Voráček, Sobotka, Červenka - Jágr, Jan Kovář, Erat - Hert, Novotný, Smoleňák - Simon, Koukal, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.

Kanada: Smith - Burns, Hamhuis, Savard, Wiercioch, Barrie, Muzzin, Ekblad - Spezza, Crosby, MacKinnon - Seguin, Ennis, Giroux - Eberle, Duchene, Hall - Toffoli, O'Reilly, Eakin - Couturier. Trenér: Todd McLellan.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články