Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Fasel: Gratuluji k vašim fanouškům. Štěstí, že takové máme

Praha – Dlouholetá ikona světového hokeje, předseda mezinárodní federace René Fasel, si český světový šampionát velmi užívá. Spokojený je nejen s organizací, ale zejména s tuzemskými fanoušky. "O2 arena je nejlepší aréna, kterou v Evropě máme, v Ostravě je na každý zápas plno. Česká republika je hokejová země," chválil v pořadu Hokejové poledne.

René Fasél
zdroj: ČT4

Darina Vymětalíková: Jak si užíváte Prahu?

René Fasel: Velmi. Očekávalo se, že to bude dobrý šampionát, Česká republika je hokejová země a Pražané jsou skvělí fanoušci. Jsme velmi spokojení, zatím chodí průměrně jedenáct a půl tisíce fanoušků, uvidíme, jak to vydrží přes týden.

Kolik jste viděl zápasů?

Asi všechny, i když ne všechny jsem viděl přímo v aréně, po třech zápasech by člověk téměř ohluchl. Ale ostatní jsem sledoval v televizi, která poskytuje krásné záběry v HD, je to něco jiného, než když jsem hokej dříve sledoval na malých černobílých obrazovkách.

Dříve jste působil jako rozhodčí. Díváte se na zápasy soudcovským okem?

Mám to v sobě geneticky zakódované. Když sleduji zápas, snažím se na něj nahlížet jako rozhodčí, kolegy na ledě sleduji, je to součást mého sledování hokeje.

Je nám líto, video expirovalo.
Fasel: Ideál je dvanáct týmů, ale to není politicky průchodné

Jak se vám líbí O2 arena, pamatujete její otevření…

Myslím si, že je to nejlepší aréna, kterou v Evropě máme. Sedí vše, kapacita, dopravní obslužnost v okolí… Můžete na ni být skutečně hrdí. Finančně to sice byla docela výzva, ale výsledný produkt stojí za to. A máte ho zde.

Co říkáte na český tým?

Má obecně dlouhou historii, jste mnohonásobní světoví šampioni a olympijští vítězové. Museli jste se vypořádat s odchody hráčů do zámoří, nicméně máte stále velkou základnu talentů. Je třeba stále pokračovat v kontinuitě a věnovat se výchově nových hráčů. Rozhodně v budoucnu přijdete s dalšími Jágry, dalšími skvělými hráči. Chce to trpělivou práci. Máte skvělé fanoušky, to je věc, kterou bych chtěl zdůraznit. Nejsou agresivní. Když jedou na hokej, dají si pivo, zpívají, užívají si to. Máme velké štěstí, že takoví fanoušci existují. Gratuluji vám k jejich chování tady i na zahraničních zápasech.

Jak dlouho byste chtěl vydržet ve funkci?

Teď je mi šedesát pět let, ještě bych jednou rád kandidoval. V roce 2020 mi bude sedmdesát a poté už bych zřejmě nekandidoval.

Dotazy fanoušků:

Lukáš Vykopal: Co šampionáty ve dvou zemích? Je to model, který má budoucnost?

Udělali jsme to ve Švédsku a Finsku, v roce 2017 bude společně pořádat šampionát Francie s Německem. Proč ne. Ale není to tak jednoduché, kupříkladu kvůli odlišným jazykům. Ale když se podívám na možné dvojice Praha – Bratislava nebo Praha – Vídeň a vidím, jak to teď funguje v Ostravě, kde je téměř stále vyprodáno, tak bychom se mohli zamyslet, proč to nepořádat ve dvou zemích. Ale měli bychom ctít zájem fanoušků a přinést jim to nejlepší možné. Uvidíme.

Co redukce týmů hrajících světový šampionát?

Myslím, že nejlepší formou je šest a šest týmů, pět zápasů v základní skupině. Na druhou stranu by to bylo velmi složité politicky prosadit. Uvidíme, jak to bude vypadat v Rusku. Neměňme systém, dokud funguje.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články