Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Souboj s Dány vyřešil až rozstřel, Slováci vyhráli 4:3

Ostrava - Hokejisté Slovenska pod vedením českého kouče Vladimíra Vůjtka zvítězili ve svém prvním utkání na mistrovství světa nad výběrem Dánska 4:3 po samostatných nájezdech. Ten rozhodující proměnil mladíček Daňo.

Střídačka slovenských hokejistů
zdroj: ČTK

Do ostravské ČEZ Arény se sjel mohutný zástup slovenských fanoušků, kteří ještě před úvodním vhazováním, jež obstarali Kopecký s Jakobsenem, začali mohutně podporovat výběr Vladimíra Vůjtka. První důležitý zákrok si ve 2. minutě připsal Laco, zasahoval proti střele Jespera Jensena. Na druhé straně se hned ozvala hlavní slovenská hvězda v podobě Gáboríka. Ten tečoval nabídku od Kopeckého a puk se otřel o horní tyč.

Skákání devíti tisíc Slováků a hlasité volání "My chceme gól" chtěl vyslyšet Dravecký, který si během první přesilovky vybruslil do obrovské šance, ale Galbraith kryl. V polovině první dvacetiminutovky nastalo hluché období, slovenský tým nevěděl, jak rozehrát, a když už se Meszároš dostal náhodou za branku hostů ke kotouči, Galbraith jej lapačkou přikryl.

Do přesilovky pak šli i Dánové, když se na trestné lavici octl Bartovič paradoxně poté, co byl Stormem natlačen do brankoviště. Gáborík následně opět nastřelil tyč, hra týmu pod vedením dua Vůjtka a jeho asistenta Petera Oremuse ale měla spíše statické kontury. Slováci hledali, jak se dostat do zakončení, Dánové je přebruslovali. Asi největší šanci měl Hardt, který chtěj překvapit Laca pukem za záda, ale gólman Baryssu Astana jeho záměr vystihl.

Slováci vletěli do 2. třetiny o poznání aktivněji, což potvrdil i Daňův rychlý přechod do útoku a následné zakončení do břevna. Ale když už několikátou šanci Vůjtkova ekipa nevyužila, chopili se jí v přesilovce Dánové – na 0:1 otevřel za asistencí dvojice Jensen & Jensen skóre Bjorkstrand.

Daňa po chvíli atakoval do tváře Hardt u dánské střídačky, slovenský hráč se svalil na zem a strhla se lehká potyčka, která vyvrcholila další přesilovkou pro Slováky. Tu mohl využít Hudáček, jenže Galbraithova lapačka byla ve střehu. A o chvíli později se mohla blýsknout také dvojice Dravecký - Viedenský a. I ta však byla na Galbraitha krátká.

Slovenský tlak sílil, posledních deset minut hráči v tradičních modro-bílých dresech vládli a kombinovali na jedničku - v rychlém sledu nebezpečně stříleli Bartovič a Gáborík. Na druhé straně zahrozil po objetí branky Jakobsen a Laco natahoval hokejku na poslední chvíli.

I do závěrečného a zároveň nejlepšího dějství vstoupili lépe Slováci. Vůjtek točil formacemi, obrovskou šanci měl Daňo, který se jako levák těžko dostával do zakončení, přesto se mu to však podařilo. Akci ale zhatil Lauridsen, který zastoupil Galbraitha na brankové čáře. Dánové nadále - i se štěstím - odolávali drtivému tlaku a švédský trenér Janne Karlsson si raději vzal ve 45. minutě oddechový čas. Na vzdálenější tyč poté dobře mířil i Bližňák, Galbraith čaroval dál.

Kapituloval až v další přesilovce, když měl zakrytý výhled, na 1:1 tak srovnával Sersen svým prvním gólem na vrcholovém turnaji. A během necelých dvou minut šli zaslouženě do vedení trefou Viedenského. Hardt ale po chybě Sersena záhy všechny schladil a Laco proti němu neměl šanci.

Dánové byli zpět ve hře. Jenže ne na dlouho. Strhující třetí třetina nebrala konce, protože o minutu později už to bylo díky náhozu Graňáka 3:2 opět pro Slováky. Krev do žil jim začala opět proudit a halou se nesly oslavné chorály, které mohly ještě zvýšit na intenzitě, kdyby se trefil i Surový. Jenže dvě minuty před koncem základní hrací doby se opět měnilo skóre, gól si připsal Nielsen.

Po šedesáti minutách se tak za vyrovnaného stavu šlo do prodloužení, v níž měl velkou šanci Ďaloga. A když po pěti minutách platil stav 3:3, šlo se na nájezdy. Za Dánsko se radoval jen Madsen, naopak Galbraitha prostřelili Viedenský a Daňo. Slováci tak zvítězili 4:3 a v neděli se střetnou s Běloruskem, reprezentaci Dánska čeká Finsko.

Slovensko - Dánsko 4:3 po sam. nájezdech (0:0, 0:1, 3:2 - 0:0)

Branky a nahrávky: 49. Sersen (L. Hudáček, Pánik), 50. Viedenský (Dravecký, Lušňák), 52. Graňák (Dravecký, Laco), rozhodující sam. nájezd Daňo - 26. Bjorkstrand (J. Jensen, J. B. Jensen), 50. Hardt (Madsen), 58. Nielsen. Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Rönn (Fin.) - Fluri (Švýc.), Schrader (Něm.). Vyloučení: 3:5. Využití: 1:1. Diváci: 8812 (vyprodáno).

Slovensko: Laco - Meszároš, Jánošík, Sersen, Jurčina, Ďaloga, J. Mikuš, Graňák - Miklík, Kopecký, Gáborík - Pánik, Bližňák, Bartovič - Daňo, Surový, L. Hudáček - Lušňák, Viedenský, Dravecký. Trenér: Vladimír Vůjtek st.

Dánsko: Galbraith - O. Lauridsen, Nielsen, J. B. Jensen, Kristensen, Boedker, M. Lauridsen - Hardt, Jakobsen, Madsen - Storm, J. Jensen, Bjorkstrand - Spelling, M. Poulsen, Green - Hansen, A. Poulsen, Starkov. Trenér: Jan Karlsson.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články