Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Švédsko: Silný tým s Martsem na střídačce. Navíc v městě, kde se jim daří

Opět silní v obraně, s kvalitním gólmanem a několika útočnými esy z NHL. Švédský výběr dorazil do Prahy jako úplně první ze zahraničních týmů a chce na šampionátu po dvou letech zaútočit na zlato. Hokejistům Tre Kronor Praha navíc svědčí. V roce 1992 se zde stali mistry světa, na jaře 2004 brali stříbro po prohraném finále s Kanadou. Seveřané triumfovali na MS celkem devětkrát.

Pär Marts na střídačce švédské reprezentace
zdroj: ČTK/ITAR-TASS autor: Stanislav Krasilnikov

Kouč obhájců bronzu z Minsku Pär Marts vybíral sestavu pro šampionát, jako vždy, velmi pečlivě. Z prestižní zámořské soutěže "vyzobal" gólmana Jonase Enrotha z Dallasu, beky Olivera Ekmana-Larssona z Arizony, Johana Klingberga z Dallasu, Mattias Eckholma z Nashvillu, Oscara Klefboma z Edmontonu a útočníky Antona Landera rovněž z Edmontonu, Joakima Lindströma z Toronta, Eliase Lindholma s Viktorem Rastem z Caroliny, Jacoba Josefsona z New Jersey, Filipa Forsberga z Nashvillu i Louiho Erikssona z Bostonu.

Devětadvacetiletý Eriksson je mistrem světa z roku 2013 ze Stockholmu, má i stříbrnou medaili z loňských olympijských her v Soči a ze světových šampionátů má se stříbrem z roku 2011 a s bronzem z roku 2009 kompletní sbírku cenných kovů.

Skálou v obraně je se 193 centimentry Mattias Eckholm. Čtyřiadvacetiletý Ekholm se představí na mistrovství světa podruhé, debutoval loni v Minsku, kde získali Švédové bronz. V dresu Nashvillu si v této sezoně připsal v 86 zápasech včetně play-off 19 bodů za osm branek a 11 asistencí. "Hrál na šampionátu už loni, a jak jsem ho viděl v NHL, udělal další herní pokrok," řekl trenér na adresu zadáka Nashvillu.

Loui Eriksson
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Premiéra na velké mezinárodní akci čeká Filipa Forsberga z Nashvillu, který vypadl v prvním kole Stanleyova poháru s Chicagem. S 63 body za 26 gólů a 37 přihrávek z 82 zápasů byl třetím nejproduktivnějším nováčkem uplynulé sezony NHL, v šesti zápasech play-off přidal čtyři góly a dvě asistence. "Hrál výborně, věřím, že si formu udrží," přeje si švédský trenér, který dělal asitenta u týmu "tří korunek" na pražském MS 1992.

Kádr Švédů tvoří také trio finalistů Kontinentální ligy. Z mistrovského Petrohradu pozval Marts forvarda Jimmieho Ericssona, z Kazaně gólmana Anderse Nilssona a útočníka Oscara Möllera.

Je nám líto, video expirovalo.
Eriksson z Petrohradu: Červenka má skvělé přihrávky

Jedničkou v brance bude pro první utkání ve skupině nejpravděpodobněji právě Anders Nilsson. "Budeme silní, ostatně jako vždycky," vzkázal ihned po příletu.

Osm hráčů má zlato ze světového šampionátu z roku 2013, Enroth, Loui Eriksson, Jimmie Ericsson, obránci Staffan Kronwall a Johan Fransson a útočníci Simon Hjalmarsson, Joel Lundqvist a Nicklas Danielsson. Enroth, Loui Eriksson a Jimmie Ericsson byli také u stříbra z olympijských her loni v Soči, kde se přestavil i Ekman-Larsson.

Na minulém šampionátu v Minsku získali bronz gólman Nilsson, Ekholm, Fransson, Simon Hjalmarsson, Danielsson, Joel Lundqvist, Jammie Ericsson, dále beci Daniel Rahimi a Jonas Ahnelöv a forvardi Joakim Lindström, Mattias Sjögren a Oscar Möller. Joel Lundqvist je i mistrem světa z roku 2006. Danielsson může zavzpomínat v Praze na působení v dresu už neexistujícího Lva Praha v KHL.

Po duelu s Českem změří Švédové síly s Rakouskem, Lotyšskem, Kanadou, Německem, Švýcarskem a Francií. Před šampionátem sehráli dvojzápasy v Euro Hockey Challenge na Slovensku (4:3 a 1:3), s Norskem (3:2 a 4:1) a v Euro Hockey Tour s Českem (1:4, 2:1) a v Rusku (5:4 a 3:2 v prodloužení).

Nominace hokejistů Švédska:

Brankáři: Markus Svensson (Skelleftea), Jhonas Enroth (Dallas/NHL), Anders Nilsson (Kazaň/KHL)

Obránci: Jonas Ahnelöv (MODO Hockey), Daniel Rahimi (Linköping), Johan Fransson (Rapperswill-Jona/Švýc.), Staffan Kronwall (Jaroslavl/KHL), Oliver Ekman-Larsson (Arizona/NHL), Johan Klingberg (Dallas/NHL), Oscar Klefbom (Edmonton/NHL), Mattias Ekholm (Nashville/NHL)

Útočníci: Elias Lindholm, Viktor Rast (oba Carolina/NHL), Martin Johansson (Örebro), Joel Lundqvist (Frölunda), Mattias Sjögren (Linköping), Jammie Ericsson (Petrohrad/KHL), Oscar Möller (Kazaň), Andreas Thuresson (Čerepovec/KHL), Nicklas Danielsson (Rapperswil-Jona/Švýc.), Simon Hjalmarsson (CSKA Moskva/KHL), Loui Eriksson (Boston/NHL), Filip Forsberg (Nashville/NHL), Joakim Lindström (Toronto/NHL), Anton Lander (Edmonton/NHL), Jacob Josefson (New Jersey/NHL).

Trenéři: Per Marts, Peter Popovic a Rikard Grönborg.

Zdroj
ČTK, rozhlas.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články