Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Růžička touží po dalších posilách. V hledáčku má bratry Michálkovy a Vrbatu

Praha – O další jména z NHL by se mohla rozrůst nominace české reprezentace na nadcházející mistrovství světa. Trenér Vladimír Růžička má v hledáčku především bratry Michálkovy, ale také Radima Vrbatu. Naopak Dmitrije Jaškina či Davida Pastrňáka povolávat nebude.

Vladimír Růžička
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Růžička dal jasně najevo, kteří hráči pro něho po prvním kole play-off zámořské NHL připadají v úvahu. Podle očekávání touží posílit tým obráncem Zbyňkem Michálkem, defenzivní jistotou ze St. Louis. "Dnes chceme oslovit Zbyňka, ale i Milana," nastínil představu realizačního týmu v rozhovoru s novináři před úvodní tréninkovou jednotkou v dějišti turnaje.

Zatímco Milan Michálek z Ottawy figuruje v jeho plánech, nedostane se na dvojici čím dál více se prosazujících mladíků David Pastrňák (Boston), Dmitrij Jaškin (St. Louis). "O těch už neuvažujeme, protože není prostor, aby se do toho dostali a abychom je viděli. Když jsem viděl 'Dimu', tak hrál velice dobře. Je to škoda, není na to však prostor," vysvětlil Růžička.

Otazníky jsou u možného příletu Radima Vrbaty z Vancouveru, o něhož má Růžička velký zájem. "Radim je zkušený hráč a má toho hodně za sebou. Mám určitě zájem, ale on ještě neprošel ani zdravotní prohlídkou... Bylo to domluvené tak, že když se nedostanou do play-off, bude mít trošičku čas se připravit. A to tady není," připustil Růžička s ohledem na vyřazení Vancouveru v prvním kole play-off.

Útočníkem Vrbatou dost možná seznam končí, přestože jednu porážku od vyřazení s Detroitem je za stavu 2:3 na zápasy Tampa Bay, jejíž dres oblékají obránce Andrej Šustr s forvardem Ondřejem Palátem. "Uvidíme, ještě může být sedmý zápas. Palát měl super sezonu, ale taky měl nějaké zranění...," připomněl Růžička.

Čekat na vyřazené až z druhého kola bitev o Stanley Cup už nechce. "To už asi ne. Pak se může stát, že hráč přijede a za den může být na mistrovství světa konec. Nevím, jestli je tohle dobré. To mužstvo už má finální podobu, už bychom to chtěli uzavřít. V pátek turnaj začíná, není moc prostoru. Čekali jsme, kdyby vypadl Marek Židlický (Detroit), ale vedou 3:2. Do obrany bych ještě někoho přivítal," potvrdil Růžička.

Na Ručinského bude Růžička čekat maximálně do čtvrtka

Hodně zamotanou hlavu má podle všeho z aktuálního zdravotního stavu Ručinského, jenž sice dopomohl před pár dny Litvínovu k historicky prvnímu titulu, ale play-off dohrával pod tišícími prostředky a s velkým sebezapřením. Sužují ho potíže s krčními obratli a nateklým nervem právě v oblasti páteře, kvůli čemuž má i potíže s rukou.

Radost Martina Ručinského v reprezentačním dresu
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Jeho zdravotní stav je složitější, ještě uvidíme. Mluvil jsem s docentem Pavlem Kolářem a je to na hraně," přiblížil Růžička závěry debaty s uznávaným fyzioterapeutem. "Je to velký risk, budeme se o tom s Martinem ještě bavit," doplnil Růžička.

Sám by se služeb čtyřiačtyřicetiletého spoluhráče ze zlatého olympijského týmu v Naganu nerad zříkal. "Do kabiny, na led a na střídačku je to hráč, jehož charakter jako hráče je perfektní, takže by mi určitě chyběl. Má za sebou navíc perfektní sezonu," podotkl Růžička. Je však v otázce Ručinského účasti spíše pesimistou. "Jak jsem s ním mluvil, tak počítám spíš s tou horší variantou," netajil Růžička.

Hrozby zdravotních komplikací se u Ručinského obával. "Měl výbornou sezonu, ale věk nikdo nezastaví. V Litvínově na něj hodně sázeli a taky se jim to vyplatilo. Jenže mistrovství světa je týden po soutěži, což je pro ty kluky, kteří hráli finále, trošku nevýhoda. Ale to se nedá nic dělat, u hokeje zranění bývají... Stejný problém byl u Rosti Klesly. Taky jsme s ním počítali, ale řekl mi, že je to špatné a že by přijel a mohl hrát na 80 procent. Já však potřebuju 120 procent, ne osmdesát," zdůraznil Růžička.

Je nám líto, video expirovalo.
Reprezentace poprvé trénovala v O2 areně

Na to, zda se Ručinského stav nezlepší natolik, aby trojnásobný světový šampion mohl zůstat v týmu, je připravený čekat do středy, maximálně možná i do čtvrtka. "Je to dilema a mám z toho trošku obavu. A Martin také. To zranění vypadá tak, že může jít i na operaci," řekl Růžička.

Večer po tréninku Růžička oznámil, že brankářskou jedničkou týmu bude v úvodu turnaje Alexander Salák a jako dvojka začne Ondřej Pavelec. Novým kapitánem se stal Jakub Voráček, který nahradí Radka Smoleňáka, jenž nosil "céčko" na akcích Euro Hockey Tour a v přípravných zápasech. (více čtěte zde) "Jako kapitán odvedl velice dobrou práci, byl na těch velkých akcích v sezoně a byli jsme s ním maximálně spokojení. Teď už má to mužstvo trochu jinou podobu a zvolíme tam trošku jinou variantu," prozradil Růžička.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články