Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Na MS vyrazte nejlépe MHD. Okolí O2 areny čekají omezení

Praha/Ostrava - Okolí arén v Praze a Ostravě, které budou od začátku května hostit hokejové mistrovství světa, čekají výrazná omezení. Zásadní budou zejména v případě větší pražské O2 areny, která je navíc v zastavěné části města. Řada ulic v okolí bude různými způsoby uzavřená nebo v nich bude doprava omezena. Organizátoři upozorňují, že nejlépe je na zápasy cestovat městskou hromadnou dopravou a zejména metrem.

O2 arena
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Při organizování tak velké akce, jako je mistrovství světa, je potřeba nastavit pravidla, která s sebou přinášejí určitá omezení. Bez toho se to nedá uspořádat. Budeme se snažit, aby všichni návštěvníci byli informovaní a navigační systém fungoval tak dobře, aby ten, kdo přijede poprvé do Prahy, se rychle zorientuje a v případě, že bude potřebovat pomoct, tak mu někdo rychle pomůže," uvedl předseda pražské části organizačního výboru Petr Bříza.

Fanoušci, kteří zápasy MS navštíví, však musí s možnými problémy počítat a bude podle Břízy lepší, když na zápasy budou cestovat s předstihem. "Jde o to, že nejedou nakoupit, ale na akci, kde jsou desítky tisíc lidí a kde by bylo fajn přijet dříve. A v podstatě si to užít i tím, že tomu dám svůj čas předtím, ne jen 2,5 hodiny čisté hry," řekl Bříza. I proto v okolí obou arén budou velké fanouškovské zóny přístupné všem zájemcům. I návštěvníkům bez vstupenek.

Zatímco v Ostravě se výraznější omezení nepřipravují, neboť ČEZ arena není v obydlené části města a jsou zde připravena i čtyři záchytná parkoviště, v Praze je situace komplikovanější. "Jsme si vědomi, že akce vyvolá omezení pro rezidenty a návštěvníky haly, ale když se zde během jednoho dne a tří utkání protočí 30 až 45 tisíc lidí, které musíme lidově napustit a vypustit do haly, tak doprava musí být zajištěna. Bude to stejné jako na jakékoliv sportovní akci na světě," uvedl Bříza.

Věří, že nebude docházet k extrémním excesům a kolapsům. Okolí libeňské multifunkční arény bude rozděleno do zón. Do některých ulic budou mít povolen vjezd pouze rezidenti, další budou uzavřené v určité hodiny a další budou uzavřeny trvale po celou dobu MS. "Naší prioritou je, aby se všichni pěší dostali bezpečně do haly. Počet lidí bude vysoký. Oproti roku 2004, kdy se v Praze konalo MS naposledy, je tady spousta nových bytových domů i kanceláří. Naším zájmem je, aby i oni mohli bez problémů parkovat," řekla ředitelka oddělení dopravy MS Lenka Jiroutková.

Omezení čeká i MHD, autobusový terminál mezi stanicí metra Českomoravská a O2 arenou bude na přání policie přesunut do nedaleké ulice K Moravině. "Proto bychom chtěli dopravce, kteří povezou fanoušky v autobusech na zápasy, požádat, aby je vyložili na některé stanici metra, kde jsou parkoviště," uvedla Jiroutková. Již dříve bylo uvedeno, že intervaly metra budou při zápasech zkráceny.

Uzavírky v bezprostředním okolí O2 areny:

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články