Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Extraliga na konci základní části? Dle očekávání. Tedy téměř

Praha – Extraliga dokončila maraton základní části a chystá se k závěrečnému sprintu play-off. Přestože jsou předsezonní prognózy ošidné, o jednu jsme se v září pokusili a s potěšením konstatujeme, že jsme vývoj extraligy odhadli poměrně dobře. Až na pár výjimek – o to však podstatnějších. Pojďme si tedy připomenout cestu jednotlivých týmů skrz základní část, včetně ohlédnutí za jejími největšími překvapeními.

Petr Ton
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Jasná dominance Sparty překvapením není. Ale jak dál?

Tip: 1. místo. Skutečné umístění: 1. místo.

Dobře namazaný stroj, parní válec, jedoucí mašina. Vyberte si, které klišé chcete, na Spartu po základní části pasují všechna. Pražané už před sezonou vzbuzovali oprávněné obavy u soupeřů, stačilo k tomu jen zamávat před jejich nosy soupiskou. Na rozdíl od sezon minulých pak Sparta ambice i dokázala naplnit. Předvedla famózní jízdu základní částí, a chybělo opravdu málo, aby překonala rekord v počtu získaných bodů. Ten nadále drží Pardubice (111). A byli to paradoxně Východočeši, kdo Spartě v posledním kole nedovolil rekord překonat. K dorovnání jí chybí jeden bod…

Holešovický tým vstřelil v sezoně 208 branek, inkasoval jich 100, základní část vyhrál s náskokem 16 bodů. Jasná dominance. Přesto by měli hráči mít v myslích varovně vztyčený ukazovák. V samotném závěru základní části začali hrát sparťané lehce bohorovně a jejich krasobruslení dokázali soupeři rozrazit tvrdou hrou a bojovností. To by mohl být pro play-off problém. Mementem by měla být zejména sezona 2011/2012, kterou Sparta ovládla podobně jasným způsobem, aby se pak nedokázala srovnat s "bušením na mantinely" brněnské Komety. Sparta tehdy skončila velice zklamaná. Opakování by jí fanoušci zřejmě odpouštěli jen velice těžko. Cokoliv jiného než finále bude pro Pražany neúspěchem.


Hradec u dna? Kdepak, jasné play-off s budějovickým rukopisem

Tip: 12. místo. Skutečné umístění: 5. místo

Snad už ani nemá smyslu připomínat hradeckou cestu do extraligy. Podivná aféra kolem budějovického hokeje a piva přihrála nejvyšší soutěž na druhou východočeskou štaci. Před sezonou vzbuzoval Hradec velké otazníky. Původně budějovický tým se sice příliš nerozpadl, ale změna prostředí a ztížená příprava dávaly spíše tušit, že budou královéhradečtí hokejisté bojovat spíše o střed tabulky. Lvi však na ledě poslali všechny prognózy k ledu.

Nutno poznamenat, že Hradec přesně navázal tam, kde Budějovice skončily. Hrál úporný a oku třeba ne tolik lahodící hokej, na druhou stranu byl jeho styl hry velice produktivní. Byť kolikrát hradecké zápasy končily nejtěsnějším rozdílem – sedmnáctkrát dokonce nestačilo základních 60 minut. Vše se trochu zadrhlo až v únoru, kdy Hradec trochu pozapomněl vyhrávat a získal pouhé dva body. To znamenalo propad tabulkou, který sice nebyl nijak fatální, nicméně v důsledku znamená, že Hradec načne čtvrtfinálovou sérii ve Zlíně, a ne na domácím ledě. Přesto by však nepříjemný hradecký hokej mohl v play-off fungovat.


Rekordní chomutovská bída aneb ještě horší, než se čekalo

Tip: 11. místo. Skutečné umístění: 14. místo.

Tragédie. Jak jinak nazvat chomutovské počínání v extraligovém ročníku 2013/2014? Přitom Piráti o rok dříve horko těžko zachraňovali extraligovou příslušnost a jasně deklarovali, že se podobný průběh sezony už nesmí opakovat. Jenže slova nic neznamenají. Piráti předvedli na ledě ještě horší představení a dali vyniknout hroší kůži svých fanoušků, kteří potácející se tým v hojném počtu povzbuzovali až do konce základní části. Všechna čest, protože kolikrát to opravdu ke koukání nebylo. Chomutov si za celý ročník zapsal pouhých šest výher, celkem nasbíral 27 bodů.

Piráti si mohou gratulovat alespoň k výhře v posledním kole, která zakončila neuvěřitelnou (a rekordní) šňůru 24 proher v řadě. Díky ní totiž neskončí s třetím nejmenším počtem bodů po základní části (smutný rekord drží Havířov s 20 body ze sezony 2002/2003), zejména si ale dopřejí alespoň trochu libých pocitů před play-out. To totiž bude pouze jakousi "přípravnou" soutěží před startem baráže, kterou mají Severočeši jistou. Zbývá jim tak pouze trénovat a zase trénovat. Pokud totiž chtějí extraligu udržet, budou si muset hrábnout na poslední zbytky sil. V první lize totiž čeká pár dravců, z nichž zejména Mladá Boleslav bude mít proti Chomutovu motivaci jasnou. 

Tabulka po základní části:

1. Sparta (1.)
2. Třinec (5.)
3. Plzeň (3.)
4. Zlín (2.)
5. Hradec Králové (12.)
6. Brno (7.)
7. Pardubice (4.)
8. Vítkovice (6.)
9. Liberec (9.)
10. Slavia (8.)
11. Litvínov (10.)
12. Karlovy Vary (14.)
13. Kladno (13.)
14. Chomutov (11.)

* V závorce předsezonní odhad redaktorů webu ČT sport.

Fanoušci Pardubic
zdroj: ČTK autor: David Taneček

Letmý pohled do statistik: Nejvyšší soutěž stále táhne "liga starších"

Je zajímavé sledovat, jak extraligu stále táhne střední až "starší" hokejová generace. Kvalitních mladých hráčů je poskrovnu, což vlastně odráží stav celého českého hokeje. Stačí rychlý pohled do statistik: Například prvních pět hráčů kanadského bodování má věkový průměr téměř 37 let! To je poměrně smutná vizitka. Je otázkou, kam bude směřovat vývoj nejvyšší soutěže dál po odchodu největších tahounů, který se blíží, věk je totiž neúprosný. Dá se očekávat, že se logické úvahy o zúžení dvou nejvyšších soutěží budou jen množit. Ale to trochu předbíháme.

Navíc se extraliga potýká s pokoutným poklesem návštěvnosti. Není nijak rychlý a se statistikami hodně zamíchala loňská výluka NHL, nicméně znatelný je. Tradičně nejvyšší návštěvnost vykazují Pardubice, jako jediné se dostaly průměrně přes 8 000 diváků na zápas, zároveň však zaznamenaly pokles v řádu stovek diváků na zápas. Díky vynikající sezoně poskočila na druhé místo Sparta, třetí je v domácí návštěvnosti Brno. Oba celky se dostaly přes průměr 7 000 fanoušků. Pak přichází výrazný schod na průměr Vítkovic, který činí 5 367 diváků.

Přichází však play-off, vrchol sezony. Návštěvy strmě vzrostou, hokejové bitvy se zostří a na ledě budou opět k vidění ty pravé sportovní emoce. A celá základní část zůstane zapomenuta. Kdo dosáhne nejvýš a dotkne se extraligového titulu? Dívejte se s námi!

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články