Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Šestnáctiletý Zacha: Hokejovou hvězdou za každou cenu

Liberec – Mezi libereckými Bílými Tygry možná roste českému hokeji další superhráč. V české extralize od začátku letošní sezony exceluje teprve šestnáctiletý talent Pavel Zacha. Má za sebou devět startů mezi dospělými a připsal si už dva góly. Ten první hned při své premiéře, jen 44 vteřin poté, co poprvé vjel na extraligový led. Za jeho úspěchem ale nestojí jen nezpochybnitelný talent, nýbrž i přísná kuratela otce, který mu titul šampiona přisoudil ještě před jeho narozením.

Pavel Zacha
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Zatímco jeho vrstevníci řeší běžné starosti teneegerů, on bojuje na ledě mezi dospělými, často o generaci staršími hráči, v nejvyšší hokejové soutěži. "Čekal jsem, že to bude až za dva až tři roky, ale byl jsem za to hrozně rád. Když v šestnácti letech podepíšu smlouvu a zahraju si hned za áčko, tak je to pro mě strašně dobrý pocit," líčí Zacha. "Když se podíváte do historie našeho hokeje, tak jenom opravdu výjimeční hráči jako Reichel, Jágr nebo Růžička začínali v tak mladém věku," dodává trenér Liberce Pavel Hynek.

Za mladíkovým úspěchem stojí zejména přísná výchova otce. Ještě než se syn narodil, už měl Pavel Zacha senior jasno – vychová z něj šampiona. Podřídil tomu život celé rodiny. "Z centra Brna jsme se přestěhovali na Vysočinu, kde je zdravé životní prostředí, příroda, cyklostezky. Bylo potřeba si uvědomit a smířit se s tím, že vlastní koníčky a záliby musí jít úplně stranou," vzpomíná Zacha starší.

Přestal podnikat a stal se otcem na plný úvazek, kuchařem i fyzioterapeutem. Syna už jako miminko cvičil zvedat hlavičku, aby posilovalo svaly. V pěti měsících mu postavil první malou tělocvičnu. "Vymyslel jsem si takovou cvičební hrací stěnu, kde byly žebřiny, skluzavka, zavěšený míček, hrazdička. Začalo to fungovat už v těch pěti měsících, kdy to dítě ještě ani pořádně neleze," vysvětluje.

Ve dvou letech nasadil synovi první brusle a lyže, posadil ho na kolo. Ve čtyřech Pavel junior zvládal při tenise vrchní podání s oběma rotacemi. "Od tří let už šlo o organizovaný sport, chodil na hokej, kromě toho jsme spolu byli každý den na zimním stadionu, kde jsme trénovali dovednosti. Takže už ve čtyřech letech odehrál první zápas s devítiletými dětmi, v pěti letech absolvoval padesát kilometrů na kole, které ani nemělo přehazovačku," pokračuje Zacha senior.

Je nám líto, video expirovalo.
Jak vychovat šampiona

Talentovaný mladík otcovy na naše poměry nestandardní metody obhajuje. "Samozřejmě jsem si někdy říkal, že ostatní kluci mají třeba trochu dětství a tak, ale táta mi vždycky vysvětloval, že to je důležité. Teď vidím, že ta cesta, na kterou jsme se dali, že to bylo všechno promyšlené," je přesvědčen Zacha junior. "Je to talent, který je navíc umocněn tím, že má velice pestrou přípravu od raného mládí, že to není jenom hokej, ale je to i další příprava, další sporty," dodává šéftrenér ČSLH Slavomír Lener.

Zacha senior svou metodu nazval Kamevéda (komplexní multirozvojová výchova dětí). Napsal o ní i knihu Jak vychovat šampiona, prý pro inspiraci ostatním rodičům. "Je to velmi individuální, velmi neobvyklé, ale zdá se, že u mnoha rodičů to může najít ohlas. Protože ten výsledek je okamžitý, kluk v šestnácti hraje extraligu, to není normální," soudí hokejový šéfkomentátor ČT Robert Záruba.

Pavel Zacha slaví gól do sítě Chomutova
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Zacha přiznává, že jeho dril si bere i svou daň, třeba na vzdělání. Místo učení Zacha junior trénuje nebo hraje. Už na základní škole měl 50% absenci. Prvák ještě zvládl, střední školu ale s extraligou určitě nedostuduje, což může být problém. "Člověk s hokejem žije třeba dvanáct let, ale pak musí žít jinak a musí na to mít vzdělání," říká bývalý extraligový hokejista a dnes trenér mládeže Milan Antoš. "I hráči jako Jaromír Jágr a další současné hvězdy budou jednou chtít být trenéry nebo třeba manažery. A tam jim to střední vzdělání bude k dobru. Je třeba, aby hráči měli nějaký všeobecný rozhled," doplňuje Lener.

Zachovi vsadili vše na jedinou kartu, je tu však stále riziko neúspěchu. Mladá hokejová kometa by nebyla prvním hráčem, kterému třeba častá zranění předčasně ukončila kariéru. "Když už došel takhle daleko, tak si myslím, že nedojde k polevení nebo k vyhoření, ale že se pokusí ze všech sil udělat poslední kroky k tomu, o čem jsme snili spoustu let," věří Zacha senior. "Pokud se to nezdaří, budeme tu mít nešťastného mladíka, který nebude vědět co se svým životem. Protože ta jediná cesta, na kterou se vydal, se najednou ukáže jako neprůchodná," varuje však Záruba.

Otec Zacha se se synem vydal po neobvyklé a finančně i časově náročné cestě. Ta oficiálně doporučená vede přes hokejové akademie. V Česku jich je jedenáct a mladí hráči v nich hokej kombinují s učením. "Klučina absolvuje všechno se svým týmem a se svým trenérem a může z něho být také vynikající hokejista," myslí si Lener.

Podepsání smlouvy s Libercem je pro Zacha juniora i seniora jen jakousi maturitou. Pomyslným červeným diplomem by pak bylo angažmá v NHL. "Odmalička jsem si přál hrát za Washington a zahrát si s Alexandrem Ovečkinem, protože to je můj idol," sní věkem stále ještě dorostenec Zacha. Hokej je jeho život a on mu chce obětovat vše. "Kdybych neměl hokej, teď bych třeba chodil do školy. Ale zatím mě to baví, takže hokej je pro mě všechno," uzavírá možná budoucí hvězda českého hokeje.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články