Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Mike "Matěj" Buckna stál za prvními úspěchy československého hokeje

Praha - V barvách LTC Praha se Mike Buckna stal velkou zahraniční hvězdou československého hokeje. Po válce se postavil jako první oficiální trenér na reprezentační lavičku a národní tým pod jeho vedením vybojoval v roce 1947 titul mistrů světa a o rok později i olympijské stříbro. Právem se mu tak přezdívá "otec českého hokeje." Mike "Matěj" Buckna se narodil slovenským manželům v kanadském městečku Trail 5. září 1913.

Mike Buckna ve Svatém Mořici
zdroj: ČTK

V roce 1935 přijel Buckna do Československa a v Praze se dozvěděl o zájmu klubu LTC Praha o kanadské hráče. Neváhal, s mužstvem podepsal smlouvu a až do roku 1939 působil v jeho barvách. Byl ústředním tvůrcem hry, u ostatních hráčů si získal velkou autoritu a byl populární i mezi fanoušky. Přezdívku Matěj mu dal legendární rozhlasový komentátor Josef Laufer.

Na pražském mistrovství světa v roce 1938 již Buckna vedl z trenérského postu reprezentaci, která získala bronzové medaile. V roce 1939 Buckna odjel zpět do Kanady, po válce se ale opět vrátil do klubu LTC Praha jako hrající trenér. Celkově získal pět titulů mistra ČSR.

Kniha Světový hokej o Bucknovi:

"Jeho činnost poznamenala výkonnost tří hokejových generací. Bucknovo zaujetí pro hru, radost z hokeje, pohybu, z boje, jenž z něho v každém utkání vyzařovaly, přitahovaly na led další a další napodobovatele. Byl vzorem v pravém smyslu. Všem byl i přes věkový rozdíl kamarádem, nechytračil, nespekuloval. V těch letech si tisíce našich kluků zimu co zimu hrály na Bucknu..."

V poválečných letech vedl Buckna československé reprezentační mužstvo. V roce 1947 s ním vybojoval dokonce historicky první titul mistra světa a o rok později stříbro na zimních olympijských hrách. Po komunistickém převratu v únoru 1948 se Buckna i s rodinou vrátil do rodné Kanady. Zemřel v lednu 1996 ve věku 82 let, o osm let později byl přijat do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace.

 "Byl to kouč od Boha, to ani mezi vynikajícími hráči není dáno mnohým. Nebyl lev salonů a drtič nudících se dámských srdéček, ale opravdový chlap, který bral vážně svou práci i život," napsal o něm sportovní historik Miloslav Jenšík.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články