Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Krejčí vyhrál produktivitu, Jágr se v šestém finále zranil

Boston - David Krejčí vyhrál suverénně produktivitu play-off NHL o sedm bodů před Patrickem Kanem z Chicaga i svými spoluhráči Nathanem Hortonem i Milanem Lucicem. Sedmadvacetiletý útočník nasbíral ve 22 zápasech 26 bodů za devět branek a sedmnáct asistencí, díky čemuž byl i nejlepším nahrávačem. Jeho spoluhráč Jaromír Jágr nakonec svou bilanci v letošním play-off zakončil na deseti bodech. Po utkání řekl, že Bruins začali příliš brzy myslet na sedmý zápas, a to se jim posléze vymstilo.

Rodák ze Šternberku vyhrál kanadské bodování bojů o Stanleyův pohár jako první český hokejista v historii už v roce 2011 při cestě Bruins za triumfem. Tehdy zaznamenal v 25 duelech 23 bodů za 12 tref a 11 přihrávek. Letos překonal české rekordy v jednom play-off v počtu bodů i asistencí, ale musel strávit finálovou porážku s Chicagem 2:4 na zápasy.

Druhý Kane, který získal Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče, si ve 23 duelech připsal také devět přesných zásahů a deset přihrávek. Horton s Lucicem měli na kontě sedm gólů a 12 asistencí.

Na druhé místo produktivity českých hráčů se vyšplhal díky celkem čtyřem asistencím ve finálové sérii Michael Frolík z Chicaga, jenž se zařadil s deseti body za tři branky a sedm přihrávek na celkově 31. místo. O dvě pozice za ním skončil Jaromír Jágr z Bostonu, který nasbíral deset bodů a všechny za asistence.

Krejčí vyhrál kanadské bodování play-off již podruhé a vyrovnal se tak Švédu Peteru Forsbergovi, který to dosud dokázal jako jediný z Evropanů. Vedle Krejčího a Forsberga se povedlo vyhrát produktivitu bojů o Stanleyův pohár už jen pěti zástupcům evropského kontinentu. V poslední době ale vládnou, na prvenství dosáhli šestkrát za posledních sedm let.

Jágr už je pátý v historickém pořadí produktivity play-off, finále dohrál pod injekcí

Jaromír Jágr vystoupal v letošní vyřazovací části NHL ze sedmého na páté místo historického pořadí produktivity bojů o Stanleyův pohár. Mezi nahrávači vyšplhal ze 17. až na devátou pozici, ale kvůli střeleckému půstu se nedokázal vyrovnat mezi kanonýry desátému Jeanu Beliveauovi.

Jednačtyřicetiletý kladenský odchovanec v dresu Bruins nasbíral v 22 duelech deset asistencí. Celkem tak má na kontě z 202 utkání 199 bodů za 78 branek a 121 přihrávek.

Jaromír Jágr (o zklamání po utkání):

"Tak to někdy chodí, nejen v hokeji, ale i v životě. Už jsme moc brzo začali přemýšlet nad sedmým zápasem. Nakonec se to vymstilo. Během sedmnácti vteřin dostat dva góly, to je špatný. Je to zvláštní, ale stejným způsobem, jak jsme postoupili do druhého kola přes Toronto, jsme teď prohráli rozhodující zápas finále. Proti Torontu jsme dali dva góly v poslední minutě, teď jsme dva dostali."

Jaromír Jágr na lavičce v průběhu šestého finále
zdroj: ČTK/AP autor: Charles Krupa

Letošní série však pro něj skončila trpce. Místo utnutí dlouhého čekání na gól v play-off, které se protáhlo na 31 zápasů, a vynucení rozhodující sedmé bitvy naskočil Jágr na led kvůli zranění jen v devíti střídáních. Podle oficiálních statistik odehrál český hokejista šest minut a 27 vteřin.

Jágr utrpěl blíže nespecifikované zranění po vcelku nenápadně vyhlížejícím souboji u hrazení v průběhu první třetiny, při němž dostal ránu do obličeje. Měl ale patrně problém s nohou. Ve zbytku zápasu sice ještě zkusil naskočit do hry, ale moc času už neodehrál. Neměl tak příliš možností ovlivnit pro Bruins šokující závěr zápasu, v němž domácí dvakrát inkasovali a prohráli 2:3.

Jaromír Jágr (o svém zranění):

"Něco se mi stalo, nechci o tom mluvit, je to zbytečné. Nechal jsem si to opíchnout, aby to přestalo bolet. Byla to ta nejsilnější injekce, která může být, což vezme 30 minut, než začne působit. To byla celá druhá třetina."

Desítka neproduktivnějších českých hráčů v play-off NHL:

1. Jaromír Jágr (Pittsburgh, Washington, NY Rangers, Philadelphia, Dallas, Boston) 202 zápasů/199 bodů (78 branek + 121 asistencí), 2. Patrik Eliáš (New Jersey) 162/125 (45+80), 3. Milan Hejduk (Colorado) 112/76 (34+42), 4. Petr Sýkora (New Jersey, Anaheim, NY Rangers, Edmonton, Pittsburgh, Minnesota) 133/74 (34+40), 5. David Krejčí (Boston) 81/73 (29+44), 6. Martin Straka (Pittsburgh, Ottawa, NY Islanders, Florida, Los Angeles, NY Rangers) 106/70 (26+44), 7. Robert Holík (Hartford, New Jersey, NY Rangers, Atlanta) 141/59 (20+39), 8. Michal Pivoňka (Washington) 95/55 (19+36), 9. Petr Klíma (Detroit, Edmonton, Tampa Bay, Pittsburgh) 95/52 (28+24), 10. Martin Havlát (Ottawa, Chicago, Minnesota, San Jose) 74/52 (21+31).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články