Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Co bude s hradeckou licencí na 1. ligu? Zatím to nikdo neřeší

Praha - Zástupci hokejových klubů Českých Budějovic a Hradce Králové zatím podle všeho neusilovali oficiální cestou o zachování, či postoupení prvoligové licence, která bude po přesunu HC Mountfield na východ Čech k dispozici. Po spojení obou celků se bude v Hradci Králové hrát extraliga, do níž však byli přihlášeni Jihočeši a měli ji hrát na stadionu v Českých Budějovicích. Hradec má ale i prvoligovou licenci. Předseda představenstva jihočeského klubu Miroslav Schön řekl, že počítá s tím, že licenci na druhou nejvyšší soutěž převede do města, které nebude příliš vzdálené od Hradce Králové a s tamním klubem chce spolupracovat.

Brankář Hradce Králové
zdroj: isifa/VLP autor: Taneček David

Pro Český svaz ledního hokeje (ČSLH) se přes velké kroky posledních dnů, jež přiblížily Mountfield možnosti působení v tuzemské nejvyšší soutěži v Hradci Králové, dosud nic nezměnilo. "První liga je v Hradci Králové a Hradec je tam přihlášený. Mountfield je stejně tak přihlášený do extraligy se stadionem v Českých Budějovicích," řekl generální sekretář svazu Martin Urban.

"Nevím, jak jsou rozhodnutí, zda se někdo dohodne, nebo nedohodne, ale pokud ano, někdo sem pak musí přijít, abychom začali dělat další kroky a celou věc mohli řešit oficiálně. K ničemu takovému však dosud nedošlo," doplnil Urban.

Byť půjde o komplikaci, do startu obou soutěží je ještě relativně dost času na to, aby se celá situace vyřešila. "Soutěže se dají případně prodat a dají se i koupit - postoupení práv, to je zcela standardní postup," řekl Urban. "To nám ale musí přistát tady na stole smlouva a doposud se nic takového nestalo," pokračoval.

V Hradci bude podle Schöna pouze extraliga, Draisaitl u týmu zůstává

První krok, který dnes Mountfield poté, co přesun extraligy oficiálně odsouhlasilo i zastupitelstvo Hradce Králové, udělal, bylo jmenování Aleše Kmoníčka generálním manažerem extraligového týmu. Kmoníček stejnou pozici zastává i u prvoligového týmu. "To je jasný signál, že jsme dospěli k tomu, že nebudeme hrát dvě soutěže, ale jen jednu. A to extraligu," řekl Schön.

Extraligový tým povede i nadále jako hlavní kouč Peter Draisaitl společně s Jiřím Kučerou, který trénoval Královské lvi. Sportovním manažerem bude i nadále Petr Sailer. U týmu naopak prakticky jistě skončí trenér brankářů Roman Turek, který se nechce stěhovat. "Z hráčů nevím o nikom, kdo by s námi nešel. Vyjma Aleše Kotalíka, ten ovšem nemá uzavřenou novou smlouvu. Rozumím tomu, že chtěl dohrát kariéru doma a do Hradce s námi neodejde," řekl Schön. 

"Některé hráče bychom chtěli přesunout do prvoligového mužstva, se kterým budeme spolupracovat. Abychom si na ně byli schopni sáhnout v případě, že bude někdo z A týmu zraněn nebo nemocen," vysvětlil Schön. Počítá ale i s tím, že některé z hokejistů uvolní. Mountfield nyní čekají i jednání s hokejovým svazem o formě, jakou k přesunu v extralize i první lize dojde. "Možností, jak vše vyřešit, je celá řada. Rozhodli jsme se, že to necháme na právnících, aby nám předložili variantu, která bude nejjednodušší, nejtransparentnější a nejschůdnější," dodal Schön.

Že by v budoucnosti došlo v Hradci Králové k podobné situaci jako v Českých Budějovicích a klub se stěhoval, podle šéfa klubu nehrozí. "Není to možné. Dohoda s městem jasně říká, že nový klub budeme vlastnit rovným dílem padesát na padesát. Pak tedy nepřipadá v úvahu jednostranné rozhodnutí. Na všem se musíme společně domluvit. Což je stav, který považuji za ideální, a vítám ho," řekl Schön pro iSport.cz.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články